Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 316 Erithorbat de sodiu

(vezi E315)

E 127 Eritrozină (C.l. 45430)

Colorant roșu sintetic.
Riscuri: hiperactivitate, astm, urticarie, insomnii, probleme ale tiroidei; ar putea fi cancerigen (vezi referința 1) și ar putea provoca alergii.

E 160f Ester etilic al acidului beta-apo-8-carote- nal (C30)

Colorant și antioxidant sintetic, considerat, până acum, inofensiv.

E 472a Esteri ai acidului acetic cu mono- și digliceride ale acizilor grași

(vezi E471)

E 304 Esteri ai acidului ascorbic cu acizi grași, palmitat de ascorbil, stearat de ascorbil

(vezi E301)
Conform unor cercetări, E304 ar putea fi uneori de origine animală, fapt pentru care vegetarienii ar trebui să-l evite.

E 472c Esteri ai acidului citric cu mono- și digliceride ale acizilor grași

Ar putea fi cancerigeni.
(vezi E471)

E 472b Esteri ai acidului lactic cu mono- și digliceride ale acizilor grași

Ar putea fi cancerigeni. (vezi E471)

E 912 Esteri ai acidului montanic

Ceară vegetală extrasă din lignit, utilizată în general ca agent de glasare pentru citrice, fructe de mango, papaya, ananas proaspăt și avocado.
Riscuri: alergii.
Nu există prea multe rapoarte de cercetare în privința acestui aditiv.

E 472d Esteri ai acidului tartric cu mono- și digliceride ale acizilor grași

(vezi E471)

E 477 Esteri de propan-1,2-diol ai acizilor grași

Emulgatori sintetici, regulatori ai cristalizării grăsimilor. Acest aditiv este derivat din petrol (!) și ar putea provoca tulburări digestive. Un raport de cercetare consideră că are „un grad înalt de toxicitate.

E 472e Esteri glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grași

(vezi E471)

E 445 Esteri glicerici ai rășinilor de lemn

Emulgator, stabilizator sintetic derivat din rășini. Uneori, este de origine animală sau extras din organisme modificate genetic. Este considerat inofensiv când este utilizat în doze mici. Rămâne să decideți dumneavoastră.

E 475 Esteri poliglicerici ai acizilor grași

Emulgatori, stabilizatori, antioxidanți și suporți pentru coloranți sintetici, care ar putea avea origine animală sau ar putea fi derivați din oleaginoase modificate genetic. Deseori sunt considerați inofensivi, însă rapoartele de cercetare sunt contradictorii. Am clasat acești aditivi în grupa portocalie.

E 637 Etil maltol

(vezi E636)

E 465 Etil metil celuloză

(vezi E460)

E 385 Etilen-diamină tetraacetat de calciu disodiu (EDTA)

Este un aditiv periculos pentru copiii mici, foarte utilizat în alimentație.
Antioxidant și sechestrant sintetic, are proprietatea de a dezactiva moleculele metalelor pentru a le împiedica reactivitatea. Este o substanță periculoasă pentru copiii mici, foarte utilizată în alimentația industrială (sosuri și salate, maioneze, legume și crustacee la cutie sau la borcan, precum și anumite crustacee congelate). în medicină, acest aditiv este utilizat în tratarea cazurilor de otrăvire cu metale grele. Este folosit și pentru anumiți detergenți.
Riscuri: absorbția defectuoasă a mineralelor, stări de vomă, diaree, crampe abdominale sau musculare, tulburări ale coagulării sângelui, prezența sângelui în urină.
EDTA le-a provocat animalelor de laborator deteriorări ale metabolismului celular, afectând astfel cromozomii.
Este un aditiv foarte periculos, frecvent utilizat și, prin urmare, consumat. Unele cercetări sunt în stadiul de proiect.
Aditivul este interzis în Australia.
Evitați-l! (vezi referința 13)

E 306 Extract bogat în tocoferol

Vitamina E de origine vegetală, cu rol de antioxidant și stabilizator.
Este considerat inofensiv la ora actuală.

E 160c Extract de ardei roșu (capsatină)

Colorant de origine vegetală. Se pare că nu reprezintă nici un pericol, deși în Australia este interzis.

E 999 Extract de Quillaia

Stabilizator de spumă natural, extras din scoarța unui arbore din America de Sud (Quillaia saponaria) și utilizat la fabricarea berii, a cidrului și a apei carbogazoase. Unii autori consideră acest aditiv inofensiv, iar alții toxic, întucât poate conține saponină; este o substanță toxică pentru sânge și poate provoca inflamații intestinale.
Prin urmare, am clasat acest aditivîn grupa portocalie.

La Inceput