COVID-19: ce spun ultimele studii despre purtatul măștilor de copii

Subiectul purtării măștilor de către copii rămâne unul controversat chiar și astăzi, iar părerile experților rămân în continuare împărțite. În timp ce unii recomandă aceste echipamente doar pentru adulți, alții o recomandă și pentru protejarea anumitor grupuri de vârstă la copii. Află în continuare ce zic autoritățile competente din domeniu, ce demonstrează ultimele studii medicale despre transmiterea virusului la copii și care ar fi abordarea corectă în acest caz.

Părerea autorităților competente

În acest moment Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă tuturor copiilor cu vârsta de peste 6 ani să poarte măști, însă vârsta recomandată poate scade în funcție de mai mulți factori, precum rata de transmitere a virusului în regiune, capacitatea copiilor de a utiliza măștile corect, precum și în funcție de impactul acestor exigențe asupra eficienței procesului educațional și a dezvoltării psihologice.

Societatea Americană de Pediatrie recomandă purtarea măștilor de protecție individuală începând cu vârsta de 2 ani. În țările asiatice copiii poartă măști de la vârsta de 2-3 ani.

Societatea Franceză de Pediatrie nu recomandă purtarea măștilor de către sugari, măștile reprezentând un pericol de sufocare pentru ei, mai ales în timpul somnului. Însă, când vine vorba de copiii cu vârsta de peste 6 ani, purtatul măștilor în timp ce aceștia se află la școală sau în spații publice nu implică pericole.

Transmiterea virusului la copii – datele ultimelor studii medicale

Susceptibilitatea copiilor față de noul coronavirus a fost studiată în câteva studii științifice. Cel mai larg dintre acestea este cel efectuat în Coreea de Sud și făcut public pe 10 octombrie 2020. Urmărind contactele fizice a peste 5.700 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, cercetătorii au depistat următoarele legități de infectare în cazul copiilor:

- La copiii sub 10 ani rata de răspândire a virusului este de aproximativ 2 ori mai mică decât cea de răspândire la adulți;

- La copiii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani rata de infectare cu noul coronavirus este similară cu cea a adulților.

Un alt studiu care a analizat datele epidemiologice din mai multe țări asiatice și Canada a estimat că persoanele cu vârsta de sub 20 de ani sunt mai puțin susceptibile pentru infecția COVID-19 comparativ cu persoanele mai în vârstă și doar 21% dintre persoanele infectate cu vârsta cuprinsă  între 10 și 19 ani ajung să manifeste simptome ale bolii.

Potrivit specialiștilor, acest fenomen este cauzat probabil de replicarea mai lentă a virusului în cazul copiilor comparativ cu adulții, ceea ce înseamnă că un copil poate elimina mai puține virusuri decât adulții. Cu atât mai mult, copiii manifestă mai puține simptome severe și nu răspândesc virusul în cantități atât de mari.

Cu toate acestea, fenomenul descris poate avea și laturi negative, întrucât fără a prezenta simptome acest copil poate merge la școală, infectând și alți copii. Copiii ar putea răspândi mai puțin material viral, dar pentru că nu par bolnavi, pot avea multiple contacte fizice care vor genera ulterior infectări extinse.

Credințe false privind siguranța măștilor

În prezent părinții se îngrijorează cu privire la dificultățile de respirație și eventualele intoxicații cu CO2 pe care le pot genera măștile. Cu toate acestea, asemenea teorii nu sunt justificate științific.

Iată ce zic specialiștii din sănătate la acest capitol:

Yves Buisson, epidemiolog și Președinte al Comitetului pentru COVID-19 de la Academie Nationale de Medicine din Franța:  „Aerul expirat este, desigur, mai bogat în CO2, însă aceste particule traversează masca la fel cum oxigenul trece prin mască pentru a ajunge în plămâni. Măștile nu schimbă calitatea schimbului de gaze, scopul  măștilor este limitarea secreției și dispersării aerosolilor emiși care sunt purtători ai virusului. Însă, măștile de protecție nu modifică în niciun mod calitatea respirației, chiar și dacă este mai dificilă efectuarea unor eforturi fizice semnificative și îndelungate în timp ce purtăm o mască pe față”.

Șeful secției de pediatrie de la spitalul din Nantes Christele Gras-Le Guen confirmă faptul că sistemul respirator al copiilor este la fel ca la adulți: „Deseori observăm în spitale copii cu o stare de sănătate fragilă precum cei care urmează tratamente de chimioterapie și întotdeauna acești copii poartă măști fără ca respirația să le fie afectată”.

Societatea Franceză de Pediatrie încearcă să calmeze spiritele, oferind explicații mai detaliate: „Măștile nu provoacă hipoxie (lipsa oxigenării la nivelul țesuturilor), hipercapnie (prezența semnificativă a CO2 în sânge) și nici anemie (scăderea anormală a cantității de hemoglobină în sânge). Purtatul măștilor nu prezintă un pericol și nu poate duce la înrăutățirea sănătății și respirației copiilor. Însă, este absolut necesar ca cei mici să frecventeze școlile pentru a le asigura o stare de bună sănătate psihică și o viață normală la vârsta de copil.”

O abordare corectă

Cea mai bună metodă de a încuraja purtarea măștilor la copii este propriul exemplu, demonstrații practice și explicarea importanței purtării corecte a acestui accesoriu de protecție individuală.

De asemenea, este foarte importantă și încurajarea altor principii de igienă personală, precum spălatul și dezinfectarea regulată a mâinilor, păstrarea distanței sociale și respectarea etichetei tusei și a strănutului.

Iată cum puteți proceda:

- Adulții pot încuraja purtatul măștilor prin demonstrarea unui comportament exemplar de purtare corectă a măștilor de protecție;

- Arătați-le copiilor că purtatul măștilor este un gest de securitate cu care se pot chiar mândri, deoarece astfel ei îi protejează pe cei din jur;

- Lăudați-vă copiii pentru efortul și ajutorul pe care aceștia îl oferă pentru a păstra siguranța celor apropiați și a altor persoane din comunitate;

- Explicați-le că împreună putem face o diferență și să limităm răspândirea bolii COVID-19.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
abc7.com
Sursa: 

pas.md

La Inceput