În perioada de criză, cu care se confruntă în prezent umanitatea, cele mai importante resurse ale societății rămân tinerii și adolescenții, și anume sănătatea și bunăstarea acestora. Din aceste motive Organizația Mondială a Sănătății în Moldova a petrecut un seminar online cu titlul „Riscurile pentru sănătatea adolescenților pe timp de pandemie”. În cadrul acestuia, Galina Leșco, expert internațional în sănătatea adolescenților, șefa Centrului de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA, a împărtășit din propria experiență sfaturi pentru gestionarea eficientă a perioadei de criză pentru adolescenți.
Deși adolescenții se află printre persoanele infectate cu noul coronavirus, aceștia sunt cei care trec mai ușor prin această îmbolnăvire. Totuși, în perioada pandemiei ei se confruntă cu un șir de alte probleme, pe care specialiștii le investighează atât consultând datele oficiale, cât și discutând cu înșiși adolescenții. Urmăriți în continuare un șir de riscuri și de soluții desfășurate pentru fiecare problemă în parte.
- Sănătatea mintală
Un adolescent se confruntă pe parcursul dezvoltării sale cu două particularități: stabilirea propriei identități (cine sunt eu, care e locul meu în această lume) și obținerea autonomiei (de a-și controla de sine stătător propria viață, separarea de părinți). Aceste elemente sunt strict legate de socializarea adolescenților cu grupul de semeni. Pentru că în perioada de criză aceste particularități, care sunt și necesități ale adolescenților sunt mai mult ignorate, acestea pot duce la diverse probleme de ordin mintal.
În primul rând, e vorba de înfruntarea stresului în această perioadă, care este legat de câteva particularități:
- Autoizolarea la domiciliu
- Studierea în regim online
- Întâlnirea cu necunoscutul, pe care o suportă întreaga societate
În situația de autoizolare la domiciliu, pentru că adolescenții sunt mai versați în utilizarea thnologiilor informaționale, aceștia le utilizează atât în calitate de resurse, cât și ca factor protector pentru a comunica cu semenii lor. Iată de ce e foarte important să îi susținem în acest sens, însă, fără a exagera.
Stresul asociat cu studierea în regim online nu poate genera prea multe performanțe și nu este cazul să le cerem adolescenților să se autodepășească. Este mult mai importantă păstrarea sănătății copiilor și a bunăstării lor psihoemoționale, întrucât performanțele pot fi ușor restabilite după înfruntarea perioadei de criză.
Anxietatea asociată cu necunoscutul este un motiv în plus pentru a dezvolta abilitățile de inteligență emoțională și confruntarea eficientă a situațiilor de criză.
- Relația cu părinții
În perioada adolescenței, copiii se confruntă cu dorința și necesitatea de a fi diferiți de părinții lor – în comportament, alimentație, gândire, maniere, soluționare a problemelor. Unii dintre aceștia nu au devenit problematici odată cu instituirea stării de urgență, deoarece au avut parte de un mediu favorabil în familie și de suport emoțional. Acești factori sunt foarte importanți, pentru că bunăstarea adolescenților este direct proporțională cu starea emoțională suportată de adulți.
Astfel, în această perioadă este foarte important să le oferiți adolescenților întregul suport de care aceștia au nevoie.
- Schimbarea modului de viață
În primul rând, este vorba de schimbarea alimentației și adăugarea kilogramelor în plus, pentru că mâncarea este privită drept un refugiu și o metodă de a lupta cu stresul. O altă problemă este activitatea fizică redusă, în special în mediul urban. Odată cu ieșirile în parc este foarte important să instruim adolescenții cum să se comporte pentru a rămâne protejați, inclusiv de noul tip de virus.
Și pierderea noțiunii timpului în această perioadă este o problemă frecvent întâlnită, iată de ce este foarte importantă organizarea eficientă a acestuia. În perioada adolescenței se instalează un set de deprinderi, pe care adolescenții le vor urma întreaga viață. Dacă acestea sunt asociate cu organizarea, adolescenții le vor urma în continuare. Dacă însă starea de dezorganizare îi va urma o perioadă prea îndelungată de timp, aceștia riscă să îmbrățișeze aceste deprinderi pe viață.
- Comportamentele de risc
În perioada de criză aceste comportamente pot fi inconștiente sau necontrolate. Aceste comportamente includ fumatul și abuzul de alcool și sunt utilizate drept instrumente de luptă cu stresul. Pentru a lupta cu ele, este foarte important și comportamentul părinților, dacă aceștia sunt adepții acestor deprinderi nocive.
Un alt comportament de risc sunt relațiile sexuale neprotejate, care nu s-au anulat odată cu instituirea stării de urgență. În aceată perioadă sunt înregistrate sarcini nedorite în rândul adolescenților, infecții sexual transmisibile rar întâlnite în ultimii ani, violență sexuală în familiile cu relații neconstructive și violente.
Pentru a trece mai ușor prin perioada de criză și a gestiona eficient problemele apărute în comportamentul adolescenților, Galina Leșco a prezentat o serie de recomandări pentru părinți:
- Oferiți timp adolescentului. Găsiți zilnic minim 20 de minute pe care să le petreceți doar cu copilul Dvs., iar dacă aveți mai mulți copii – cu fiecare dintre ei. Găsiți activități pe care le puteți face împreună – gătiți, exersați sau discutați pe tematici interesante adolescentului.
- Mențineți abordarea pozitivă a lucrurilor. Stabiliți reguli cu privire la limitele realizării unor anumite lucruri. Adolescenții au nevoie mereu de reguli clar delimitate. Este foarte importantă și abordarea adolescenților – în niciun caz autoritar sau prin agresiune fizică, ci sub formă de rugăminte și delegare a unor responsabilități. Lăudați, apreciați adolescenții și omiteți greșelile pe care le-au comis aceștia.
- Structurați timpul și organizați un regim al zilei. Este important să creăm un regim bine delimitat, dar flexibil, consistent, cu anumite ritualuri de familie. În respectarea acestuia e foarte important să fiți un model pentru adolescent.
- Păstrați-vă calmul și gestionați-vă stresul. Dacă v-ați stresat, luați o mică pauză pentru a gestiona emoțiile și a discuta calm cu adolescenții, ascultându-le punctul de vedere. Astfel, discuția va fi de folos, fără epuizarea forțelor psiho-emoționale.
- Discutați deschis cu adolescenții. Abordați tema pandemiei existente, a noului coronavirus, întrucât temele problematice trebuie discutate la fel. Ascultați-i și fiți sinceri. Fiți mai puțin agresivi, căutați soluții și învățați-i pe adolecenți să procedeze la fel.
Sănătate să aveți!
facebook.com/OMSMoldova/