Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 235 Natamicină

Conservant antibiotic, folosit și în medicină, de care nu trebuie să se facă abuz. Este utilizat în prepararea unor sortimente de brânză, cârnați și salam.
Riscuri: stări de greață și vomă, anorexie, reacții cutanate și diaree (vezi referința 8).

E 151 Negru briliant BN sau negru PN (C.l. 28440)

Colorant de origine chimică ce provoacă la porci chisturi intestinale.
Riscuri: hiperactivitate; ar putea fi cancerigen.
Evitați-I!

E 151 Negru briliant BN sau negru PN (C.l. 28440)

Colorant de origine chimică ce provoacă la porci chisturi intestinale.
Riscuri: hiperactivitate; ar putea fi cancerigen.
Evitați-I!

E 959 Neohesperidină DC

îndulcitor și potențiator de gust obținut din citrice și care poate fi de 1 000 până la 1 800 de ori mai dulce decât zahărul. Este folosit în numeroase alimente și este considerat inofensiv.
Rămâne întrebarea dacă avem într-adevăr nevoie de el.

E 252 Nitrat de potasiu

Conservant chimic ce ar putea fi derivat din oase de animale sau din resturi vegetale. Este utilizat, de asemenea, la praful de pușcă pentru armele de foc, explozibili, îngrășăminte sau pentru conservarea cărnii.
Riscuri: hiperactivitate, cancer.
(vezi și E249, E250 și E251)
Evitați-I!

E 251 Nitrat de sodiu

Conservant foarte periculos, folosit și la fabricarea acidului nitric, ca îngrășământ și pentru prepararea produselor din carne fermentată.
Riscuri: vezi E250.
Evitați-I!

E 249 Nitrit de potasiu

Conservant chimic ce ar putea împiedica transportul oxigenului în sânge (methemoglobinemie) și care interacționează cu alți aditivi, devenind astfel foarte toxic și cancerigen.
Alte riscuri: sufocări, amețeli, dureri de cap. Este acceptat doar în prepararea mezelurilor, a produselor conservate, a pate- ului, a baconului și chiar a produselor din grupa celor certificate biologic. Poftă bună!
Trebuie evitat mai ales de către copii! (vezi referința 8)

E 250 Nitrit de sodiu

Conservant chimic amestecat exclusiv cu clorură de sodiu; în stomac se transformă în nitrozamină. Este utilizat în industria mezelurilor. Riscuri: hiperactivitate, astm, insomnii, stări de greață, amețeli, căderi de tensiune, cancer.
(vezi și E249)
Evitați-I!

E 234 Nizină

Conservant antibiotic de care nu trebuie să se facă abuz. Este utilizat doar la anumite sortimente de brânzeturi tartinabile și prăjituri cu griș.
Rapoartele de cercetare sunt contradictorii.

La Inceput