Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 538 | Ferocianură de calcliu |
(vezi E 535) |
E 536 | Ferocianură de potasiu |
(vezi E353) |
E 535 | Ferocianură de sodiu |
Antiaglomerant stabilizator și agent de alunecare (!) sintetic. Este autorizat doar în cantități mici și numai în cazul sării de bucătărie și al produselor înlocuitoare. Prezintă o ușoară rată a toxicității și riscuri de alergii. Atenție! |
E 161 a | Flavoxantină |
Există puține cercetări asupra acestui aditiv. |
E 238 | Formiat de calciu |
Este interzis în Anglia. |
E 237 | Formiat de sodiu |
Este sarea de sodiu a acidului formic. |
E 541 | Fosfat de aluminiu sodic |
Praf de copt sintetic, deseori utilizat în anumite brânzeturi și paste tartinabile produse industrial, precum și în produse de patiserie, cum ar fi checurile. Este considerat neurotoxic de numeroase rapoarte de cercetare (vezi referința 32). |
E1412 | Fosfat de diamidon |
(vezi E 1410) |
E 1414 | Fosfat de diamidon acetilat |
(Vezi E1410) Atenție! |
E 1413 | Fosfat de diamidon fosfatat |
(vezi E 1410) |
E 1442 | Fosfat de diamidon hidroxipropilat |
Suport pentru aditivi, agent de îngroșare și gelifiant, de origine naturală sau obținut din porumb modificat genetic, (vezi E1404) Atenție! |
E 343 | Fosfat de Magneziu |
Acidifiant rareori menționat pe etichete. Este foarte folosit împreună cu alți aditivi, (vezi E338) |
E 1410 | Fosfat de monoamidon |
Suport pentru aditivi, agent de îngroșare, de glasare și de încărcare, de origine naturală sau obținut din porumb modificat genetic. Riscuri: hiperactivitate. (vezi și E1404) Atenție! |
E 342 | Fosfați de Amoniu |
Acidifiant rareori menționat pe etichete, însă foarte utilizat, printre altele, în anumite băuturi alcoolice și preparate de patiserie produse industrial. Este folosit în industrie la tratarea hârtiei, a lemnului, a textilelor, a materialelor ignifuge, la fabricarea chibriturilor, a pastei de dinți și a unor îngrășăminte. |
E 542 | Fosfați de oase |
Este un aditiv derivat din resturile osoase ale carcaselor de animale din abatoare (!). |
E 442 | Fosfatide de amoniu |
Stabilizator și emulgator sintetic, derivat din grăsimi alimentare provenite uneori din oleaginoase modificate genetic. |