Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 558 | Bentonită |
Antiaglomerant, auxiliar tehnologic și suport pentru coloranți de origine naturală, derivat din piatră vulcanică. Este considerat inofensiv la ora actuală. |
E 213 | Benzoat de calciu |
(vezi E210) Evitați-I! |
E 212 | Benzoat de potasiu |
(vezi E210) |
E 211 | Benzoat de sodiu |
Conservant chimic derivat din E210 (vezi mai sus). |
E 160e | Beta-apo-8'-carotenal (C30) |
Colorant și antioxidant portocaliu sintetic. |
E 459 | Beta-ciclodextrină |
Stabilizator, suport pentru arome și agent de glasare obținut prin transformarea en- zimei de amidon, care ar putea conține reziduuri de tricloretilenă și toluen - solvenți toxici. Având în vedere că se poate ajunge ușor la un consum exagerat, ar putea provoca o asimilare defectuoasă a mineralelor și vitaminelor. |
E 154 | Brun FK |
Colorant azoic brun. |
E 155 | Brun HT |
Colorant azoic brun. |
E 943a | Butan |
Este un gaz propulsor de origine petrochimică, folosit ca solvent, refrigerant și aditiv alimentar. S-a demonstrat că acest aditiv a provocat cancer la animalele de laborator (vezi referința 42). Este considerat uneori inofensiv; prin urmare, îl clasăm în grupa portocalie. |
E 320 | Butilhidroxianisol (BHA) |
Antioxidant sintetic nerecomandat femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor mici. |
E 321 | Butilhidroxitoluen (BHT) |
Antioxidant sintetic care ar putea provoca reacții cutanate și tulburări ale sistemelor reproducător și sangvin. La animalele de laborator au fost observate unele forme de cancer. |