Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 962 Săruri de aspartam-acesulfam

(vezi E950 și E951)
Evitați-le cu orice preț!

E 470b Săruri de magneziu ale acizilor grași

Sunt considerate inofensive, dar originea sa nu este menționată niciodată...
(vezi E470a)

E 470a Săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași

Emulgatori, suport și agenți de glasare derivați din grăsimi și uleiuri alimentare, de origine animală sau din oleaginoase modificate genetic.
în general, acest aditiv este considerat astăzi inofensiv.

E 556 Silicat alumino-calcic

(vezi E554)

E 555 Silicat alumino-potasic

(vezi E554)

E 554 Silicat alumino-sodic

Agent de încărcare, antiaglomerant, suport pentru arome și coloranți, considerat uneori inofensiv.Totuși, acest aditiv care conține aluminiu este cunoscut pentru cauzarea unor probleme ale placentei în timpul sarcinii și are legătură cu apariția bolii Alzheimer. Evitați-I!

E 552 Silicat de calciu

(vezi E553a)

E 553a Silicat de magneziu, trisilicat de magneziu

Antiaglomeranți, agenți de încărcare și suporți pentru arome și coloranți, considerați, în general, inofensivi... însă, conform aceleiași lucrări canadiene (vezi referința 35), în acest caz, este vorba despre talc, iar acești aditivi sunt uneori contaminați cu amiant (într-adevăr!); este bine cunoscut faptul că inhalarea amiantului prezintă riscul de cancer la plămâni, dar ce se întâmplă dacă îl înghițim? Trebuie reținut că, în Japonia, unde se consumă mult orez alb curățat cu talc de California, se înregistrează o rată ridicată a cancerului la stomac. Acest talc de California utilizat pentru curățarea orezului alb conține, de fapt, între 20 și 40% tremolit, o formă de amiant.
Clătirea orezului nu este suficientă pentru eliminarea talcului; iată de ce este preferabil consumul orezului netratat. Unii cercetători canadieni au sugerat efectuarea unor studii mai aprofundate. în așteptarea acestora, poftă bună!

E203 Sorbat de calciu

Conservant chimic (vezi E201).

E 202 Sorbat de potasiu

Conservant chimic (vezi E201).

E 201 Sorbat de sodiu

Conservant chimic frecvent utilizat; ar putea interacționa cu nitrații și ar putea provoca malformații congenitale.
Alte riscuri: astm, urticarie, rinite și tulburări digestive.

E 420 Sorbitol sau sirop de sorbitol

îndulcitor și umectant care se găsește în fructe, dar care, în general, este sintetic și ar putea fi obținut din porumb modificat genetic.
Riscuri (în cazul dozelor mari): diaree, balo- nări. în plus, unele cercetări științifice au arătat că acest produs chimic poate reduce asimilarea vitaminei B6, indispensabilă pentru buna funcționare a sistemului sangvin, a sistemului muscular și a pielii. Atenție!

E 572 Stearat de magneziu

Este un aditiv foarte rar menționat pe etichete, deseori folosit în sarea de masă, sarea de ceapă sau de usturoi, glazuri și produse de cofetărie. Este considerat inofensiv în alimente, cu condiția ca pudra să nu fie inhalată. Atenție!

E 431 Stearat de polioxietilenă 40

Emulgator și stabilizator sintetic care prezintă aceleași riscuri ca E430 și care este autorizat în anumite vinuri; nu întotdeauna este specificat pe etichete. Se suspectează că ar fi cancerigen.
Evitați-I!

E 430 Stearat de polioxietilenă 8

Emulgator, agent de îngroșare și stabilizator sintetic interzis în Franța; dacă îl întâlniți în altă parte, nu intrați în contact cu el, pentru că este un produs chimic periculos.
Riscuri: reacții cutanate, tulburări digestive, calculi la vezica urinară și rinichi, tumori.
Aditivul este interzis în Statele Unite din 1952, dar este încă autorizat în Canada (vezi referința 22).

E 482 Stearoil-2-lactilat de calciu

(vezi E481 )

E 481 Stearoil-2-lactilat de sodiu

Emulgator și ameliorant de panificație sintetic, considerat până acum inofensiv.

E 955 Sucraloză

îndulcitor sintetic derivat din zaharoză tratată cu clor. Acest îndulcitor a fost autorizat în 1991 sub marca Splenda și este de 600 de ori mai dulce decât zahărul.
Risc: distrugerea sistemului imunitar, pentru că afectează mai ales ficatul și rinichii (vezi referința 46). Evitați-l!

E 473 Sucroesteri ai acizilor grași

Emulgatori, amelioratori pentru produsele de panificație, antioxidanți și suporți pentru coloranți sintetici, derivați uneori din oleaginoase modificate genetic.
Este un aditiv considerat deseori inofensiv, dar care poate să conțină mici cantități de reziduuri de solvenți de extracție, cum ar fi propilenglicolul (până la 350 mg/kg) și metanolul (10 mg/kg).
Este un aditiv autorizat pentru numeroase alimente și preparate pentru nou-născuți. Riscuri: diaree, flatulențe. De asemenea, acest aditiv ar putea fi cancerigen.
Având în vedere toxicitatea metanolului (chiar și 10 mg/kg), nu mi-aș asuma riscul să consum alimentele care îl conțin. Am clasat acest aditiv în grupa roșie, chiar dacă unii îl consideră inofensiv.

E 474 Sucrogliceride

Emulgatori și amelioratori de făină sintetici, derivați din zaharoză și ulei alimentar; uneori au origine animală sau provin din organisme modificate genetic. De asemenea, ar putea conține urme de solvenți. Având în vedere rapoartele de cercetare contradictorii, se recomandă evitarea lor. (vezi E473)

E 520 Sulfat de aluminiu

Agent de întărire sintetic derivat din aluminiu. Riscuri: luat în doze mari, provoacă acumularea aluminiului în organism și are efecte nocive pentru rinichi; este contraindicat persoanelor care suferă de boala Alzheimer, pentru că este neurotoxic (vezi referința 32). Este utilizat în general pentru fructele și legumele confiate cristalizate sau congelate, precum și pentru praful de albuș. Evitați-l!

E 523 Sulfat de aluminiu amoniacal

(vezi E520)

E 522 Sulfat de aluminiu potasic

(vezi E520)

E 521 Sulfat de aluminiu sodic

(vezi E520)

E 517 Sulfat de amoniu

Corector de aciditate și suport pentru aditivi sintetici care, în doze mari, ar putea provoca aciditatea sângelui, tulburări gastrice și, conform unei surse (vezi referința 32), ar putea fi chiar neurotoxic.
Evitați-I!

E 516 Sulfat de calciu

Corector de aciditate și auxiliar tehnologic, numit și „ipsos de construcție. Este foarte utilizat în anumite înghețate, paste tarti- nabile, fructe și legume conservate sau congelate, produse de panificație, sortimente de vin, pâine, lichior și bere. Este folosit în industrie la fabricarea ipsosului, a cimentului și a insecticidelor (I). Acest produs chimic absoarbe atât de bine apa, încât, în medicină, este ideal pentru obținerea ghipsului. La fel de interesant este că, amestecat cu făină, sulfatul de calciu este utilizat la uciderea rozătoarelor (vezi referința 31).
Riscuri (în cazul unor doze mari): obstrucție intestinală.
Acest aditiv este folosit și pentru produsele naturale, dar numai ca suport și în doze mici. Este considerat uneori inofensiv, deci îl clasăm în grupa portocalie...

E 518 Sulfat de magneziu

Corector de aciditate.
Riscuri: diaree și probleme renale. Evitați-I!

E 515 Sulfați de potasiu și sulfat acid de potasiu

Corectori de aciditate și auxiliari tehnologici sintetici utilizați la fabricarea berii, a unor lichioruri și a unor băuturi care conțin zahăr. Sunt utilizați și ca fertilizând, iar în medicină, pentru provocarea stărilor de vomă și a diareei. Riscuri (în cazul unor doze mari): hemoragii intestinale.
Evitați-I!

E 514 Sulfați de sodiu, sulfat acid de sodiu

Corectori de aciditate și auxiliari tehnologici sintetici. Sunt considerați uneori inofensivi, în timp ce numeroase studii nu îi recomandă sub nici o formă femeilor însărcinate sau celor care alăptează, nou-năs- cuțilorși copiilor (vezi referința 16).
Riscuri: efecte secundare nocive pentru rinichi și inimă, tulburări digestive (care au fost fatale pentru animalele de laborator). Evitați-I! (vezi referința 30)

E 227 Sulfit acid de calciu sau bisulfit de calciu

(vezi E220)
Evitați-I!

La Inceput