„Nu a fost nicio reacție adversă la gravide în Moldova și niciun șoc anafilactic”

Dr. Laura Țurcan, medic epidemiolog

Imunizarea reprezintă metoda prin care ani la rând au fost combătute diverse maladii infecțioase. Imunizându-ne, ne protejăm, în primul rând, sănătatea noastră, iar apoi și a celor din jur. COVID-19, de asemenea, face parte din lista infecțiilor care pot fi combătute prin imunizare. Multe persoane refuză însă să se vaccineze din motiv că le e teamă de reacțiile adverse care ar putea surveni în urma vaccinării.

Pentru a face lumină în acest caz și a le arăta oamenilor că reacțiile adverse la imunizare sunt un lucru normal și comun pentru toate vaccinurile administrate, am decis să discutăm cu Laura Țurcan, doctor în științe medicale și medic epidemiolog în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Doamna Țurcan, știm că de-a lungul istoriei medicale, reacțiile adverse la vaccinuri au fost mereu un subiect controversat. Este adevărat că reacțiile adverse sunt specifice fiecărui vaccin și care este cea mai des întâlnită reacție?

Vaccinarea este una dintre cele mai mari victorii ale omenirii asupra bolilor, o descoperire care, de-a lungul timpului, a reuşit să salveze milioane de vieţi. Vaccinurile au drept scop producerea de imunitate activă la antigene specifice. Ca toate medicamentele, vaccinurile pot fi asociate cu dezvoltarea unor reacții adverse. Acestea sunt în general minore, apar doar la o parte dintre persoanele vaccinate și dispar spontan într-un interval de maxim câteva zile, fără a necesita intervenție medicală. Unele evenimente adverse severe sau cu efecte de lungă durată pot fi posibile, dar sunt extrem de rare.

Cel mai întâlnit efect secundar este durerea sau umflarea locului injectării. În cazul fiecărui vaccin recomandat, autoritățile trebuie să pună la dispoziția părintelui sau a celui care este vaccinat, o informare cu privire la beneficiile și riscurile asociate fiecărui vaccin. Celor mai multe vaccinuri nu le sunt asociate reacții adverse grave.

Care sunt reacțiile care apar la majoritatea oamenilor după imunizarea anti-COVID, care au fost cele mai  frecvente plângeri?

În Republica Moldova, la 02 martie 2021, a fost lansată campania de imunizare contra infecției COVID-19. În această perioadă, au fost disponibile 7 tipuri de vaccin, printre care AstraZeneca, Gam-COVID-VAC (Sputnik-V), JANSSEN Vaccin COVID-19, Pfizer/BioNTech–Comirnaty, Moderna/Spikevax, Sinopharm și Sinovac.

Toate vaccinurile COVID-19 pot provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacții adverse care pot fi întâlnite foarte frecvent (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10) sunt: durere, umflare la locul de administrare a injecției;  oboseală; durere de cap; dureri musculare; dureri articulare; frisoane, febră.

Majoritatea reacțiilor adverse la vaccinare sunt așteptate și sunt asociate cu răspunsul organismului la vaccin, pe măsură ce organismul învață să recunoască virusul și să lupte împotriva acestuia, ele se diminuează. Persoanele pot reacționa diferit la vaccinuri. Unele nu au reacții adverse sau acestea sunt minime, în timp ce altele ajung să resimtă o mare parte din simptomele trecute în prospectul vaccinului, dar acest fapt nu prezice dacă vaccinul este eficient sau nu.

Reacțiile adverse apar în general la scurt timp de la administrarea vaccinului, iar cele mai frecvente sunt locale (ex. durere, roșeață și indurație la locul administrării) și sistemice (oboseală, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, frisoane și febră), și sunt comune și așteptate la majoritatea vaccinurilor existente pe piață, nu doar pentru cele împotriva COVID-19.

În caz de reacție adversă, când trebuie să ne alarmăm și să ne adresăm la medic?

Raportarea reacțiilor adverse suspectate după administrarea vaccinului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al vaccinului.

În cazul manifestării oricărei reacții adverse post vaccinare contra COVID-19 trebuie să vă adresați medicului de familie pentru a fi monitorizate aceste evenimente și pentru a vă oferi recomandări pentru ameliorarea stării. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în prospect.

Profesioniștii din domeniul sănătății vor raporta orice reacție adversă suspectată prin intermediul sistemului național de raportare (ordinul Ministerului Sănătății și Ghidul privind supravegherea EAPI).

Au fost multe adresări la medic în această perioadă din cauza reacțiilor adverse?

În total, au fost raportate în sistem 1 638 de reacții adverse la 1.964.433 de doze de vaccin anti-COVID administrate, frecvența constituind 0,8%.

În urma investigării s-a constatat următoarele: din numărul total de 1 638 reacții adverse, 1 502 (91,7%) au fost clasificate drept evenimente ușoare, fiind reacții obișnuite, descrise în instrucțiunea vaccinului și anume febră până la 38,5, dureri locale, cefalee, slăbiciuni generale, oboseală, dureri musculare, dureri articulare, insomnie, etc. sau combinație din ele (care au apărut în primele 24 ore de la vaccinare și au dispărut pe parcursul a 1-2 zile). Simptome de intensitate moderată au fost raportate în 136 cazuri, ceea ce constituie 8,3% din numărul total de cazuri de reacții adverse raportate și anume: dureri în mușchi și articulații, greață și vomă, febră peste 38,5, simptome ale reacțiilor alergice, care au dispărut în 3-5 zile.

Simptomele care însoțeau evenimentele adverse post-imunizare s-au dovedit a fi în combinație. Cele mai frecvente simptome întâlnite au fost febra, urmată sau în combinație cu oboseală și dureri musculare.

Vârstele persoanelor la care au fost înregistrate evenimente adverse post-imunizare au fost cuprinse între 18 și 88 ani. Evenimentele adverse post-imunizare nu au fost raportate la femei însărcinate, la femei care alăptează și la copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani vaccinați anti-COVID. De asemenea, nu a fost raportat nici un caz de șoc anafilactic.

Știm că majoritatea oamenilor iau medicamente atunci când apare febra, dar pentru că în cazul vaccinării organismul nostru se luptă pentru formarea anticorpilor, de la ce valoare este normal să folosim medicamente pentru a o scădea?

Ca în cazul oricărei reacții la vaccin, apariția febrei este un lucru obișnuit. Dacă febra este insuportabilă, chiar fiind de valori mici, este recomandat un antipiretic (medicamente care ajută la reducerea febrei). Dar de obicei, pentru febra mai mare de 37,5 este recomandat să intervenim.

Cum putem să diminuăm panica în rândul oamenilor care refuză să se imunizeze, fiindcă se tem de reacțiile post-vaccinare?

O reacție minoră după vaccin este un lucru obișnuit, iar infecția COVID-19 poate evolua grav și cu consecințe sau chiar cu deces, mai cu seama la persoanele care suferă și de alte boli. De aceea, este mult mai simplu, sigur și eficient să previi, decât să tratezi. Toate vaccinurile sunt sigure, inofensive și eficiente în prevenirea infecției, complicațiilor si spitalizării. Oare nu destule persoane au decedat în urma infecției COVID-19? Câte vieți pierdute… Când încă nu avem un tratament specific pentru această infecție, azi, în veacul XXI, o infecție poate fi prevenită printr-o injecție simplă…

 Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică încurajează populația să se imunizeze prin vaccinare, să fie parte din eforturile depuse la nivel național de a limita răspândirea cu infecția COVID-19.

Doar o acoperire vaccinală de cel puțin 70% din populația Republicii Moldova ne va permite să eliminăm pierderile de vieți omenești, să reducem suferința celor care dezvoltă simptome severe, să ne reluăm viața socială de dinainte de pandemie, să investim resursele în alte domenii de interes pentru umanitate, să stăm alături de bunici și de cei vulnerabili din punct de vedere medical.

Astfel, ne-am convins încă odată că reacțiile adverse au însoțit întotdeauna vaccinurile, deci teama de îmbolnăvire după imunizarea anti-COV este doar un mit. Trebuie să nu uităm că beneficiile vaccinurilor sunt net superioare reacțiilor adverse.

Autor: Nicoleta Lisevici

La Inceput