Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 316 | Erithorbat de sodiu |
(vezi E315) |
E 127 | Eritrozină (C.l. 45430) |
Colorant roșu sintetic. |
E 160f | Ester etilic al acidului beta-apo-8-carote- nal (C30) |
Colorant și antioxidant sintetic, considerat, până acum, inofensiv. |
E 472a | Esteri ai acidului acetic cu mono- și digliceride ale acizilor grași |
(vezi E471) |
E 304 | Esteri ai acidului ascorbic cu acizi grași, palmitat de ascorbil, stearat de ascorbil |
(vezi E301) |
E 472c | Esteri ai acidului citric cu mono- și digliceride ale acizilor grași |
Ar putea fi cancerigeni. |
E 472b | Esteri ai acidului lactic cu mono- și digliceride ale acizilor grași |
Ar putea fi cancerigeni. (vezi E471) |
E 912 | Esteri ai acidului montanic |
Ceară vegetală extrasă din lignit, utilizată în general ca agent de glasare pentru citrice, fructe de mango, papaya, ananas proaspăt și avocado. |
E 472d | Esteri ai acidului tartric cu mono- și digliceride ale acizilor grași |
(vezi E471) |
E 477 | Esteri de propan-1,2-diol ai acizilor grași |
Emulgatori sintetici, regulatori ai cristalizării grăsimilor. Acest aditiv este derivat din petrol (!) și ar putea provoca tulburări digestive. Un raport de cercetare consideră că are „un grad înalt de toxicitate. |
E 472e | Esteri glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grași |
(vezi E471) |
E 445 | Esteri glicerici ai rășinilor de lemn |
Emulgator, stabilizator sintetic derivat din rășini. Uneori, este de origine animală sau extras din organisme modificate genetic. Este considerat inofensiv când este utilizat în doze mici. Rămâne să decideți dumneavoastră. |
E 475 | Esteri poliglicerici ai acizilor grași |
Emulgatori, stabilizatori, antioxidanți și suporți pentru coloranți sintetici, care ar putea avea origine animală sau ar putea fi derivați din oleaginoase modificate genetic. Deseori sunt considerați inofensivi, însă rapoartele de cercetare sunt contradictorii. Am clasat acești aditivi în grupa portocalie. |
E 637 | Etil maltol |
(vezi E636) |
E 465 | Etil metil celuloză |
(vezi E460) |
E 385 | Etilen-diamină tetraacetat de calciu disodiu (EDTA) |
Este un aditiv periculos pentru copiii mici, foarte utilizat în alimentație. |
E 306 | Extract bogat în tocoferol |
Vitamina E de origine vegetală, cu rol de antioxidant și stabilizator. |
E 160c | Extract de ardei roșu (capsatină) |
Colorant de origine vegetală. Se pare că nu reprezintă nici un pericol, deși în Australia este interzis. |
E 999 | Extract de Quillaia |
Stabilizator de spumă natural, extras din scoarța unui arbore din America de Sud (Quillaia saponaria) și utilizat la fabricarea berii, a cidrului și a apei carbogazoase. Unii autori consideră acest aditiv inofensiv, iar alții toxic, întucât poate conține saponină; este o substanță toxică pentru sânge și poate provoca inflamații intestinale. |