Ce tipuri de ghiozdane și ce ar trebui să conțină acestea pentru a preveni problemele de postură și de coloană la copii? Aceasta este o preocupare comună printre părinții de școlari. Viorel Mastac, medic kinetoterapeut, subliniază că problema ghiozdanelor grele este una majoră care contribuie la problemele de postură ale copiilor.
„Copilul de 7, 8 sau 9 ani nu ar trebui să care lucruri grele în mâini sau pe spate și nu ar trebui să poarte ghiozdan, deoarece acesta este prea greu. Copilul transportă cărțile de acasă la școală și invers, dar nu ar trebui să fie responsabil de acest lucru. Dacă totuși acest lucru este inevitabil, ghiozdanul trebuie să fie ergonomic cu bretele largi și cât mai ușor posibil. În ghiozdan ar trebui să se afle doar 3 caiete, 2 pixuri și creioane pentru desen. Dacă nu, dragi părinți, luați ghiozdanul copilului în mână și sacoșa cu hainele sportive, dar copilul să meargă înaintea dumneavoastră cu mâinile libere, cu spatele fără ghiozdan ”
Medicul kinetoterapeut avertizează că astfel de eforturi fizice, în mod constant, pot avea consecințe semnificative asupra sănătății copiilor, influențând negativ dezvoltarea lor fizică pe termen lung.
„Purtarea ghiozdanelor grele duce în primul rând la o postură incorectă și, în multe cazuri, la diverse modificări ale coloanei. Deși nu putem anticipa exact ce afecțiune va dezvolta fiecare copil, una dintre cele mai frecvente probleme este schimbarea posturii, care poate evolua până la forme diferite de scolioză, mai ales că majoritatea copiilor acum se mișcă puțin”, afirmă specialistul.
Viorel Mastac susține că generația actuală de copii se confruntă cu numeroase provocări. Din punct de vedere fizic, aceștia sunt mult mai slabi încă de la grădiniță, iar problemele de postură sunt adesea provocate de lipsa activității fizice, utilizarea excesivă a gadgeturilor și purtarea ghiozdanelor grele.
„Hipodinamia în primul rând (mișcarea foarte puțină), gadgeturile foarte mult afectează copiii, și începând, cu părere de rău, din copilărie mică, când copilul ar trebui să se miște mai mult se se plimbe, să se cațăre, să stea undeva atârnat, să alerge, el stă în gadget. Foarte puțini copii care se mișcă adecvat, ghiozdanele grele, pentru copil să ducă ghiozdanul greu nu-i bine deloc, el nu trebuie să poarte ghiozdan. În clasa întâi ghiozdanul lui cântărește 5 kg. Vai de capul copilului cela, eu nu știu cum îl duce el în spate. El nu-l duce, el îl târăște”.
Specialistul afirmă că activitatea fizică regulată este foarte important pentru a menține o postură corectă și a preveni afecțiunile coloanei vertebrale.
„E bine când părinții își înscriu copiii la diverse activități sportive, asigurându-le astfel o formă de mișcare. Totuși, în celelalte zile, copilul face foarte puțină mișcare. Majoritatea timpului îl petrece la teme și în fața gadgeturilor, ieșind afară doar ocazional. Este puțin, e foarte puțin”
În concluzie, Viorel Mastac vine cu Recomandări clare pentru părinți. EL spune că părinții trebuie să supravegheze constant postura copiilor.
„Părinții permanent trebuie să aibă grijă. E nevoie să le amintească constant copiilor: „Ține spatele drept, ridică pieptul, ține capul sus, mergi cu mândrie, nu sta cocoșat” Cu cât mai multă mișcare face copilul, cu atât este mai bine pentru el”