Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 235 | Natamicină |
Conservant antibiotic, folosit și în medicină, de care nu trebuie să se facă abuz. Este utilizat în prepararea unor sortimente de brânză, cârnați și salam. |
E 151 | Negru briliant BN sau negru PN (C.l. 28440) |
Colorant de origine chimică ce provoacă la porci chisturi intestinale. |
E 151 | Negru briliant BN sau negru PN (C.l. 28440) |
Colorant de origine chimică ce provoacă la porci chisturi intestinale. |
E 959 | Neohesperidină DC |
îndulcitor și potențiator de gust obținut din citrice și care poate fi de 1 000 până la 1 800 de ori mai dulce decât zahărul. Este folosit în numeroase alimente și este considerat inofensiv. |
E 252 | Nitrat de potasiu |
Conservant chimic ce ar putea fi derivat din oase de animale sau din resturi vegetale. Este utilizat, de asemenea, la praful de pușcă pentru armele de foc, explozibili, îngrășăminte sau pentru conservarea cărnii. |
E 251 | Nitrat de sodiu |
Conservant foarte periculos, folosit și la fabricarea acidului nitric, ca îngrășământ și pentru prepararea produselor din carne fermentată. |
E 249 | Nitrit de potasiu |
Conservant chimic ce ar putea împiedica transportul oxigenului în sânge (methemoglobinemie) și care interacționează cu alți aditivi, devenind astfel foarte toxic și cancerigen. |
E 250 | Nitrit de sodiu |
Conservant chimic amestecat exclusiv cu clorură de sodiu; în stomac se transformă în nitrozamină. Este utilizat în industria mezelurilor. Riscuri: hiperactivitate, astm, insomnii, stări de greață, amețeli, căderi de tensiune, cancer. |
E 234 | Nizină |
Conservant antibiotic de care nu trebuie să se facă abuz. Este utilizat doar la anumite sortimente de brânzeturi tartinabile și prăjituri cu griș. |