COVID-19: copiii pot avea virusul și anticorpii împotriva lui în organism, în același timp

Cercetătorii au descoperit o latură specifică infectării cu noul coronavirus a copiilor, și anume posibilitatea existenței în organismul lor în același timp a virusului activ și a anticorpilor. Astfel, copiii pot transmite particulele virale în mediul înconjurător chiar și după ce au fost tratați. Cel puțin așa arată mai multe studii pe această temă.

De la debutul pandemiei copiii păreau să nu fie implicați în evoluția pandemiei. Ulterior, s-a constatat că simptomele pe care aceștia le experimentează diferă mult de cele ale adulților. Cercetătorii de la Spitalul Național pentru Copii din Washington DC, SUA au descoperit o nouă trăsătură specifică – anticorpii pot fi prezenți în corpul lor alături de virusul activ.

COVID-19: virusul și anticorpii pot coexista în organismul copiilor

Cercetarea publicată în revista științifică Journal of Pediatrics se bazează pe analiza dosarelor a 6.369 de copii testați pozitiv la SARS-CoV-2 și urmărirea a 215 pacienți tineri. 33 de pacienți cu vârsta sub 22 de ani au fost testați serologic în perioada 13 martie – 21 iunie 2020. În cadrul acestor analize s-a depistat că în organismul copiilor poate fi prezent în același timp atât virusul activ, cât și anticorpii împotriva acestuia.

Potrivit rezultatelor, în cazul a 9 participanți, testați pozitiv la noul coronavirus, au fost depistați și anticorpii împotriva acestuia în același timp. „În cazul majorității virusurilor, atunci când începi să depistezi anticorpi, nu există nici urmă a virusului activ în organism”, a declarat Dr Burak Bahar, medic în cadrul Spitalului Național pentru Copii, autorul principal al acestui studiu.

În plus, cercetătorii au depistat că este nevoie de 18 zile pentru formarea anticorpilor împotriva SARS-CoV-2. Ulterior, este nevoie de o săptămână pentru ca virusul să dispară complet din organism și alte 11 zile până la formarea completă de către organism a unei cantități suficient de mari de anticorpi pentru o protecție bună împotriva reinfectării. Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, ambele unități (virusul și anticorpii) pot supraviețui împreună un timp mai îndelungat în organismul unor copii.

Coronavirus: unii copii pot fi testați pozitiv mai mult de o săptămână după recuperare

Lucrarea medicilor americani atestă că virusul SARS-CoV-2 poate persista un timp mai îndelungat în organismul unor pacienți. De fapt, unii pacienți cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani au fost testați pozitiv la noul coronavirus timp de 32 de zile, comparativ cu 18 zile în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 16 și 22 de ani. „Acest fapt înseamnă că cei mici pot răspândi virusul în mediul extern chiar și atunci când au anticorpi în sânge”, a declarat autorul principal al studiului.

Nu putem să ne pierdem vigilența dacă cei mici nu manifestă simptome sau au anticorpi în organism. Igiena și distanțarea socială trebuie respectată cu strictețe în continuare”, a mai adăugat acesta.

Deși studiul nu și-a setat drept scop depistarea unui asemenea fenomen și în cazul adulților, specialiștii au accentuat că monitorizarea copiilor este deosebit de importantă în pandemia actuală.

Durerile abdominale – semnul care trebuie să alerteze copiii și părinții acestora

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Queen’s din Belfast, Irlanda de Nord, publicat pe site-ul MedRxiv a concluzionat că problemele gastrointestinale precum diareea, crampele stomacale și voma trebuie să fie semnele de îngrijorare a infectării cu noul coronavirus a copiilor.

Oamenii de știință irlandezi au urmărit peste 990 de britanici cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani. 68 dintre aceștia aveau în sânge anticorpi împotriva noului coronavirus. În timp ce nici unul dintre ei nu a fost internat la spital și diagnosticat, 34 din aceștia a dezvoltat simptome ulterior. Cele mai frecvente dintre ele au fost febra (în 31% cazuri), problemele gastrointestinale (19%) și durerile de cap (18%).

COVID-19: copiii cu probleme gastrointestinale trebuie testați

Dr Tom Waterfield, unul dintre cercetătorii implicați în acest studiu a recomandat: „Dacă vă doriți să diagnosticați COVID-19 la copii, trebuie să aveți grijă la diaree și vomă, nu doar la simptomele respiratorii”.

Acesta a recunoscut că testarea copiilor cu tuse, temperatură înaltă și anosmie (pierderea mirosului) poate depista două treimi dintre pacienții tineri infectați cu noul coronavirus. Cu toate acestea, testarea și a celor care manifestă simptome gastrointestinale ar mări rata de depistare a infectărilor până la 97%.

Semnele de alarmă ale infectării la copii

Copiii sunt mai puțin afectați de noul coronavirus și dezvoltă mult mai rar forme grave ale bolii. Potrivit studiului publicat în revista medicală The Lancet Child & Adolescent Health (The Lancet Sănătatea Copiilor și a Adolescenților) în iunie 2020, rata deceselor în rândul copiilor este mai mică.

Aceasta ar putea fi și mai mică, întrucât mulți copiii cu o formă ușoară a bolii nu se adresează la medici și nu sunt monitorizați sau incluși în studii de acest fel”, a declarat  Marc Tebruegge, medic în cadrul Institutului Sănătății Copiilor Great Ormond Street de la Colegiul Universității din Londra, Marea Britanie.

Cu toate acestea, este foarte importantă monitorizarea sănătății copiilor și a semnelor COVID-19 ale acestora. Iată-le pe cele care sunt deosebit de importante în cazul copiilor:

- Eliminări apoase din ochi;

- Eliminări nazale (rinoree);

- Febra, cel mai frecvent simptom;

- Tusea;

- Diareea;

- Durerile de cap;

- Durerile abdominale: un semn care precede tusea, potrivit studiului publicat în revista Frontiers in Pediatrics;

- Degetele picioarelor COVID-19: apariția leziunilor violete pe degetele de la picioare, evidențiate de dermatologii spanioli. Degetele sau părțile laterale ale picioarelor unor copii infectați cu noul coronavirus devin violete, albastre sau roșii.

Potrivit raportului săptămânal al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, publicat pe 24 ianuarie, de la începutul pandemiei în Republica Moldova au fost infectați cu Covid19 8.578 de copii. Cei mai mulți dintre ei fac parte din grupul de vârstă 11-17 ani (57%) și cei de 6-10 ani (20%). Din numărul total de cazuri confirmate, puțin peste 2% au fost copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 9 ani.

Sursa foto: 
tribuneindia.com
Sursa: 

e-sante.fr

La Inceput