Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 214 P-hidroxibenzoat de etil, parabeni

Conservant chimic derivat din E210.
Riscuri: alergii, hiperactivitate, astm, urticarie, insomnii, efecte anestezice vasodilatatoare, crampe.
Parabenii, care sunt deseori folosiți în produsele cosmetice, ar putea fi interziși în curând.
Evitați-I!

E 218 P-hidroxibenzoat de metil

(vezi E214)
Evitați-l!

E 216 P-hidroxibenzoat de propil

(vezi E214)
Evitați-I!

E 942 Paroxid de azot

Este un gaz propulsor și agent de stabilitate considerat inofensiv la ora actuală.

E 440a Pectine

Agent de îngroșare și suport pentru aditivi de origine naturală, derivat din mere, sfeclă de zahăr sau coji de portocale. Nu prezintă riscuri reale, cu excepția flatulențelor și a tulburărilor gastrice când este consumat în cantități mari.

E 440b Pectine amide

Aditiv obținut prin tratarea cu amoniac a pectinelor.
(vezi E440a)

E180 Pigment rubine sau litolrubină BK

Colorant roșu azoic chimic.
Riscuri: astm, hiperactivitate, reacții cutanate, insomnii; ar putea fi cancerigen. Evitați-l!

E 907 Poli-1-decenă hidrogenată

Agent de glasare derivat din petrol, considerat uneori inofensiv și utilizat la anumite fructe uscate și produse de cofetărie. Având în vedere originea sa, îl clasăm în grupa portocalie.

E 1200 Polidextroză

Agent de încărcare, suport pentru aditivi, agent de textură și regulator de umiditate sintetic ce nu trebuie consumat într-o cantitate mai mare de 90 g/zi, pentru a evita riscul de diaree.
Atenție!

E 496 Polietilenglicol 6000

Suport pentru îndulcitori și arome, care putea elibera formaldehidă, alergizant posibil cancerigen.
Evitați-l!

E 452 Polifosfat sodic sau de potasiu

Aditiv care trebuie evitat.
(vezi E450a)

E 545 Polifosfați de amoniu

(vezi E544)

E 544 Polifosfați de calciu

Este un aditiv utilizat de obicei pentru creșterea masei alimentelor, cum ar fi produsele din carne sau mezelurile vândute la kilogram; inocuitatea sa este foarte controversată.
Riscuri: tulburări digestive, reacții alergice.
Acest aditiv este interzis în Australia.
Evitați-l!

E 476 Poliricinoleat de poliglicerol

Stabilizator și emulgator sintetic, uneori de origine animală sau provenind din organisme modificate genetic, al cărui consum exagerat poate fi depășit cu ușurință. Riscuri: alergii.
Este utilizat în anumite paste tartinabile, la condimentări ușoare ale grăsimilor și în unele batoane de ciocolată.

E 432 Polisorbat 20 sau monolaurat de polioxietilenă 20 sorbitan

Emulgator, stabilizator și suport sintetic, deseori utilizat, printre altele, în înghețate și șerbeturi.produse industrial, decorații pentru torturi, supe, anumite paste tartinabile, produse de patiserie, cocteiluri cu alcool și gume de mestecat. Este un aditiv foarte controversat încă din anii '50. Ar putea conține reziduuri nocive pentru sănătatea noastră, cum ar fi oxidul de fier, dioxanul și etilenglicolul.
Riscuri: reacții cutanate, tulburări digestive, infecții urinare, îngrășare, calculi renali, tumori, asimilarea defectuoasă a fierului (având în vedere cirozele hepatice ale animalelor de laborator). în anul 1956 au fost solicitate cercetări pentru a se vedea dacă acest grup de aditivi este cancerigen, dar rezultatele obținute sunt în continuare necunoscute.
Evitați-I! (vezi referința 22)

E 434 Polisorbat 40 sau monopalmitat de polio- xietilen sorbitan

(vezi E433)
Evitați-I! (vezi referința 22)

E 435 Polisorbat 60 sau monostearat de polioxie- tilen sorbitan

(vezi E433)
Evitați-I! (vezi referința 22)

E 436 Polisorbat 65 sau tristearat de polioxietilen sorbitan

(vezi E433)
Evitați-I! (vezi referința 22)

E 433 Polisorbat 80 sau monooleat de polioxietilen sorbitan

Este un aditiv utilizat în anumite produse de patiserie și derivat din sorbitol. Ar putea conține urme de produse toxice (vezi referința 22).
(vezi E432)

E 1201 Polivinilpirolidonă

Agent de suport și coagulant derivat din pirolidon de vinil, care permite legarea agenților de turbiditate din băuturi. Este utilizat într-o fază preliminară preparării produsului, astfel încât nu este neapărat menționat pe etichete. Insă organismul va lupta aproape un an pentru a elimina acest aditiv, care a cauzat cancer, precum avorturi spontane la animalele de laborator (vezi referința 48) Evitați-l!

E 1202 Polivinilpolipirolidonă

(vezi E 1201) Evitați-l!

E 124 Ponceau 4R (C.l. 16255)

Colorant azoic roșu, este un produs chimic foarte periculos, prezent uneori în anumite sortimente de ketchup și cireșe confiate.
Riscuri: hiperactivitate, astm, urticarie, insomnii, cancer la animale; afectează dezvoltarea creierului la copii (conform unui studiu britanic din 2006) și ar putea fi cancerigen. Este prezent în bomboane, iaurturi, băuturi etc.

E 944 Propan

Gaz propulsor de origine petrochimică, folosit ca refrigerant. în concentrație ridicată, acest aditiv este suspectat că este narcotic, în general, este considerat inofensiv la ora actuală.
Atenție!

E 217 Propil p-hidroxibenzoat de sodiu

(vezi E214)
Evitați-I!

E 1520 Propilenglicol (propan-1,2-diol)

Suport și solvent pentru aditivi care poate fi utilizat în colorantul annatto, folosit la anumite sortimente de margarină, unt și uleiuri solubile. Acest aditiv este cunoscut și sub numele de antigel și ne-am putea întreba dacă este indispensabil, știut fiind că ingerarea de antigel poate provoca pierderea vederii, grave probleme la rinichi și chiar moartea. La animalele de laborator, acest aditiv administrat pe cale orală a condus chiar la tulburări grave ale sistemului nervos (vezi referința 51). întrucât a provocat tulburări hematologice la câini și pisici, este interzisă utilizarea sa în hrana acestor animale. De ce oare mai este autorizat în alimentele, produsele cosmetice și medicamentele noastre?
Evitați-l!

E 282 Propionat de calciu

(vezi E280)

E 283 Propionat de potasiu

(vezi E280)

E 281 Propionat de sodiu

(vezi E280)

La Inceput