Atunci când copilul se îmbolnăvește de varicelă, este esențial să știm cum să gestionăm această boală contagioasă. Medicul de familie Aurelia Avram explică simptomele varicelei și a potențialelor complicații, oferind sfaturi practice pentru îngrijirea și gestionarea bolii. De asemenea, medicul explorează dilema legată de „petrecerea varicelei”, (un eveniment organizat de părinți pentru a expune copiii sănătoși la varicelă, cu scopul de a le asigura imunitatea naturală împotriva bolii). Este această „petrecere” o metodă de consolidare a imunității sau, dimpotrivă, o decizie iresponsabilă să expui deliberat copilul la boală?
Varicela este o boală contagioasă a copilăriei, cunoscută popular sub numele de „vărsat de vânt”. Este cauzată de virusul varicelo-zosterian și se manifestă prin următoarele simptome: slăbiciune generală, durere de gât, febră și erupții cutanate caracteristice varicelei. Inițial apar niște macule, erupții hiperemice, care se dezvoltă în vezicule cu lichid transparent, iar ulterior se formează cruste.
Moduri de transmitere și perioade de contagiozitate
Varicela se răspândește prin contact direct, atunci când o persoană sănătoasă intră în contact cu lichidul din veziculele unei persoane bolnave, dar și pe cale aerogenă, prin tuse și strănut.
O persoană este contagioasă cu 1-2 zile până la apariția simptomelor, pe toată perioada bolii și 4-5 zile după apariția ultimii vezicule, atunci când toate erupțiile sunt acoperite cu cruste.
De la contactul cu o persoană bolnavă de varicelă putem dezvolta boala în decurs de 10-21 de zile, adică perioada de incubație este de până la 3 săptămâni.
Grupurile de risc și complicațiile
În grupa de risc sunt mai multe categorii de persoane cărora varicela ar putea da unele complicații. În primul rând sunt nou-născuții, o altă categorie sunt femeile însărcinate, deoarece varicela poate agrava sarcina și poate duce la anomalii ale fătului. O altă categorie sunt persoanele imuno-compromise, persoanele cu boli cornice.
Una dintre cele mai frecvente complicații ale varicelei este deshidratarea, deoarece veziculele pot apărea adesea și în cavitatea bucală și la nivelul gâtului, ceea ce poate determina copiii să refuze să consume lichide. Pentru a preveni această deshidratare, este recomandat să începeți administrarea unei soluții cu electroliți încă din prima zi. În plus, o altă complicație întâlnită este suprainfectarea bacteriană a veziculelor, motiv pentru care în caz de febră se recomandă utilizarea exclusivă a paracetamolului, în timp ce ibuprofenul și aspirina sunt contraindicate. Alte complicații posibile includ encefalita sau pneumonia.
Indicii de urgență în varicelă
Aurelia Avram avertizează asupra semnelor de alarmă ale varicelei. Aceste semne, care necesită consult medical de urgență, includ: durere de cap severă, dureri oculare, febră ridicată care nu cedează la paracetamol, dificultăți de respirație, dificultăți de vorbire și mers instabil. Dacă observați oricare dintre aceste simptome, contactați imediat un medic.
Cum îngrijim copilul, dacă se îmbolnăvește de varicelă
„În primul rând, izolăm persoana bolnavă, ca să nu molipsească și alte persoane, dar asta nu înseamnă că nu ieșim afară. Se recomandă plimbări la aer liber, la fiecare 3-4 ore puteți face un duș rapid cu apă călduță, dar fără a utiliza un burete de baie. Deasemenea, nu uitați de hidratare, este foarte importat. Administrați paralel și soluție cu electroliți. În cazul pruritului puteți administra un antihistaminic. Dacă apare febra, atunci este neapărat să memorizați momentul că se administrează doar paracetamol. Este contraindicate Ibuprofenul. Local prelucrați erupțiile cu o soluție dezinfectantă antiseptic și apoi o loțiune calmantă.”
De ce Paracetamol și nu Ibufen
În cazul febrei asociate varicelei, se recomandă administrarea doar a paracetamolului. Ibuprofenul este contraindicat, deoarece poate duce la suprainfectarea erupțiilor, în special a veziculelor. De asemenea, pot apărea infecții ulcerative ale pielii sau ale țesutului subcutanat. Aspirina este, de asemenea, contraindicată din cauza riscului de apariție a sindromului Reye.
Metode de prevenire
Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de prevenire a varicelei, având o eficacitate de 98% la copii și 95% la adulți. În cazuri rare în care o persoană vaccinată contractează boala, aceasta se manifestă într-o formă foarte ușoară. Evitarea contactului cu persoane bolnave reprezintă o altă metodă de prevenire, însă eficiența ei este mai redusă. Există și cazuri rare în care o persoană poate contracta varicela pentru a doua oară, fenomen mai frecvent întâlnit în rândul persoanelor imunocompromise sau în perioadele vieții când imunitatea este slăbită.
Cum deosebim varicela de rujeolă
Rujeola și varicela sunt două boli extrem de contagioase. Rujeola debutează de obicei cu simptome specifice unei infecții respiratorii, cum ar fi eliminări nazale și strănut. Pe de altă parte, varicela începe cu febră, urmată de apariția veziculelor. O altă diferență constă în tipul erupțiilor cutanate: în varicelă, apar vezicule cu lichid transparent, în timp ce în rujeolă, erupțiile sunt maculo-papuloase și hiperemice, (pete roșii sau mici umflături) apărând inițial în partea superioară a corpului și răspândindu-se apoi în jos.
Complicațiile varicelei pe termen lung
Odată suportat, virusul varicelo-zosterian rămâne latent în organism pentru întreaga viață. La persoanele cu imunitate scăzută în anumite momente ale vieții, acesta se poate reactiva sub forma herpesului zoster. Această afecțiune este mai agresivă și se manifestă prin erupții cutanate caracteristice, vezicule cu lichid la nivelul terminațiunilor nervoase, însoțite de dureri severe care pot persista timp de câteva luni și care pot fi greu de controlat cu anti-inflamatoare.
Petrecerea varicelei. Imunitate sau iresponsabilitate
Participarea la petreceri cu varicelă sau expunerea unui copil sănătos la unul bolnav de varicelă este complet nejustificată și lipsită de responsabilitate din partea părinților. Varicela este o boală cu multiple complicații pe care copiii le pot dezvolta, iar acest virus rămâne latent în organism pe toată durata vieții. Complicațiile asociate varicelei sunt frecvente și pot fi destul de severe, de aceea recomand să vaccinați copilul, dacă este posibil, și să evitați contactul direct cu persoane bolnave de varicelă.