Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 214 | P-hidroxibenzoat de etil, parabeni |
Conservant chimic derivat din E210. |
E 218 | P-hidroxibenzoat de metil |
(vezi E214) |
E 216 | P-hidroxibenzoat de propil |
(vezi E214) |
E 942 | Paroxid de azot |
Este un gaz propulsor și agent de stabilitate considerat inofensiv la ora actuală. |
E 440a | Pectine |
Agent de îngroșare și suport pentru aditivi de origine naturală, derivat din mere, sfeclă de zahăr sau coji de portocale. Nu prezintă riscuri reale, cu excepția flatulențelor și a tulburărilor gastrice când este consumat în cantități mari. |
E 440b | Pectine amide |
Aditiv obținut prin tratarea cu amoniac a pectinelor. |
E180 | Pigment rubine sau litolrubină BK |
Colorant roșu azoic chimic. |
E 907 | Poli-1-decenă hidrogenată |
Agent de glasare derivat din petrol, considerat uneori inofensiv și utilizat la anumite fructe uscate și produse de cofetărie. Având în vedere originea sa, îl clasăm în grupa portocalie. |
E 1200 | Polidextroză |
Agent de încărcare, suport pentru aditivi, agent de textură și regulator de umiditate sintetic ce nu trebuie consumat într-o cantitate mai mare de 90 g/zi, pentru a evita riscul de diaree. |
E 496 | Polietilenglicol 6000 |
Suport pentru îndulcitori și arome, care putea elibera formaldehidă, alergizant posibil cancerigen. |
E 452 | Polifosfat sodic sau de potasiu |
Aditiv care trebuie evitat. |
E 545 | Polifosfați de amoniu |
(vezi E544) |
E 544 | Polifosfați de calciu |
Este un aditiv utilizat de obicei pentru creșterea masei alimentelor, cum ar fi produsele din carne sau mezelurile vândute la kilogram; inocuitatea sa este foarte controversată. |
E 476 | Poliricinoleat de poliglicerol |
Stabilizator și emulgator sintetic, uneori de origine animală sau provenind din organisme modificate genetic, al cărui consum exagerat poate fi depășit cu ușurință. Riscuri: alergii. |
E 432 | Polisorbat 20 sau monolaurat de polioxietilenă 20 sorbitan |
Emulgator, stabilizator și suport sintetic, deseori utilizat, printre altele, în înghețate și șerbeturi.produse industrial, decorații pentru torturi, supe, anumite paste tartinabile, produse de patiserie, cocteiluri cu alcool și gume de mestecat. Este un aditiv foarte controversat încă din anii '50. Ar putea conține reziduuri nocive pentru sănătatea noastră, cum ar fi oxidul de fier, dioxanul și etilenglicolul. |
E 434 | Polisorbat 40 sau monopalmitat de polio- xietilen sorbitan |
(vezi E433) |
E 435 | Polisorbat 60 sau monostearat de polioxie- tilen sorbitan |
(vezi E433) |
E 436 | Polisorbat 65 sau tristearat de polioxietilen sorbitan |
(vezi E433) |
E 433 | Polisorbat 80 sau monooleat de polioxietilen sorbitan |
Este un aditiv utilizat în anumite produse de patiserie și derivat din sorbitol. Ar putea conține urme de produse toxice (vezi referința 22). |
E 1201 | Polivinilpirolidonă |
Agent de suport și coagulant derivat din pirolidon de vinil, care permite legarea agenților de turbiditate din băuturi. Este utilizat într-o fază preliminară preparării produsului, astfel încât nu este neapărat menționat pe etichete. Insă organismul va lupta aproape un an pentru a elimina acest aditiv, care a cauzat cancer, precum avorturi spontane la animalele de laborator (vezi referința 48) Evitați-l! |
E 1202 | Polivinilpolipirolidonă |
(vezi E 1201) Evitați-l! |
E 124 | Ponceau 4R (C.l. 16255) |
Colorant azoic roșu, este un produs chimic foarte periculos, prezent uneori în anumite sortimente de ketchup și cireșe confiate. |
E 944 | Propan |
Gaz propulsor de origine petrochimică, folosit ca refrigerant. în concentrație ridicată, acest aditiv este suspectat că este narcotic, în general, este considerat inofensiv la ora actuală. |
E 217 | Propil p-hidroxibenzoat de sodiu |
(vezi E214) |
E 1520 | Propilenglicol (propan-1,2-diol) |
Suport și solvent pentru aditivi care poate fi utilizat în colorantul annatto, folosit la anumite sortimente de margarină, unt și uleiuri solubile. Acest aditiv este cunoscut și sub numele de antigel și ne-am putea întreba dacă este indispensabil, știut fiind că ingerarea de antigel poate provoca pierderea vederii, grave probleme la rinichi și chiar moartea. La animalele de laborator, acest aditiv administrat pe cale orală a condus chiar la tulburări grave ale sistemului nervos (vezi referința 51). întrucât a provocat tulburări hematologice la câini și pisici, este interzisă utilizarea sa în hrana acestor animale. De ce oare mai este autorizat în alimentele, produsele cosmetice și medicamentele noastre? |
E 282 | Propionat de calciu |
(vezi E280) |
E 283 | Propionat de potasiu |
(vezi E280) |
E 281 | Propionat de sodiu |
(vezi E280) |