Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 309 Delta-tocoferol

(vezi E307)

E 215 Derivat sodic al esterului etilic al acidului p-hidroxibenzoic

(vezi E214)
Evitați-I!

E 1517 Diacetină (diacetat de gliceril)

Suport și solvent sintetic pentru aditivi și arome, de origine animală, vegetală ori de natură transgenetică.
Este folosit, de asemenea, ca element de impregnare pentru parfumuri, precum și ca solvent la fabricarea celulozei și a peliculelor fotografice (vezi referința 50).
Este un aditiv considerat în generai inofensiv, dar dacă este de natură transgenetică. Atenție!

E 242 Dicarbonat de dimetil sau bicarbonat de dimetil

Conservant chimic folosit deseori la prepararea a numeroase băuturi și care, prin descompunere, degajă cantități importante de metanol.
Este un aditiv foarte periculos.
(vezi E951)
Evitați-I!

E 230 Difenil sau bifenil

Conservant sintetic derivat din gudron de huilă, folosit și ca pesticid. Este utilizat ca tratament de suprafață pentru citrice (lămâi, portocale, grepfrut). Nu trebuie consumată coaja citricelor tratate. Este recomandat spălatul pe mâini înainte de a consuma fructul curățat. Acest aditiv nu dispare odată cu spălarea fructului; oricum, vă sfătuim să consumați citrice netratate.
Riscuri: alergii, stări de greață și de vomă, iritație a ochilor.
Este interzis în Australia.
Evitați-l!

E 450b Difosfat trisodic, tetrasodic, tetrapotasic, dicalcic sau dihidrogeno-difosfat de calciu

Aditiv care trebuie evitat.
(vezi E450a)

E 450a Difosfați, difosfat disodic, pirofosfat                                                                            
E 623 Diglutamat de calciu

(vezi E621 și p. 113) Evitați-I!

E 625 Diglutamat de magneziu

(vezi E621 și p. 113) Evitați-I!

E 900 Dimetilpolisiloxan (ulei de silicon!)

Agent antispumant și suport pentru agenți de glasare deseori folosit, printre altele, în dulcețuri, vinuri, sucuri de fructe, lapte- -praf, zahăr, uleiuri și lichioruri. Acest aditiv este derivat din silicon, care mai este folosit la implanturile mamare! Se susține (vezi referința 39) că acest aditiv ar putea conține urme de amiant.
Riscuri: probleme ale rinichilor, ale ficatului, ale sistemului nervos și alergii. în plus, acest aditiv este cancerigen, pentru că ar putea conține urme de formaldehidă. Evitați-I!

E 290 Dioxid de carbon sau anhidridă carbonică

Produs natural utilizat ca gaz propulsor pentru foarte multe băuturi, precum și ca acidifiant. Deși deseori este considerat inofensiv, acest gaz este cunoscut pentru că provoacă stări de vomă și amețeală, creșteri ale tensiunii arteriale și senzații de sufocare (vezi referința 10). Prin urmare, îl clasăm în grupa portocalie.

E 551 Dioxid de siliciu

Antiaglomerant, suport pentru arome/co- loranți și auxiliar tehnologic sintetic considerat, în general, inofensiv. Este utilizat deseori în supe la plic, sare de masă, vanilie sau praf de usturoi, precum și în gume de mestecat și anumite sortimente de orez alb. Totuși, conform unei lucrări canadiene, dio- xidul de siliciu este pur și simplu praful de piatră, pe care corpul uman nu îl asimilează decât într-o cantitate foarte mică, restul fiind eliminat prin urină și materiile fecale (vezi referința 35).

E 171 Dioxid de titan, numit și bioxid de titan

Colorant alb: combinație din doi atomi de oxigen și unul din acest metal. Până acum, nici un studiu nu a dovedit că acest aditiv nu ar fi cancerigen. Atenție!

E 225 Disulfit de calciu, pirosulfit de calciu sau metabisulfit de calciu

(vezi E220) Evitați-I!

E224 Disulfit de potasiu

(vezi E220)
Evitați-I!

E 223 Disulfit de sodiu

(vezi E220)
Evitați-I!

La Inceput