Sfatul medicului

Hemoragiile interne: când pot fi fatale și cum ne protejăm

Dr. Gheorghe Anghelici
Hepatochirurg

Hemoragiile interne reprezintă o problemă medico-socială extrem de importantă, care pune în pericol major viața pacientului. Aceasta afectează, în marea majoritate, persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani, apte de muncă. Cel mai frecvent hemoragiile interne se declanșează în rezultatul unor afecțiuni acute sau cronice ale tractului digestiv, cele mai periculoase surse de hemoragie fiind situate în partea superioară: esofag, stomac sau duoden.

VIDEO: De ce trebuie să ne protejăm ochii nu doar vara și de unde ar fi bine să cumpărăm ochelarii de soare

Dr. Lilia Dumbrăveanu
Oftalmolog

Vara, ochelarii de soare sunt un accesoriu indispensabil pentru oricine dintre noi. Astăzi, pe piață găsim o multitudine de modele și culori la prețuri care sunt pentru buzunarul nostru și care nu sunt. De ce trebuie să purtăm ochelari, mai ales vara, și de unde at fi bine să îi cumpărăm, ne explică doctorul în medicină, oftalmologul, Lilia Dumbrăveanu.

Cupele menstruale – alternativă inteligentă sau risc pentru sănătatea femeilor?

Dr. Victoria Voloceai
Medic obstetrician-ginecolog

Utilizarea cupelor menstruale drept alternativă pentru absorbante sau tampoane devine un fenomen tot mai frecvent întâlnit, inclusiv în Moldova. În timp ce unele femei le utilizează cu încredere, altele sunt mai rezervate.

Depresia postnatală trebuie tratată asemeni unui cancer. Netratată la timp, poate avea consecințe grave

Diana Berari
psiholog

Depresia este o stare mintală de tristețe, de amărăciune, care durează perioade îndelungate de timp. Depresia trebuie privită nu doar ca o afecțiune psihologică, ci și ca una medicală, deoarece poate influența starea, gândirea și comportamentul persoanei.

De ce este bine să renunțăm la suzetă după vârsta de doi ani și ce legătură are aceasta cu dezvoltarea armonioasă a dinților

Dr. Irina Fusu
chirurg oro-maxilo-facial

În secolul 21 părinții mai cred că primii dinți, numiți și dinții de lapte nu trebuie tratați. Ei nu dor, cad și ulterior, se schimbă cu dinții permanenți. Medicii stomatologi spun că abordarea este în totalitate falsă. Dinții de lapte au o însemnătate enormă pentru dezvoltarea scheletului facial, dicției, în poziția corpului și dezvoltarea sistemului nervos central. Dinții de lapte trebuie tratați la timp, deoarece ei au nervul mult mai dezvoltat și dor foarte tare. Ceea ce trebuie să facă părinții este să familiarizeze copiii cu stomatologul și să meargă măcar o dată pe an la medicul stomatolog.

Arderea profesională, sindromul angajatului suprasolicitat. Ce semne și consecințe poate avea în timp

Veronica Calancea
Psihoterapeut

Stresul profesional cronic provoacă costuri estimative de peste 220 de milioane de dolari. Aproape 90 la sută dintre ele reprezintă pierderi de productivitate. Stresul, care se cristalizează sub formă de burnout, afectează una din 3 persoane active profesional. Specialiștii spun că se manifestă lent, discret și afectează starea de bine a omului, provocându-i daune mari sănătății.

Invaginația intestinală la copii. Cum se manifestă, ce riscuri are pentru sănătate și de ce bebelușii sunt cei mai afectați

Dr. Eva Gudumac
chirurg pediatru

Invaginația intestinală este o telescopare a unei anse a intestinului subțire în altă ansă. Mai bine zis, o parte a intestinului (subțire sau gros) pătrunde în altă parte a intestinului. Asta înseamnă că partea superioară a intestinului subțire se contractă, iar cea inferioară – se dilată, astfel că intestinul subțire pătrunde în cel gros (se telescopează), formând un nod, pe care specialiștii îl numesc capul invaginatului.

Consumul ouălor vopsite de Paști. Reguli pentru a evita intoxicațiile severe

Dr.Maria-Victoria Racu
Medic nutriționist

Pregătirile pentru sărbătorile pascale sunt anevoioase și epuizante pentru fiecare gospodină. Cu atât mai mult, există și o mulțime de reguli casnice, dar și tradiționale ce sunt respectate an de an.

VIDEO: Cât de important este să monitorizăm corect hipertensiunea arterială și ce măsuri trebuie să luăm pentru a o menține la valori normale

Dr. Angela Colibaba
Medic de familie

Hipertensiunea arterială reprezintă, la modul practic, o creștere a presiunii sângelui asupra vaselor de sânge. Valoarea ridicată face ca inima să pompeze sângele într-un ritm mai accelerat față de ritmul normal pentru a-l propulsa în vasele sangvine. Când tensiunea arterială crește, pacientul își simte capul greu, are vuiet în urechi, i se încețoșează vederea și este cuprins de o moleșeală generală.

VIDEO: Ce sunt defectele cardiace congenitale și cum pot fi prevenite

Dr. Ina Palii
Medic Cardiolog

Defectele cardiace congenitale sau malformațiile congenitale sunt patologii înnăscute care se formează la făt în primele 8 săptămâni de sarcină sau în primele 8 luni, atunci când are loc organogeneza fătului, mai bine zis embriologia cardiacă. Definitivarea cordului fetal are loc în primele trei luni de sarcină. Această perioadă este considerată vulnerabilă pentru femeia gravidă, unde anumiți factori endogeni sau exogeni pot influența nașterea unui copil cu diverse malformații cardiace congenitale.

La Inceput