Căștile auditive au devenit un accesoriu indispensabil al prezentului, indiferent de tipul acestora. Deși în multe cazuri modelul face diferența, acest fapt nu înseamnă că ele sunt absolut inofensive pentru sănătatea auzului. Dacă nu sunt utilizate corect, căștile pot afecta grav auzul și cauza sechele pentru întreaga viață. Află în continuare cum să alegi și să utilizezi corect căștile pentru a menține sănătatea auzului.
Cel mai probabil, ai în geantă un telefon mobil inteligent și o pereche de căști – fie cu fir, fie bluetooth. Din păcate, aceste accesorii, care se conectează atât de ușor cu urechile tale și te ajută să asculți muzică și să vorbești fără să-i deranjezi pe cei din jur, îți pot afecta la fel de ușor auzul.
Potrivit unui studiu, publicat în Revista Asociației Medicale Americane, utilizarea căștilor de orice tip duce la majorarea prevalenței pierderii auzului în cazul copiilor și adolescenților. De asemenea, este rezonabil de așteptat același efect și în cazul adulților care utilizează aceleași dispozitive.
Așadar, ce poți face pentru a preveni pierderea auzului din cauza utilizării căștilor?
Despre tipurile de căști, pe scurt
În prezent, pe piață pot fi găsite următoarele tipuri de căști:
- Supra-aurale (on-ear) – sunt căștile care „cuprind” capul și se situează deasupra urechilor. Ele sunt ușoare, comode, dar permit sunetelor din exterior să ajungă la urechi.
- Circum-aurale (over-ear) – sunt căștile care, de asemenea, cuprind capul și se situează deasupra urechilor, dar, datorită dimensiunilor mai mari, le acoperă în întregime și nu permit sunetelor din exterior să ajungă la urechi. Astfel, acest model produce izolarea sunetelor și o atmosferă mai intimă, însă este mai greu și mai inconfortabil de purtat.
- Intra-aurale cu dop ( in-ear) – căști care se bagă în urechi, în canalul auditiv extern, pentru a fi mai aproape de receptorii sunetelor. În acest moment, sunt cele mai populare căști, datorită ușurinței în utilizare și a sunetului de calitate, pe care îl oferă. De asemenea, acestea previn „pierderea sunetelor” și asigură confort în utilizare.
- Intra-aurale (earbuds) – căști mici, care se plasează mai superficial, la intrarea în canalul auditiv extern. Acestea au, în calitate de dop, inele mai largi care nu creează izolare sonoră, dar produc un sunet lin și agreabil, combinat cu sunetele din exterior.
- Bluetooth – căști fără fir, indiferent de tipul acestora, supra-aurale sau intra-aurale, ce se conectează cu dispozitivul electronic prin intermediul undelor radio.
Deși modelele intra-aurale cu dop sunt considerate cele mai nocive, contribuind cel mai mult la pierderea auzului, experții în tehnologii afirmă că nu contează modelul, ci volumul sunetului aplicat.
Cum sunetele prea puternice pot cauza pierderea auzului
Factorul de risc principal al căștilor este volumul prea mare, situat prea aproape de organul auditiv.
Când sunetul ajunge la urechile noastre prin canalul auditiv extern, acesta face timpanul să vibreze. Ulterior, această vibrație este transmisă către urechea internă prin intermediul câtorva oase minuscule, ajungând într-un final la cohlee.
Cohleea este o cameră umplută cu lichid, situată în urechea internă, care conține mii de „fire de păr mici”. Atunci când sunetul ajunge la cohlee, lichidul din interior începe să vibreze, iar firele de păr – să se miște. Sunetele tari cauzează vibrații mai puternice și mișcări mai pronunțate ale firelor de păr.
Atunci când asculți muzică la un volum prea mare, o perioadă îndelungată de timp, aceste fire de păr își pierd sensibilitatea către vibrații. Prea multe sunete puternice determină îndoirea sau plierea acestor fire. Așa se explică pierderea temporară a auzului, după ce te expui la sunete prea puternice. Firele de păr au nevoie de timp pentru a se restabili.
Totuși, în unele cazuri aceste fire nu se restabilesc niciodată. Acestea pot fi prea afectate pentru a funcționa bine în continuare. În consecință, se produce pierderea permanentă a auzului. Recuperarea acestuia în urma influenței sunetului puternic este imposibilă. Acum, nu există niciun tratament care ar putea recupera integritatea urechii interne.
Care este rolul căștilor în pierderea auzului
Căștile dăunează auzului în același mod, în care o fac sunetele prea puternice, drept rezultat producând-se „pierderea auzului indusă de zgomot”. Odată cu trecerea timpului, sunetele puternice din caști cauzează îndoirea și traumatizarea firelor de păr din cohlee. Dacă acestea nu au suficient timp pentru a se restabili, pierderea auzului devine permanentă.
Totuși, potrivit Audio Recovery, audiology & hearing aid center, căștile dăunează auzului indiferent de volumul pe care îl setezi. În timp, chiar și un volum moderat poate provoca pierderea auzului. Acest fapt este cauzat de afectarea auzului nu doar de volum, dar și de durata expunerii.
Iată de ce concertele muzicale sau dispozitivele sonore utilizate afectează auzul la fel de mult ca și o armă de foc sau o explozie. Durata expunerii este la fel de importantă ca și volumul.
Desigur, sunetele mai puternice afectează auzul mai rapid, însă și sunetele joase o pot face în timp. De exemplu, un zgomot de 90 decibeli, provocat de o motocicletă cu motor puternic, ce se află la 30 de metri distanță, poate afecta auzul în mai puțin de 3 ore. Un sunet de aproximativ de 105 dB, produs de o mașină de tuns iarba sau alte unelte electrice, îți poate deteriora auzul în mai puțin de 5 minute.
În cazul căștilor, determinarea exactă a volumului de sunet în decibeli este foarte dificilă, deoarece acesta depinde de tipul căștilor, de dispozitiv și de volumul pe care l-ai setat. Spre exemplu, un volum de 100% setat la un dispozitiv iPhone poate ajunge la 112 decibeli și poate afecta auzul în câteva minute. Același dispozitiv, setat la 60%, produce sunete de aproximativ 80 dB și îl face sigur de ascultat pentru câteva ore.
De asemenea, specialiștii în audiologie și probleme de auz atenționează că și distanța dintre sursă și persoana care recepționează sunetele este foarte importantă – cu cât mai departe e sursa, cu atât auzul e mai puțin afectat. Iată de ce experții recomandă utilizarea căștilor supra-aurale, în detrimentul celor intra-aurale.
Cum să eviți afectarea auzului, atunci când utilizezi căștile?
Să eviți purtarea căștilor, nu e suficient. Trebuie doar să schimbi unele obiceiuri.
- Micșorează volumul. E cea mai eficientă și sigură metodă de a preveni pierderea auzului cauzată de zgomote puternice.
- Alege corect modelul căștilor. Pentru a preveni afectarea auzului, specialiștii recomandă utilizarea căștilor supra-aurale și a modelelor care blochează sunetele din exterior.
- Limitează expunerea. Pentru a preveni pierderea auzului, urmează regula 60-60: nu asculta muzica la un volum mai mare de 60% mai mult de 60 de minute într-o singură repriză.
Fii atent la sănătatea ta!
audiorecovery.com, wirerealm.com