Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 352 Malați de calciu, malat de calciu, malat acid de calciu

(vezi E350)

E 351 Malați de potasiu

(vezi E350)

E 350 Malați de sodiu (malat de sodiu, malat acid de sodiu)

Acidifiant și corector de aciditate, derivat din acidul malic.
Este considerat inofensiv la ora actuală.

E 965 Maltitol și sirop de maltitol

îndulcitor sintetic și suport pentru aditivi, derivat din zaharoză sau lactoză și care poate fi obținut din porumb modificat genetic. Riscuri: diaree și balonări.
Atenție!

E 636 Maltol

Aditiv particular care nu este considerat un aditiv... dar pe care îl veți putea întâlni. Prin urmare, iată-l prezent și aici. Este vorba despre un potențiator de gust sintetic ce ar putea prezenta riscul distrugerii globulelor roșii, lucru destul de grav pentru o persoană cu o stare a sănătății bună și foarte riscant pentru o persoană care suferă de anemie ereditară. Au fost recomandate unele studii în privința riscurilor tetragene și cancerigene (vezi referința 37).
Evitați-I!

E 421 Manitol

îndulcitor și antiaglomerant care ar putea fi obținut din porumb modificat genetic. Acest aditiv se găsește de obicei în anumite plante, dar este produs sintetic. Conform unui studiu britanic, este total nerecomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează. în cazul unor doze mari, poate avea efecte laxative. în medicină este folosit ca diuretic, în pastilele pentru tuse și în medicamentele pentru copii. Administrat intravenos, manitolul a generat efecte secundare grave care afectează metabolismul.
Riscuri: aciditate, deshidratare, calculi renali, stări de greață, pierderea orientării, a cunoștinței și... deces (vezi referința 21). Este un aditiv considerat uneori inofensiv (!), dar pe care preferăm să îl clasăm în grupa roșie.

E 219 Metil p-hidroxibenzoat de sodiu

(vezi E214)
Evitați-I!

E 461 Metilceluloză

Emulgator, stabilizator și agent de îngroșare obținut chimic din reziduuri de lemn. Este utilizat deoarece oferă de cinci ori mai multe fibre decât pâinea integrală.
Riscuri: activitate renală defectuoasă, asimilare defectuoasă a elementelor nutritive și posibilitatea torsiunii sau a blocării intestinului gros (vezi referința 26).

E 471 Mono- și digliceride ale acizilor grași

Agenți de glasare, emulgatori, gelifianți, antioxidanți și suporți pentru coloranți. Acest produs poate fi găsit în stare naturală, dar, ca aditiv, este vorba, în general, despre un amestec de mai multe produse chimice. Diferite studii efectuate pe animale (vezi referința 27) au arătat că elementele din familia gliceridelor pot determina: o stagnare a creșterii, o proastă asimilare a acizilor grași esențiali, creșterea volumului ficatului și a rinichilor, reducerea dimensiunii testiculelor și afecțiuni ale uterului, în plus, acest aditiv poate fi de origine animală sau poate proveni din oleaginoase modificate genetic. Digliceridele sunt pe lista Administrației pentru Alimente și Medicamente (Food and Drugs Administra- tion - FDA): urmează să fie făcute cercetări aprofundate în privința efectelor lor muta- gene, teratogene și asupra organelor reproducătoare. Deși unele rapoarte de cercetare consideră acest aditiv inofensiv, ca urmare a cercetărilor mele, clasez această familie de aditivi în grupa roșie.

E 493 Monolaurat de sorbitan

(vezi E491)

E 494 Monooleat de sorbitan

(vezi E491)

E 495 Monopalmitat de sorbitan

(vezi E491)

E 491 Monostearat de sorbitan

Emulgator, antispumant, suport pentru coloranți și agent de îngroșare pentru fructe, de origine animală sau obținut din oleaginoase modificate genetic.
Riscuri (constatate la animale în cazul unor doze ridicate): diaree, calculi la vezică, leziuni ale organelor.
Dozele mari sunt atinse repede: începând cu 150 g de produse de patiserie sau cu 300 g de deserturi sau produse zaharate. Evitați-!!

La Inceput