Republica Moldova se confruntă cu provocări în ceea ce privește obezitatea. În timp ce conștientizarea asupra importanței unui stil de viață sănătos crește, chirurgia bariatrică devine o opțiune crucială pentru mulți pacienți. Pentru a înțelege mai bine acest domeniu, am discutat cu medicul chirurg Adrian Hotineanu, care ne-a explicat în ce situații unui pacient i se recomandă operația de micșorare a stomacului și care sunt tipurile de intervenții chirurgicale bariatrice utilizate pentru tratarea obezității severe.
Ce este chirurgia bariatrică?
Chirurgia bariatrică are ca scop principal obținerea unei greutăți normale. Noi suntem un centru de bariatrie integral, unde ne ocupăm de pacienții obezi și metabolici. Înainte de a lua în considerare chirurgia, avem în echipă medici nutriționiști și explorăm și alte metode mai minim invazive.
Care sunt principalele tipuri de operații bariatrice pe care le efectuați?
În Republica Moldova, efectuăm două tipuri principale de operații bariatrice majore. Primul este Sleeve-ul gastric, care implică rezecția longitudinală a stomacului pentru a micșora volumul acestuia la aproximativ 150 de mililitri. Al doilea tip este Bypass-ul gastric, care, pe lângă micșorarea stomacului, implică și excluderea unei părți din intestinul subțire din circuitul digestiv, având un dublu mecanism de slăbire.
Cum decideți asupra tipului de operație pentru fiecare pacient?
Există indicații stricte pentru fiecare procedură. Pacienții cu diabet zaharat, de exemplu, li se poate recomanda Bypass-ul gastric, deoarece această metodă se consideră tratament în diabet. Pacientul care vine la noi la chirurgi bariatrici trebuie să facă o serie de investigații ca să stabilim ce tip de operație în facem, Sleeve-ul gastric sau Baypass-ul gastric. După aceste investigații noi stabilim ce tehnică chirurgicală vom aplica. Dacă pacientul are comorbidități, că e cardiac, că este prea obez, cântăresc peste 300 kg sau are alte patologii care îi pun în pericol viața, atunci îl putem pregăti pentru intervenție de la o lună până la șase luni.
Care sunt criteriile de selecție a pacienților pentru operația bariatrică?
Criteriile de selecție sunt clar definite și urmăresc un protocol european bine stabilit. Masa corporală și prezența altor afecțiuni legate de obezitate, cum ar fi diabetul sau bolile cardiace, sunt factori cheie în luarea deciziei pentru intervenția chirurgicală. Dacă este un indice de masa corporală (IMC) mai mare de 35 și patologiile concomitente, e clar că există indicație pentru intervenție chirurgicală.
Cât durează intervenția chirurgicală și ce se întâmplă după operație?
Durata operației variază între trei și șase ore, iar după intervenție, pacientul este monitorizat în terapie intensivă pentru câteva ore până la câteva zile, în funcție de severitatea situației. În urma operației, pacientul este spitalizat pentru o perioadă de 2-3 zile, dacă evoluția postoperatorie este favorabilă. Această intervenție este realizată laparoscopic, minim invaziv, și impune utilizarea unui tub de drenaj, care este îndepărtat a doua zi.
Cum este procesul de recuperare și monitorizare a pacienților?
Pacientul este monitorizat îndeaproape și îi sunt prescrise un regim alimentar specific și controale periodice. În primele zile postoperatorii, pacientul consumă doar lichide clare.Treizeci de zile noi îi dăm o schemă de nutriție. iar apoi este direcționat către nutriționistul-endocrinolog, cu care va continua colaborarea. În următorii doi ani, pacientul va efectua controale chirurgicale la intervale de trei luni.
Pacientul este supus unei monitorizări atente pe durata anilor postoperatori, care include nu doar evaluarea pierderii în greutate, ci și efectuarea unor analize obligatorii. Pentru pacienții care au suferit intervenția Sleeve, se efectuează un set specific de analize, iar pentru cei care au optat pentru Bypass, se analizează și mai mulți parametri, incluzând nivelul vitaminelor și al fierului seric.
Care sunt riscurile și complicațiile asociate cu chirurgia bariatrică?
Riscurile cele mai importante sunt în perioada postoperatorie precoce. Acestea sunt riscurile absolut legate de chirurgie. Nu este important doar efectuarea operației în sine, dar a face face riscurilor și complicațiilor postoperatorii. Noi știm a face aceasta, pentru că avem o experiență foarte mare în domeniu chirurgiei stomacului.
Complicațiile cele mai des întâlnite sunt: hemoragia gastrică, fistule, etc. Dacă nu știi să gestionezi toate aceste complicații, e clar că nu trebuie să te apuci de așa chirurgie.
Noi avem toate metodele pe care le putem face de la minim invazive la cele mai complicate. Avem și pacienții care au foist operați peste hotare și noi am rezolvat complicațiile postoperatorii.
Cum îi informați pe pacienți despre adaptarea la un nou stil de viață după intervenția chirurgicală?
Noi le spunem pacienților că va fi o perioadă de asimilare, de obișnuință la stilul nou de viață, și atunci 6 luni pacientul se va obișnui cu noul stil de viață, vor fi slăbiciuni, probabil un pic de greață la unii pacienți, dar după 6 luni, toate aceste simptome trec și pacientul se simte foarte bine. Pacienții cu multe comorbidități, după intervenție, unii dintre ei nu mai folosesc insulina, se ameliorează glucoza, hipertensiunea dispare, tensiunea devine normală, colesterolul devine normal, mai greu, dar timp de un an devine normal. Slăbirea la normă (IMC 20-25) are loc timp de un an.
Pacienții vin și spun: „Eu nu pot să mănânc mult și nu vreau să mănânc mult”, înțelegem exact ce vor să spună. Având un stomac foarte mic, recomandăm ca, dacă capacitatea acestuia este de 150 ml, pacientul să nu încerce să mănânce toată această cantitate deoarece ar putea resimți dureri și greață. În schimb, le sugerăm să consume mai puțin, în jur de 70-100 ml la o masă, și să mănânce mai des pe parcursul zilei. Această abordare este benefică pentru toată lumea, deoarece este sănătos să mâncăm de mai multe ori pe zi, în porții mici.
Care sunt opțiunile alternative pe care le oferiți pacienților care nun sunt eligibili pentru metoda Baypass sau Sleeve?
Pentru cei cu IMC mai mic, oferim alternative precum consilierea în nutriție și utilizarea balonului gastric, care a devenit tot mai popular în prezent. Acesta se descompune de la sine și nu necesită anestezie pentru introducere sau îndepărtare.
Balonul gastric este o opțiune non-chirurgicală, care este introdus fără anestezie folosind tehnici endoscopice. Se descompune în mod natural într-un interval de 4-6 luni și, de obicei, duce la o scădere în greutate de aproximativ 10% din masa corporală. Această metodă este potrivită pentru pacienții cu un IMC de până la 35. Totuși, când IMC-ul depășește 35, eficacitatea sa poate să nu fie atât de evidentă. Este important să ținem cont că fiecare metodă este adaptată particularităților fiecărui pacient.
Operațiile de chirurgie bariatrică sunt disponibile în sistemul public de sănătate?
Chirurgia bariatrică implică tehnologii avansate și costuri semnificative. În cadrul instituțiilor publice, aceste intervenții sunt efectuate atunci când sunt considerate esențiale, cum ar fi în cazul cancerului gastric, unde se utilizează tehnologii minim invazive, laparoscopice, costurile fiind acoperite de CNAM, deoarece este vorba despre un tratament obligatoriu în cazul cancerului. De exemplu în România chirurgia bariatrică se face numai în instituții private, ca fiind totuși o metodă de tratament mai mult cosmetică. În majoritatea țărilor occidentale, chirurgia bariatrică se face numai după criterii foarte stricte, adică atunci când este un pacient foarte obez. Mai mult de 45 IMC, adică 200 kg- 300 kg, cu multe comorbidități, el fără această operație decedează. Cred că la noi, măcar aceast grup de pacienți ar trebui să fie asigurați de stat.
Cum vedeți evoluția chirurgiei bariatrice în Republica Moldova în viitor?
În Republica Moldova, numărul pacienților bariatrici este în creștere și obezitatea devine o problemă tot mai gravă. Chiar dacă nu există o statistică oficială în acest sens, se estimează că peste 30% dintre adolescenți sunt obezi. Centrul nostru efectuează peste 100 de operații pe an, însă consider că ar fi necesar să se realizeze în jur de 1000 de operații anual pentru a răspunde adecvat cererii. Obezitatea este asociată cu afecțiuni grave precum bolile cardiovasculare, diabetul, patologiile metabolice și hipercolesterolemia, crescând riscul de evenimente cardiovasculare precum infarctul și accidentul vascular cerebral (ictus).
Oamenii trebuie să adopte modul sănătos de viață și atunci nu vor ajunge la noi, însă există și factori genetici care predispun unii pacienți la obezitate. De aceea, acești pacienți se văd nevoiți să se adreseze centrelor de chirurgie bariatrică pentru tratament.