Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale, viața noastră s-a schimbat radical, iar percepția de „odihnă” a căpătat un nou sens, inclusiv pentru copii. Tot mai frecvent cei mici sunt prinși în explorarea micilor ecrane – fie că este vorba despre calculator, tabletă sau telefon. Din multitudinea daunelor pe care le pot avea aceste dispozitive asupra sănătății copiilor am ales să vă povestim despre impactul acestora asupra sănătății ochilor. Urmăriți în continuare cum are de suferit vederea copiilor în urma utilizării necontrolate a dispozitivelor electronice și cum puteți reduce la minim impactul negativ al acestora.
Impactul dispozitivelor electronice asupra sănătății ochilor
Majoritatea părinților își adresează întrebarea dacă privirea excesivă a micilor ecrane poate dăuna vederii copiilor. Iată câteva mecanisme, unele cunoscute, altele surprinzătoare, prin care dispozitivele electronice influențează sănătatea ochilor copiilor:
- Prea mult timp petrecut în spațiile închise cauzează apariția miopiei
Prima problemă este că dispozitivele electronice țin copiii în casă,iar expunerea la razele solare naturale este critică pentru dezvoltarea ochilor. Pediatrii optometriști menționează că jocurile în aer liber, fără dispozitive electronice, sunt critice atât pentru sănătatea copiilor, cât și pentru vederea acestora.
Un șir de studii au demonstrat că micuții care au petrecut mai mult timp în spațiile închise au dezvoltat miopie cu mult mai frecvent decât semenii lor care s-au jucat mai frecvent în aer liber. Deși cauza precisă a acestui fenomen nu este cunoscută deocamdată, specialiștii presupun că razele ultraviolete (pe care copilul le recepționează în afara orele de vârf) joacă un rol important în dezvoltarea armonioasă a ochilor. Totodată, a fost demonstrat că miopia la copii a devenit un fenomen cu mult mai frecvent în ultimii 30 de ani.
- Oboseala ochilor
Cea de a doua problemă este că ochii noștri au nevoie de pauze în cadrul cărora să își schimbe focusarea de la distanțe apropiate la cele îndepărtate. Pericolul îi paște cu precădere pe copii, deoarece dispozitivele electronice le captează atenția în totalitate într-un timp cu mult mai scurt. Drept rezultat, apare oboseala ochilor, care se accentuează în special atunci când lumina intensă din jurul ecranului provoacă strălucire și încordare suplimentară a ochilor.
- Ochi uscați și iritați
Privirea îndelungată la micile ecrane determină, de asemenea, uscarea și iritarea ochilor. Studiile demonstrează că persoanele clipesc cu mult mai rar atunci când privesc la un ecran, ceea ce provoacă uscarea ochilor. Pentru o vedere clară, o peliculă lacrimală clară și stabilă la suprafața ochilor este esențială. Problema poate fi mai gravă în cazul copiilor care privesc la un ecran poziționat pentru utilizare de către adulți.
- Pierderea flexibilității de focusare
Atunci când ochii rămân focusați în apropiere pentru o perioadă îndelungată de timp, copiii se re-adaptează la privirea în depărtare cu mult mai dificil. Din fericire, acest proces este reversibil, însă, în funcție de timpul petrecut în fața micilor ecrane, poate reveni la normal într-o perioadă de la câteva ore până la câteva zile.
- Afectarea somnului
O altă problemă a utilizării micilor ecrane este impactul negativ al acestora asupra somnului. Cercetătorii au demonstrat că lumina albastră a micilor ecrane utilizate seara determină alterarea ciclurilor de somn ale creierului. Lumina albastră a dispozitivelor este percepută de creier drept una de zi, ceea ce induce o modificare a ritmurilor circadiene ale corpului, determinând copilul să rămână treaz chiar și atunci când trebuie să meargă la culcare.
Recomandările specialiștilor
- Îndemnați copilul să facă pauze mici, de cel puțin 20 de secunde, la fiecare 20 de minute petrecute în fața unui dispozitiv electronic. Pentru a nu uita de aceste intervale, setați alarme la dispozitivele pe care le utilizați.
- Încurajați alternarea citirii cărții electronice cu una tipărită și mici pauze ale copiilor la fiecare două capitole citite.
- După parcurgerea unui nivel a jocului video, rugați-l pe copil să facă o pauză de minim 20 de secunde privind peste fereastră, în depărtare.
- Evitați utilizarea calculatorului afară sau în zonele foarte luminoase, deoarece strălucirea excesivă a ecranului poate crea o încordare suplimentară a ochilor.
- Ajustați luminozitatea ecranului în funcție de încăperea în care utilizați dispozitivul, astfel încât aceasta să fie confortabilă pentru ochii copilului.
- Încurajați o postură fiziologică corectă a copilului în timp ce acesta utilizează calculatorul sau citește o carte electronică.
- Asigurați-i copilului o distanță de 50-60 cm între ochi și ecranul dispozitivului.
- Distrageți atenția copilului și determinați-l să privească în sus sau lateral atunci când este timpul pentru pauză.
- Reamintiți-i să clipească cât mai frecvent în timp ce privește la ecranul unui dispozitiv electronic.
Totodată, optometriștii recomandă părinților să seteze un timp-limită pentru utilizarea dispozitivelor electronice de către copii într-o singură zi, să încurajeze jocurile în aer liber și să le interzică oricare contact cu micile ecrane în timpul mesei, a plimbărilor și înainte de culcare.
Pentru a avea succes în educarea copilului, arătați-i propriul exemplu, respectând regulile prestabilite.
Sănătate să aveți!
chop.edu, aao.org