Mulți oameni consumă mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de sodiu, în special cei care au cea mai mare nevoie să își reducă aportul pentru sănătatea inimii. Acest lucru reiese dintr-un nou studiu, care a constatat că persoanele cu boli cardiovasculare consumau mai mult decât dublul cantității recomandate de 1.500 miligrame (mg) de sodiu (sare) în fiecare zi.
Cantitatea medie de sodiu consumată zilnic a fost de 3.096 mg, iar 89% dintre participanții la studiu consumau mai mult decât cantitatea recomandată.
Constatările sunt prezentate în perioada 6-8 aprilie la Sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie. Rezultatele nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate.
Persoanele cu boli de inimă ar trebui să reducă aportul de sare
Persoanele afectate de boli de inimă ar trebui să limiteze consumul de sare, conform recomandărilor Asociației Americane a Inimii (AHA). AHA sugerează că adulții fără risc sau cu risc scăzut de boli de inimă ar trebui să se limiteze la un consum zilnic de sodiu sub 2.300 mg, aproximativ o linguriță de sare de masă. Persoanele incluse în studio depășeau această limită cu aproape 1.000 mg.
Studiu s-a bazat pe datele a 3.170 de participanți din studiu NHANES al Centrului pentru Controlul Bolilor, cuprinzând bărbați și femei cu vârsta peste 20 de ani, diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare.
Din acest grup, majoritatea aveau 65 de ani sau mai mult, erau de culoare albă și aveau un nivel de educație sub nivelul de absolvire a liceului. Bărbații, care reprezentau puțin mai mult de jumătate dintre subiecți (56,4%), erau supraponderali, cu un aport mediu de 1.862 de calorii pe zi.
În timp ce supraconsumul de sodiu este adesea considerat un rezultat al unor alegeri alimentare mai puține, studiul răstoarnă această ipoteză.
Grupul cu cel mai mare aport de sodiu a fost reprezentat de persoanele aflate la capătul superior al scalei veniturilor și cu o diplomă universitară sau mai mare.
Autorii studiului sugerează că persoanele cu un nivel mai ridicat de educație și venituri ar fi putut raporta mai bine aportul de sodiu, ceea ce ar fi putut contribui la rezultatele surprinzătoare.
Ce se întâmplă cu inima dacă se consumă prea mult sodiu?
Denumirea chimică a sării de masă este clorură de sodiu. Sodiul este un mineral natural, care este necesar pentru sănătatea umană în cantități mici.
„Sodiul ajută la echilibrarea apei din organism”, a explicat medicul cardiolog Jayne Morgan, director clinic la Piedmont Healthcare Corporation din Atlanta, GA. „Susține chiar și buna funcționare a mușchilor și a nervilor”. (Dr. Morgan nu a fost implicată în acest studiu).
„Există o zicală în medicină: „Unde merge sodiul, urmează apa””, a explicat ea pentru Medical News Today.
„Acesta este motivul pentru care sarea crește volumul de sânge din corpurile voastre. Efectul acestui lucru este o creștere a tensiunii arteriale. Tensiunea arterială crescută vă forțează apoi inima să lucreze mai mult, ceea ce vă expune în cele din urmă la riscul de boli de inimă", a spus Dr. Morgan.
Dr. Morgan a menționat că excesul de sodiu a fost de mult timp legat de întărirea și rigidizarea arterelor și ateroscleroza.
Consumă o persoană obișnuită prea multă sare?
Numeroase studii au cercetat de ce există un interes atât de mare pentru sare în rândul populației.
„Consumul excesiv de sodiu în mod constant în tot spectrul socioeconomic sugerează că factorii care depășesc simplul acces la resurse pot influența consumul de sodiu”, a declarat pentru MNT Michelle Routhenstein, dietetician nutriționist înregistrat la EntirelyNourished.com. Routhenstein nu a fost implicată în acest studiu.
Routhenstein a propus că acest lucru ar putea implica „disponibilitatea și comercializarea pe scară largă a alimentelor procesate convenabile și bogate în sodiu, obiceiurile alimentare culturale care prioritizează alimentele sărate și conștientizarea sau educația limitată cu privire la riscurile pentru sănătate asociate consumului excesiv de sodiu”.
Dr. Morgan a fost de acord și a adăugat: „Aceasta este o mare mărturie a omniprezenței dietei occidentale și a poftei de sare și „aroma”. Este, de asemenea, o reflectare a ușurinței și disponibilității sodiului în multe produse alimentare, chiar și atunci când se cumpără opțiuni „sănătoase”.”
Deasemenea, cardiologul a adăugat că ambalajele și etichetele nu sunt ușor de înțeles de către consumatorul mediu.
Ea a spus că Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), de exemplu, ar putea „crea un sistem standard de clasificare a alimentelor, astfel încât toată lumea să înțeleagă unde se situează acea alegere alimentară pe un spectru de benzi de sănătate. Astfel, consumatorul poate lua cu adevărat o decizie în cunoștință de cauză.”
Cum să reduceți aportul de sodiu din alimentație
Urmărirea aportului de sare este primul pas pentru a reduce consumul de sodiu, dar poate fi dificil să știți cât de mult sodiu consumați de fapt.
Multe produse alimentare folosesc sodiul din alte motive decât aroma de sare. Acesta poate fi folosit la coacere, îngroșare, la întărirea cărnii, la reținerea umidității și ca conservant. Multe alimente bogate în sodiu nu au deloc gust sărat.
„Fără a analiza în mod activ etichetele alimentelor și fără a fi atenți la nivelul de sodiu, oamenii pot consuma, fără să vrea, cantități excesive”, a spus Routhenstein.
„Este posibil ca indivizii să nu fie conștienți de conținutul de sodiu din mesele lor", a adăugat Routhenstein. „De exemplu, o masă tipică de restaurant poate conține peste 2.000 mg sau mai mult de sodiu, depășind aportul recomandat pentru persoanele cu boli de inimă.”
Routhenstein a recomandat următoarele sfaturi pentru reducerea aportului de sodiu:
„Pentru a consuma mai puțin sodiu dietetic, concentrați-vă pe gătitul acasă folosind ingrediente proaspete, alegând opțiuni cu conținut scăzut de sodiu, folosind ierburi și condimente pentru aromă, citind etichetele și fiind atenți la sodiul ascuns în alimentele procesate. Atunci când iau masa în oraș, persoanele pot face alegeri mai puțin bogate în sodiu și mai sănătoase pentru inimă, cerând sosuri și pansamente pe lângă, optând pentru opțiuni la grătar sau la aburi în locul celor prăjite și cerând ca mesele să fie pregătite fără adaos de sare.”
„Aceste ajustări simple pot contribui în mod semnificativ la reducerea aportului global de sodiu, în timp ce vă bucurați în continuare de mese delicioase”, a precizat Routhenstein.
Dr. Morgan a oferit patru principii simple de care să țineți cont:
- Alegeți alimente proaspete.
- Limitați sosurile de garnitură, inclusiv pansamentele pentru salate: grătar, soia, teriyaki, ketchup etc.
- Înlocuiți sarea cu alte ierburi și condimente atunci când gătiți.
- Pentru pofta de sare, încercați în schimb fructe proaspete, ciocolată neagră
Înlocuitori comuni pentru sare
Routhenstein a sugerat o serie de modalități de a înlocui sarea în alimente și de a păstra în continuare aroma, cum ar fi adăugarea unor cantități mici de sucuri de lămâie sau grapefruit în rețete.
„Gustul picant al citricelor poate păcăli papilele gustative să perceapă mai multă sărare decât este prezentă de fapt, permițând ca mâncărurile să rămână aromate cu un conținut redus de sodiu”, a spus ea.
În plus, Routhenstein a pledat pentru picant, încorporând în mâncăruri ardei iute sau sos picant, în funcție de preferințele dumneavoastră gustative.
„Muștarul integral sau pudra de muștar uscat pot adăuga picanterie și profunzime la dressinguri, marinate și sosuri.”, a sugerat Routhenstein.