Trei tipuri de droguri frecvent întâlnite în Moldova: cum acționează, ce riști dacă le consumi și unde poți trata dependența

Drogurile sunt definite drept substanțe chimice care pot modifica felul în care creierul și corpul uman funcționează. Utilizarea acestora este periculoasă, atât pentru sănătatea celui care le consumă, cât și pentru familia, prietenii și copiii, atât cei născuți, cât și cei care urmează să se nască. De la consum la dependență sau utilizare compulsivă, necontrolată a drogurilor este doar un singur pas. În Moldova, potrivit statisticilor oferite de Dispensarul Republican de Narcologie, numărul consumatorilor de droguri luaţi la evidenţă în 2018 a constituit 668 persoane. Însă numărul celor care le întrebuințează, ocolind datele statistice, s-ar ridica la 32 mii de persoane, potrivit altor surse. Află în continuare ce tipuri de droguri sunt utilizate cel mai frecvent în Moldova și cum acționează asupra organismului, atât pe termen scurt, cât și îndelungat.

Consumul de droguri în Moldova

Potrivit Strategiei Naționale antidrog pentru anii 2020-2027, în anul 2018 pe teritoriul Moldovei a prevalat consumul următoarelor tipuri de droguri: marijuana – 40,0%, hașișul/uleiul de hașiș – 18,0%, plantele de cânepă – 13,0%, amfetamina – 8%, și etnobotanicele – 5%. În anul 2017, Centrul de Medicină Legală a raportat 101 decese asociate consumului de droguri.

Explicarea acțiunii drogurilor, pe categorii

Îți propunem în continuare să urmărești datele pentru fiecare tip de droguri menționat, pe categorii, alături de efectele de lungă și de scurtă durată asupra organismului uman.

1. Canabis

Canabisul este cel mai frecvent drog ilegal consumat la nivel mondial. Acesta provine de la planta Canabis sativa și poate fi comercializată în diferite forme, în produse alimentare, frunze uscate pentru fumat, material rășinos maro, denumit hașiș sau uleiul puternic al acestuia (uleiul de hașiș).

Există câteva tipuri de canabis:

- Marijuana: cea mai frecventă formă de comercializare, mai puțin concentrată, care se obține prin uscarea frunzelor și a florilor plantei. Se fumează de obicei printr-o țeavă pe apă (bong) sau țigară rulată manual.

- Hașiș: blocuri mici de rășină uscată de canabis, care variază de la maro deschis la aproape negru. Este o formă mai concentrată decât marijuana.

- Uleiul de hașiș: lichid uleios consistent extras din hașiș, care variază în nuanță de la auriu la negru. De obicei, se dispersează pe o hârtie pentru țigarete, apoi se fumează. Aceasta este cea mai concentrată formă de canabis.

- Cânepa: deși nu provine din aceeași plantă ca și drogurile menționate anterior, aceasta face parte din familia canabisului. În calitate de drog aceasta se fumează, deși planta în sine are multiple întrebuințări, în calitate de suplimente alimentare, produse pentru îngrijirea pielii sau îmbrăcăminte.

În ultimii ani este utilizat și canabisul artificial, care are aceleași efecte ca și cel natural, dar este mult mai nociv pentru organismul uman.

Acțiunea drogului: Substanța psiho-activă din canabis este delta-9 tetrahidrocanabinol-ul (THC), care are un efect depresiv asupra creierului. Aceasta încetinește sistemul nervos, împiedicând corpul să transmită eficient mesajele către creier.

Concentrația THC în marijuana variază între 5 și 35%, în timp ce în cânepă este de doar 0,3%. În schimb, în cânepă există o altă substanță activă, denumită canabidiol (CBD), care, însă, nu creează aceleași efecte psiho-active pronunțate.

Drogurile din acest grup au un efect diferit, în funcție de dispoziția și de atmosfera în care o persoană le utilizează.

Efecte de scurtă durată: stare de relaxare, diminuarea concentrației și a memoriei, percepția distorsionată a timpului, spațiului și a distanței, palpitații cardiace, mărirea poftei de mâncare, ochi roșii, reducerea coordonării mișcărilor (foarte periculos de urcat la volan după consum), anxietate și paranoia.

Efecte de lungă durată: riscul astmului bronșic, a emfizemului pulmonar, insuficiență de respirație, infecții respiratorii, pierderea memoriei și a concentrației, dificultăți de învățare, slăbirea sistemului imun și un risc mai mare pentru dezvoltarea diferitor tipuri de infecții.

Dependență: Persoana care utilizează frecvent canabisul poate dezvolta o toleranță față de aceste droguri. Adică, cu timpul, pentru a obține același efect va avea nevoie de doze mai mari. Unele persoane pot deveni dependente, atât fizic, cât și psihologic față de canabis.

În Moldova: Potrivit Raportului anual  privind consumul și traficul ilicit de droguri din 2019, realizat de Ministerul Sănătății și ANSP (Agenția Națională pentru Sănătate Publică), canabisul este drogul ilegal cel mai frecvent utilizat în Republica Moldova. În anul 2010 pe malul drept al râului Nistru, prevalența consumului de canabis pe durata vieții în populaţia generală de 15-64 ani a fost de 3,9%. Consumul de canabis este întâlnit mai des în mediul urban şi mai mult în rândul bărbaţilor.

2. Opioizii

Opioizii reprezintă substanțe psiho-active extrase din semințele necoapte ale macului de opiu, Papaver somniferum. Drogul se obține prin tăierea capsulei macului după ce petalele plantei s-au scuturat. Aceasta conține un lichid lăptos care își schimbă culoarea și consistența atunci când este expus aerului. Ulterior, aceasta se prelucrează, obținându-se diferite tipuri de droguri.

Tipurile de opioizi:

- Morfina;

- Codeina;

- Heroina.

În timp ce morfina și codeina sunt utilizate, la stricta indicație a medicului și doar cu prescripție medicală, pentru tratamentul durerilor intense și a tusei medii, heroina este utilizată cel mai frecvent în calitate de drog. Cel mai frecvent acesta se află în formă de pulbere sau granule, din care se realizează ulterior soluții injectabile. De asemenea, acesta poate fi fumat sau inhalat.

Acțiunea drogului: Opioizii au o acțiune depresivă asupra sistemului nervos, afectând funcția cerebrală și respirația (doze mari fiind capabile chiar să o oprească). În urma utilizării temperatura corpului și tensiunea arterială scad, iar bătăile inimii devin neregulate. Persoana poate să își piardă conștiința, iar efectele pot deveni reversibile după administrarea naloxonei (medicament care poate fi găsit în farmacii).

Efectele de scurtă durată: printre reacțiile imediate ale organismului se numără  senzațiile plăcute și atenuarea durerilor fizice, senzația de vomă, respirație superficială și somnolență, scăderea temperaturii corpului, dilatarea pupilelor și pierderea apetitului sexual.

Efectele de lungă durată: colapsul venelor și abcese pe piele, riscul infectării cu HIV și hepatită din cauza utilizării echipamentului nesteril, constipații cronice, risc major de pneumonie și probleme respiratorii, tulburarea ciclului menstrual și probleme cu fertilitatea, impotență, scăderea imunității și nutriția deficitară, afectarea vaselor de sânge ale plămânilor, ficatului, rinichilor și a creierului, riscul supradozajului.

Dependență: heroina provoacă dependență într-un timp foarte scurt. La fel ca și alte droguri, o persoană devine tolerantă față de ea și are nevoie de doze mai mari în timp pentru a atinge același efect.

Persoanele care ajung dependente de heroină vor ignora toate aspectele vieții, chiar și pe cele fiziologice precum mâncarea, pentru a obține o doză nouă de drog. Dependența este atât de puternică, încât chiar și o oră fără doza necesară poate aduce cu sine simptome pronunțate, precum poftă puternică, diaree și vomă, crampe stomacale, transpirații abundente, dureri osoase și musculare, schimbări de dispoziție și plâns necontrolat.

În Moldova: Potrivit raportului menționat, în 2010, în populaţia generală cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani prevalenţa consumului de opiacee pe durata vieţii era de 0,4%. Experienţa consumului heroinei pe durata vieții a fost de 0,1%.

3. Amfetaminele

Amfetaminele sunt droguri stimulente de origine sintetică care accelerează toate funcțiile cerebrale. Acestea pot fi utilizate legal, în calitate de medicamente pentru tratarea narcolepsiei (tulburare de somn). Însă, în majoritatea cazurilor ele sunt comercializate ilegal, în scop recreațional și conțin aditivi care nu pot fi monitorizați (cafeină, zahăr, alte droguri, agenți de legare).

Amfetaminele pot fi comercializate în formă de cristale, praf sau pastă uleioasă. Ecstasy este un derivat al amfetaminelor, care se găsește în formă de pastile și creează aceleași senzații de energie și euforie.

Acțiunea drogului: amfetaminele stimulează creierul să secrete hormoni și alte substanțe chimice, precum adrenalina și dopamina. Drept urmare, crește frecvența bătăilor cardiace și tensiunea arterială, fluxul de sânge spre mușchii periferici ai brațelor și a picioarelor, senzația de alertă și dispariția de scurtă durată a oboselii.

Efectele de scurtă durată: imediat după utilizarea amfetaminelor apare senzația de o explozie de energie, accelerarea bătăilor inimii și a respirației, creșterea tensiunii arteriale, dilatarea pupilelor, transpirația, pierderea poftei de mâncare și creșterea apetitului sexual, sângerări nazale în cazul inhalării acestora.

Efectele de lungă durată: amfetaminele injectabile măresc riscul infectării cu virusul HIV sau hepatită, afectarea venelor sau tetanos. În plus, este posibilă paranoia sau psihozele, malnutriția, probleme dentare din cauza uscăciunii în gură, scăderea imunității, agresiune și violență, probleme de inimă și de rinichi, dificultăți de concentrare și performanță scăzută la studii și la serviciu.

Dependență: amfetaminele provoacă atât toleranță, cât și dependență atunci când sunt utilizate într-un mod regulat. De asemenea, sunt posibile și simptome ale abstinenței , care se manifestă prin oboseală, anxietate, depresie, paranoia, confuzie, foame extremă, durere, probleme de somn și coșmaruri. Acestea dispar peste o lună de la sistarea consumului.

În Moldova: Conform studiului KAP 2010, menționat în raportul anual din 2019  privind consumul și traficul ilicit de droguri, în populația generala de 15-64 ani prevalența consumului amfetaminelor pe durata vieții a fost de 0,1%, iar prevalența consumului de ecstasy pe durata vieții - de 0,5%.

Cum poate fi tratată dependența de droguri?

Tratamentul dependenței de droguri este unul foarte individual și include, de obicei, consilierea comportamentală, medicația, aplicarea dispozitivelor medicale pentru a trata sevrajul, evaluarea și tratamentul depresiei și a anxietății, monitorizarea pe timp îndelungat pentru a preveni recidivele.

Unde te poți adresa în Moldova?

În Moldova, suportul pentru tratamentul dependenței de droguri este asigurat de Dispensarul Republican de Narcologie. Acesta acoperă cu asistenţa medicală consultativă şi spitalicească pacienţii de pe întreg teritoriul Republicii Moldova în cadrul subdiviziunilor staționarului și în cadrul staționarului de zi (anonim), care se confruntă cu problemele legate de consumul de alcool, a substanțelor stupefiante și a substanțelor psihotrope.

De asemenea, la Chișinău există și Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor, o organizaţie internaţională non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, care luptă împotriva traficului şi consumului de droguri.

O altă asociație non-profit care ajută persoanele dependente de droguri să se trateze, prin intermediul ședințelor în grup, care sunt absolut gratuite, este Narcotics Anonymous.

Comunitatea terapeutică „Viața Nouă” oferă un program de reabilitare cu durata de 6 luni, scopul căreia este restabilirea personalității la nivel biologic, psihologic, social, spiritual pentru atingerea stării de luciditate (trezie) și formării unei remisiuni calitative.

De la consumul de droguri până la dependență este un singur pas, extrem de mic. Dacă nu devii consumator, eviți dependența. Abține-te de la încercări.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
medium.com
Sursa: 

medlineplus.gov, drugabuse.gov, betterhealth.vic.gov.au, britannica.com, ministryofhemp.com

La Inceput