Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 1450 | Octenil succinat de amidon sodic |
Suport pentru aditivi, agent de îngroșare și gelifiant, de origine naturală sau obținut din porumb modificat genetic, (vezi E1404) Atenție! |
E 231 | Ortofenilfenol |
Este un conservant care a provocat forme de cancer și probleme la rinichi la animalele de laborator. |
E 232 | Ortofenilfenol de sodiu |
Este un conservant Riscuri: ar putea fi cancerigen. |
E 341 | Ortofosfați de calciu |
(vezi E 340) |
E 339 | Ortofosfați de Sodiu (monosodic, disodic sau trisodic) |
Acidifiant și antioxidant derivat din acidul fosforic, utilizat și ca suport pentru aditivi. Acest aditiv are aceleași efecte secundare ca E338. |
E 340 | Ortofosfați de Potasiu (monopotasic, di-potasic și tripotasic) |
Au aceleași efecte secundare ca E338. |
E 529 | Oxid de calciu |
Corector de aciditate sintetic, deseori considerat inofensiv și derivat din calcar. Este utilizat, printre altele, în înghețată, bere, lichioruri. în industrie, este folosit la fabricarea cărămizilor, a insecticidelor etc. Contactul direct cu oxidul de calciu poate provoca leziuni severe ale pielii și mucoaselor; diluat în apă, are efecte foarte caustice, pentru că se transformă în hidroxid de calciu. Un raport de cercetare atrage atenția asupra faptului că acest aditiv este varul nestins, care este decapant. |
E 172 | Oxid de fier, hidroxizi de fier |
Coloranți galben, brun, negru și roșu, derivați în urma oxidării fierului (C.l. 77492; roșu: 77491; brun: 77499) |
E 530 | Oxid de magneziu |
Corector de aciditate utilizat în anumite sortimente de înghețată și produse sub formă de praf. în domeniul medical, este utilizat împotriva acizilor gastrici. Rapoartele de cercetare sunt contradictorii. Am clasat acest aditiv în grupa portocalie. |
E 948 | Oxigen |
Este un gaz propulsor (folosit la aerosoli), folosit la ambalaje. |