Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 553b Talc

(vezi E553b)
Având în vedere că, în Anglia, este cunoscut faptul că talcul nu e benefic pentru pielea bebelușilor, nu văd de ce l-am pune în mâncare.
Atenție!

E 354 Tartrat de calciu

(vezi E353)

E 336 Tartrat de potasiu (vezi E335)

Conform unei cercetări (vezi referința 12), acest aditiv ar putea prezenta unele riscuri pentru persoanele care au probleme cu rinichii sau ficatul. Cu excepția acestui caz, este considerat inofensiv la ora actuală.

E 335 Tartrat de sodiu (monosodic, disodic și trisodic)

Antioxidant și acidifiant de origine naturală derivat din acidul tartric; consumat în cantități mari, ar putea provoca diaree.
Este un aditiv considerat în general inofensiv, fiind folosit deseori în alimentele pentru nou-născuți și copii.

E 483 Tartrat de stearoil

(vezi E481)

E 337 Tartrat dublu de potasiu și sodiu

Vezi E335.

E102 Tartrazin

(colorant C.l. 19140) Colorant sintetic galben. Riscuri: hiperactivitate, astm, urticarie, rinite,tulburări de vedere, insomnii; ar putea fi cancerigen, cu efecte mutagene şi teratogene (vezi referinţele 1 şi 2). Aditiv interzis în Austria, Finlanda şi Norvegia. Evitaţi-!!

E102 Tartrazină (colorant C.l. 19140)

Colorant sintetic galben.
Riscuri: hiperactivitate, astm, urticarie, rinite,
tulburări de vedere, insomnii; ar putea fi
cancerigen, cu efecte mutagene și teratogene
(vezi referințele 1 și 2). Aditiv interzis
în Austria, Finlanda și Norvegia.
Evitați-!!

E 957 Taumatină

îndulcitor și potențiator de gust de origine naturală, obținut din fructele unei plante tropicale (Thaumococcus danielii), este de 2 500 de ori mai dulce decât zahărul și este foarte folosit în numeroase alimente. De ce nu ar fi suficiente zahărul integral și mierea? De asemenea, acest aditiv poate fi obținut prin metode genetice. în general, este considerat inofensiv, chiar dacă unii autori nu îl recomandă.
Pentru mai multă siguranță, îl clasăm în grupa portocalie.

E 285 Tetraborat de sodiu (borax)

Conservant sintetic periculos.
Evitați-I!
(vezi E284)

E 233 Tiabendazol

Conservant care ar trebui retras de pe lista aditivilor, întrucât, la fel ca E230, este utilizat ca pesticid pentru citrice. Este genotoxic.
Evitați-l!

E 1518 Triacitat de gliceril (triacetină)

(vezi El 517)
Atenție!

E 451 Trifosfat pentasodic sau pentapotasic

Aditiv care trebuie evitat.
(vezi E450a)

E 492 Tristearat de sorbitan

(vezi E491)

La Inceput