Nu mai este demult un secret că băuturile dulci au întreg potențialul de a îmbolnăvi generații întregi de obezitate, diabet zaharat de tip II, boli renale și de inimă. În timp ce noul coronavirus ucide rapid, băuturile dulci sunt inamicul șmecher care provoacă moartea lentă, acționând indiferent de timpul de afară, pandemie sau situație politică. Arma principală a acestora este publicitatea, iar suma investită anual de principalele companii urcă la un miliard de dolari, potrivit unui raport recent „Dovezile băuturilor dulci 2020” al Centrului RUDD pentru politici alimentare și obezitate din cadrul Universității din Connecticut, SUA.
Un miliard de dolari într-un singur an
„Companiile care produc băuturile dulci investesc o groază de bani în publicitate dintr-un singur motiv – acest lucru funcționează”, a accentuat Sara Ribakove, colaborator în domeniul politicilor din cadrul Centrului de Științe pentru Interes Public, care a publicat în 2013 o analiză detaliată despre tacticile de marketing.
„Marketing-ul bine pus la punct, distribuit pe toate platformele, asemeni site-urilor, aplicațiilor, posturilor TV și radio, contribuie drastic la dispariția principiilor sănătoase din viața noastră”, a mai adăugat Ribakove.
350 ml de Cola conțin aproximativ 39 grame de zahăr, ceea ce întrece cu mult norma zilnică recomandată de OMS – mai puțin de 25 de grame pe zi. Deși băuturile sportive conțin mai puțin zahăr – aproximativ 21 de grame, acestea se apropie de norma zilnică permisă, fiind asociate științific cu obezitatea, diabetul zaharat de tip II și bolile cardiovasculare.
Și cum rămâne cu băuturile sportive care pot restabili balanța electrolitică prin aportul de sodiu și magneziu? Savanții menționează că de aceste suplimentări au nevoie doar sportivii profesioniști. Cei care practică activitatea fizică dozată au nevoie, însă, doar de o simplă hidratare.
Băuturile energizante, pe lângă cantitatea exagerată de zahăr, mai conțin și alte adaosuri dăunătoare, precum cofeina, guarana, taurina, ginsengul, l-carnitina și creatinina. Acestea, la rândul lor, au fost asociate cu anxietatea, deshidratarea și alte efecte adverse în cazul adolescenților. Există și cazuri de deces asociate cu bolile de inimă provocate de consumul acestor băuturi.
Țintirea generației tinere
Tinerii, în special cei africani sau spanioli consumă mai multe băuturi carbogazoase dulci comparativ cu cei de alte rase. Cauza acestui fenomen, potrivit studiului menționat anterior, este că anume acești copii sunt ținta principală a publicității produselor de acest gen.
„Copiii de culoare vizionează de două ori mai multă publicitate decât cei de rasă europeană”, afirmă Jennifer Harris, cercetătorul principal din cadrul Centrului RUDD pentru politici de alimentare și obezitate din cadrul Universității din Connecticut, SUA
Potrivit cercetătorilor, copiii de culoare sunt vizați primordial în această luptă deoarece piața lor este într-o creștere permanentă, dar și pentru că ei modelează gusturile și preferințele copiilor albi.
La general vorbind, copiii sunt ținta principală a publicității, deoarece la această vârstă are loc formarea deprinderilor, iar băuturile dulci vor fi consumate pe parcursul tinereții, vârstei de adult, iar ulterior vor fi aduse în casă și servite propriilor copii.
Implicarea idolilor
Raportul RUDD a depistat că publicitatea băuturilor dulci a fost realizată primordial de către companii precum Coca-Cola și PepsiCo, care cuprind branduri precum Coke, Gatorade, Powerade și Mountain Dew.
PepsiCo și-a majorat publicitatea cu 28% din 2013 până în 2018, pe când Coca-Cola a investit cu 81% mai mult în același sector, deoarece ambele companii duc o luptă continuă pentru a controla piața.
Campaniile acestora, derulate perioade lungi de timp, implică de obicei celebrități de culoare sau pe cele spaniole, dar și sportivii idolatrizați de tineri.
Nimic din toate acestea nu este o noutate, întrucât companiile mari producătoare de alimente și băuturi folosesc sportivi celebri „pentru a promova alimentele și băuturile nesănătoase tinerilor și comunităților de culoare”, afirmă Omni Cassidy, savant în cadrul Departamentului sănătății populației în cadrul NYU Langone Health, care cercetează rolul muzicii și a idolilor din sport în obezitatea copiilor.
Marketingul de acest gen chiar funcționează, deoarece copiii de culoare se identifică cu sportivii pe care îi idolatrizează, iar grupurile minoritare acceptă cu drag aceste băuturi, în timp ce companiile au fost atât de generoase.
Angajamentul publicului
Majoritatea companiilor producătoare de băuturi dulci enunță că depun eforturi pentru reducerea poverii propriilor băuturi asupra sănătății populației. Coca-Cola, PepsiCo și Keurig Dr Pepper aparțin Inițiativei Balanței de Calorii. Fondată în 2014, această inițiativă pledează pentru reducerea caloriilor consumate de americani prin băuturile dulci până la 20% către anul 2025.
Coca-Cola enunța anterior într-un briefing de presă că luptă cu obezitatea prin producerea mini-porțiilor de Cola, mărindu-și mereu spectrul de băuturi cu noi varietăți de zero-zahăr, hipocalorice. Totodată, aceasta accentuează că în 2019, prin reformularea produselor, au redus zahărul adăugat cu peste 350 000 de tone la nivel global.
De cealaltă parte, cercetătorii afirmă că publicitatea băuturilor carbogazoase obișnuite, nu a variațiilor „mai sănătoase”, a crescut cu peste 41% în ultimii cinci ani. Astfel, spunând una și făcând alta, marii producători își continuă contribuția la îmbolnăvirea populației, potrivit raportului cercetătorilor.
„Cel mai bun lucru pe care ar putea să îl facă compania Pepsi pentru a îmbunătăți sănătatea cumpărătorilor săi este să înceteze publicitatea și marketingul pentru grupurile de copii și adolescenți, în special cei de culoare”, a enunțat Marion Nestle, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.
Ce se poate de făcut?
Muzica, filmele și celebritățile din sport de culoare își pot continua rolul lor, însă ar fi mai bine să se implice în promovarea produselor sănătoase, atunci când semnează un șir de contracte dubioase.
Dacă nicio celebritate nu ar fi de acord să promoveze copiilor băuturile carbogazoase dulci, marile companii vor fi obligate să se schimbe. O asemenea schimbare a fost obținută pentru produsele de tutun, în care niciun sportiv nu are dreptul să aprobe participarea în reclame cu aceste produse.
Astfel, raportul RUDD apelează la companiile media care produc emisiuni pentru copii să reducă plasarea publicității băuturilor dulci, statele și orașele să impună taxe mai mari pentru aceste produse, comercializarea lor să fie interzisă copiilor sub 18 ani, iar ONG-urile să se ocupe mai mult de educarea tinerei generații.
edition.cnn.com