Tineri și adolescenți

Tinerii își pierd auzul din cauza obiceiului de a asculta muzică la volum ridicat

Un număr alarmant de tineri se confruntă cu pierderea auzului din cauza obiceiurilor nesigure de ascultare a muzicii, conform unui studiu recent.

Cele mai atractive trăsături ale unui partener? Umor, inteligență, securitate financiară

Un nou sondaj descoperă că securitatea financiară este una dintre cele mai atractive trăsături pe care le poate avea un partener.

Relațiile dificile între generații: de ce aleg copiii să nu mai comunice cu părinții și cum poate fi evitat fenomenul

Relațiile între părinți și copii sunt adesea dificile. Neînțelegerile pot fi provocate atât de diferențele de viziuni și de abordare a lucrurilor, supărări cât și de unele situații de relaționare mai dificile. În unele cazuri aceste situații pot genera un șir de consecințe, printre care cea mai neplăcută, dar totodată frecventă, este întreruperea comunicării și a relaționării între generații. Recent, un studiu american a evidențiat numărul copiilor care și-au întrerupt relațiile cu părinții lor, dar și cauzele care au generat un asemenea comportament. Urmărește-le în continuare, alături de posibilele soluții care ar ameliora situația.

Trei tipuri de droguri frecvent întâlnite în Moldova: cum acționează, ce riști dacă le consumi și unde poți trata dependența

Drogurile sunt definite drept substanțe chimice care pot modifica felul în care creierul și corpul uman funcționează. Utilizarea acestora este periculoasă, atât pentru sănătatea celui care le consumă, cât și pentru familia, prietenii și copiii, atât cei născuți, cât și cei care urmează să se nască. De la consum la dependență sau utilizare compulsivă, necontrolată a drogurilor este doar un singur pas. În Moldova, potrivit statisticilor oferite de Dispensarul Republican de Narcologie, numărul consumatorilor de droguri luaţi la evidenţă în 2018 a constituit 668 persoane. Însă numărul celor care le întrebuințează, ocolind datele statistice, s-ar ridica la 32 mii de persoane, potrivit altor surse. Află în continuare ce tipuri de droguri sunt utilizate cel mai frecvent în Moldova și cum acționează asupra organismului, atât pe termen scurt, cât și îndelungat.

COVID-19: copiii pot avea virusul și anticorpii împotriva lui în organism, în același timp

Cercetătorii au descoperit o latură specifică infectării cu noul coronavirus a copiilor, și anume posibilitatea existenței în organismul lor în același timp a virusului activ și a anticorpilor. Astfel, copiii pot transmite particulele virale în mediul înconjurător chiar și după ce au fost tratați. Cel puțin așa arată mai multe studii pe această temă.

COVID-19: ce spun ultimele studii despre purtatul măștilor de copii

Subiectul purtării măștilor de către copii rămâne unul controversat chiar și astăzi, iar părerile experților rămân în continuare împărțite. În timp ce unii recomandă aceste echipamente doar pentru adulți, alții o recomandă și pentru protejarea anumitor grupuri de vârstă la copii. Află în continuare ce zic autoritățile competente din domeniu, ce demonstrează ultimele studii medicale despre transmiterea virusului la copii și care ar fi abordarea corectă în acest caz.

Dispozitivele electronice și sănătatea ochilor – cum să îți protejezi copilul de daunele acestora

Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale, viața noastră s-a schimbat radical, iar percepția de „odihnă” a căpătat un nou sens, inclusiv pentru copii. Tot mai frecvent cei mici sunt prinși în explorarea micilor ecrane – fie că este vorba despre calculator, tabletă sau telefon. Din multitudinea daunelor pe care le pot avea aceste dispozitive asupra sănătății copiilor am ales să vă povestim despre impactul acestora asupra sănătății ochilor. Urmăriți în continuare cum are de suferit vederea copiilor în urma utilizării necontrolate a dispozitivelor electronice și cum puteți reduce la minim impactul negativ al acestora.

Băuturile dulci, inamicul șmecher care provoacă moartea lentă. Cum îmbolnăvesc acestea copiii prin publicitate

Nu mai este demult un secret că băuturile dulci au întreg potențialul de a îmbolnăvi generații întregi de obezitate, diabet zaharat de tip II, boli renale și de inimă. În timp ce noul coronavirus ucide rapid, băuturile dulci sunt inamicul șmecher care provoacă moartea lentă, acționând indiferent de timpul de afară, pandemie sau situație politică. Arma principală a acestora este publicitatea, iar suma investită anual de principalele companii urcă la un miliard de dolari, potrivit unui raport recent „Dovezile băuturilor dulci 2020” al Centrului RUDD pentru politici alimentare și obezitate din cadrul Universității din Connecticut, SUA.

Sănătatea adolescenților pe timp de pandemie – riscuri, soluții și sfaturi utile. Explică Galina Leșco, ginecolog și specialist în sănătatea adolescenților

În perioada de criză, cu care se confruntă în prezent umanitatea, cele mai importante resurse ale societății rămân tinerii și adolescenții, și anume sănătatea și bunăstarea acestora. Din aceste motive Organizația Mondială a Sănătății în Moldova a petrecut un seminar online cu titlul „Riscurile pentru sănătatea adolescenților pe timp de pandemie”. În cadrul acestuia, Galina Leșco, expert internațional în sănătatea adolescenților, șefa Centrului de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA, a împărtășit din propria experiență sfaturi pentru gestionarea eficientă a perioadei de criză pentru adolescenți.

Căștile auditive – cum îți afectează auzul, ce să alegi și cum să le utilizezi corect

Căștile auditive au devenit un accesoriu indispensabil al prezentului, indiferent de tipul acestora. Deși în multe cazuri modelul face diferența, acest fapt nu înseamnă că ele sunt absolut inofensive pentru sănătatea auzului. Dacă nu sunt utilizate corect, căștile pot afecta grav auzul și cauza sechele pentru întreaga viață. Află în continuare cum să alegi și să utilizezi corect căștile pentru a menține sănătatea auzului.

 

La Inceput