Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 962 | Săruri de aspartam-acesulfam |
(vezi E950 și E951) |
E 470b | Săruri de magneziu ale acizilor grași |
Sunt considerate inofensive, dar originea sa nu este menționată niciodată... |
E 470a | Săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași |
Emulgatori, suport și agenți de glasare derivați din grăsimi și uleiuri alimentare, de origine animală sau din oleaginoase modificate genetic. |
E 556 | Silicat alumino-calcic |
(vezi E554) |
E 555 | Silicat alumino-potasic |
(vezi E554) |
E 554 | Silicat alumino-sodic |
Agent de încărcare, antiaglomerant, suport pentru arome și coloranți, considerat uneori inofensiv.Totuși, acest aditiv care conține aluminiu este cunoscut pentru cauzarea unor probleme ale placentei în timpul sarcinii și are legătură cu apariția bolii Alzheimer. Evitați-I! |
E 552 | Silicat de calciu |
(vezi E553a) |
E 553a | Silicat de magneziu, trisilicat de magneziu |
Antiaglomeranți, agenți de încărcare și suporți pentru arome și coloranți, considerați, în general, inofensivi... însă, conform aceleiași lucrări canadiene (vezi referința 35), în acest caz, este vorba despre talc, iar acești aditivi sunt uneori contaminați cu amiant (într-adevăr!); este bine cunoscut faptul că inhalarea amiantului prezintă riscul de cancer la plămâni, dar ce se întâmplă dacă îl înghițim? Trebuie reținut că, în Japonia, unde se consumă mult orez alb curățat cu talc de California, se înregistrează o rată ridicată a cancerului la stomac. Acest talc de California utilizat pentru curățarea orezului alb conține, de fapt, între 20 și 40% tremolit, o formă de amiant. |
E203 | Sorbat de calciu |
Conservant chimic (vezi E201). |
E 202 | Sorbat de potasiu |
Conservant chimic (vezi E201). |
E 201 | Sorbat de sodiu |
Conservant chimic frecvent utilizat; ar putea interacționa cu nitrații și ar putea provoca malformații congenitale. |
E 420 | Sorbitol sau sirop de sorbitol |
îndulcitor și umectant care se găsește în fructe, dar care, în general, este sintetic și ar putea fi obținut din porumb modificat genetic. |
E 572 | Stearat de magneziu |
Este un aditiv foarte rar menționat pe etichete, deseori folosit în sarea de masă, sarea de ceapă sau de usturoi, glazuri și produse de cofetărie. Este considerat inofensiv în alimente, cu condiția ca pudra să nu fie inhalată. Atenție! |
E 431 | Stearat de polioxietilenă 40 |
Emulgator și stabilizator sintetic care prezintă aceleași riscuri ca E430 și care este autorizat în anumite vinuri; nu întotdeauna este specificat pe etichete. Se suspectează că ar fi cancerigen. |
E 430 | Stearat de polioxietilenă 8 |
Emulgator, agent de îngroșare și stabilizator sintetic interzis în Franța; dacă îl întâlniți în altă parte, nu intrați în contact cu el, pentru că este un produs chimic periculos. |
E 482 | Stearoil-2-lactilat de calciu |
(vezi E481 ) |
E 481 | Stearoil-2-lactilat de sodiu |
Emulgator și ameliorant de panificație sintetic, considerat până acum inofensiv. |
E 955 | Sucraloză |
îndulcitor sintetic derivat din zaharoză tratată cu clor. Acest îndulcitor a fost autorizat în 1991 sub marca Splenda și este de 600 de ori mai dulce decât zahărul. |
E 473 | Sucroesteri ai acizilor grași |
Emulgatori, amelioratori pentru produsele de panificație, antioxidanți și suporți pentru coloranți sintetici, derivați uneori din oleaginoase modificate genetic. |
E 474 | Sucrogliceride |
Emulgatori și amelioratori de făină sintetici, derivați din zaharoză și ulei alimentar; uneori au origine animală sau provin din organisme modificate genetic. De asemenea, ar putea conține urme de solvenți. Având în vedere rapoartele de cercetare contradictorii, se recomandă evitarea lor. (vezi E473) |
E 520 | Sulfat de aluminiu |
Agent de întărire sintetic derivat din aluminiu. Riscuri: luat în doze mari, provoacă acumularea aluminiului în organism și are efecte nocive pentru rinichi; este contraindicat persoanelor care suferă de boala Alzheimer, pentru că este neurotoxic (vezi referința 32). Este utilizat în general pentru fructele și legumele confiate cristalizate sau congelate, precum și pentru praful de albuș. Evitați-l! |
E 523 | Sulfat de aluminiu amoniacal |
(vezi E520) |
E 522 | Sulfat de aluminiu potasic |
(vezi E520) |
E 521 | Sulfat de aluminiu sodic |
(vezi E520) |
E 517 | Sulfat de amoniu |
Corector de aciditate și suport pentru aditivi sintetici care, în doze mari, ar putea provoca aciditatea sângelui, tulburări gastrice și, conform unei surse (vezi referința 32), ar putea fi chiar neurotoxic. |
E 516 | Sulfat de calciu |
Corector de aciditate și auxiliar tehnologic, numit și „ipsos de construcție. Este foarte utilizat în anumite înghețate, paste tarti- nabile, fructe și legume conservate sau congelate, produse de panificație, sortimente de vin, pâine, lichior și bere. Este folosit în industrie la fabricarea ipsosului, a cimentului și a insecticidelor (I). Acest produs chimic absoarbe atât de bine apa, încât, în medicină, este ideal pentru obținerea ghipsului. La fel de interesant este că, amestecat cu făină, sulfatul de calciu este utilizat la uciderea rozătoarelor (vezi referința 31). |
E 518 | Sulfat de magneziu |
Corector de aciditate. |
E 515 | Sulfați de potasiu și sulfat acid de potasiu |
Corectori de aciditate și auxiliari tehnologici sintetici utilizați la fabricarea berii, a unor lichioruri și a unor băuturi care conțin zahăr. Sunt utilizați și ca fertilizând, iar în medicină, pentru provocarea stărilor de vomă și a diareei. Riscuri (în cazul unor doze mari): hemoragii intestinale. |
E 514 | Sulfați de sodiu, sulfat acid de sodiu |
Corectori de aciditate și auxiliari tehnologici sintetici. Sunt considerați uneori inofensivi, în timp ce numeroase studii nu îi recomandă sub nici o formă femeilor însărcinate sau celor care alăptează, nou-năs- cuțilorși copiilor (vezi referința 16). |
E 227 | Sulfit acid de calciu sau bisulfit de calciu |
(vezi E220) |