Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 538 Ferocianură de calcliu

(vezi E 535)

E 536 Ferocianură de potasiu

(vezi E353)

E 535 Ferocianură de sodiu

Antiaglomerant stabilizator și agent de alunecare (!) sintetic. Este autorizat doar în cantități mici și numai în cazul sării de bucătărie și al produselor înlocuitoare. Prezintă o ușoară rată a toxicității și riscuri de alergii. Atenție!

E 161 a Flavoxantină

Există puține cercetări asupra acestui aditiv.
Este interzis în Elveția.

E 238 Formiat de calciu

Este interzis în Anglia.
(vezi E236)
Evitați-I!

E 237 Formiat de sodiu

Este sarea de sodiu a acidului formic.
(vezi E236)

E 541 Fosfat de aluminiu sodic

Praf de copt sintetic, deseori utilizat în anumite brânzeturi și paste tartinabile produse industrial, precum și în produse de patiserie, cum ar fi checurile. Este considerat neurotoxic de numeroase rapoarte de cercetare (vezi referința 32).
Riscuri: contaminarea organismului cu aluminiu, este suspectat că ar contribui la apariția bolii Alzheimer; este un aditiv periculos pentru rinichi și inimă, provoacă reacții cutanate și iritarea mucoaselor.
Evitați-!!

E1412 Fosfat de diamidon

(vezi E 1410)
Atenție!

E 1414 Fosfat de diamidon acetilat

(Vezi E1410) Atenție!

E 1413 Fosfat de diamidon fosfatat

(vezi E 1410)
Atenție!

E 1442 Fosfat de diamidon hidroxipropilat

Suport pentru aditivi, agent de îngroșare și gelifiant, de origine naturală sau obținut din porumb modificat genetic, (vezi E1404) Atenție!

E 343 Fosfat de Magneziu

Acidifiant rareori menționat pe etichete. Este foarte folosit împreună cu alți aditivi, (vezi E338)

E 1410 Fosfat de monoamidon

Suport pentru aditivi, agent de îngroșare, de glasare și de încărcare, de origine naturală sau obținut din porumb modificat genetic. Riscuri: hiperactivitate. (vezi și E1404) Atenție!

E 342 Fosfați de Amoniu                                                

Acidifiant rareori menționat pe etichete, însă foarte utilizat, printre altele, în anumite băuturi alcoolice și preparate de patiserie produse industrial. Este folosit în industrie la tratarea hârtiei, a lemnului, a textilelor, a materialelor ignifuge, la fabricarea chibriturilor, a pastei de dinți și a unor îngrășăminte.
Are aceleași efecte secundare pentru sănătate ca E338.
Atenție!

E 542 Fosfați de oase

Este un aditiv derivat din resturile osoase ale carcaselor de animale din abatoare (!).
Acest aditiv este rareori menționat pe etichete, dar, având în vedere originile sale și riscul de a contracta celebra, din păcate,
„boală a vacii nebune, clasăm acest aditiv în grupa roșie. Vegetarienii trebuie să se abțină!
Evitați-l!

E 442 Fosfatide de amoniu

Stabilizator și emulgator sintetic, derivat din grăsimi alimentare provenite uneori din oleaginoase modificate genetic.
Riscuri (în cazul unor doze mari): tulburări digestive și o asimilare defectuoasă a mineralelor.
Acest aditiv este deseori utilizat în produsele pe bază de cacao. Rapoartele de cercetare sunt contradictorii și puține.

La Inceput