Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 352 | Malați de calciu, malat de calciu, malat acid de calciu |
(vezi E350) |
E 351 | Malați de potasiu |
(vezi E350) |
E 350 | Malați de sodiu (malat de sodiu, malat acid de sodiu) |
Acidifiant și corector de aciditate, derivat din acidul malic. |
E 965 | Maltitol și sirop de maltitol |
îndulcitor sintetic și suport pentru aditivi, derivat din zaharoză sau lactoză și care poate fi obținut din porumb modificat genetic. Riscuri: diaree și balonări. |
E 636 | Maltol |
Aditiv particular care nu este considerat un aditiv... dar pe care îl veți putea întâlni. Prin urmare, iată-l prezent și aici. Este vorba despre un potențiator de gust sintetic ce ar putea prezenta riscul distrugerii globulelor roșii, lucru destul de grav pentru o persoană cu o stare a sănătății bună și foarte riscant pentru o persoană care suferă de anemie ereditară. Au fost recomandate unele studii în privința riscurilor tetragene și cancerigene (vezi referința 37). |
E 421 | Manitol |
îndulcitor și antiaglomerant care ar putea fi obținut din porumb modificat genetic. Acest aditiv se găsește de obicei în anumite plante, dar este produs sintetic. Conform unui studiu britanic, este total nerecomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează. în cazul unor doze mari, poate avea efecte laxative. în medicină este folosit ca diuretic, în pastilele pentru tuse și în medicamentele pentru copii. Administrat intravenos, manitolul a generat efecte secundare grave care afectează metabolismul. |
E 219 | Metil p-hidroxibenzoat de sodiu |
(vezi E214) |
E 461 | Metilceluloză |
Emulgator, stabilizator și agent de îngroșare obținut chimic din reziduuri de lemn. Este utilizat deoarece oferă de cinci ori mai multe fibre decât pâinea integrală. |
E 471 | Mono- și digliceride ale acizilor grași |
Agenți de glasare, emulgatori, gelifianți, antioxidanți și suporți pentru coloranți. Acest produs poate fi găsit în stare naturală, dar, ca aditiv, este vorba, în general, despre un amestec de mai multe produse chimice. Diferite studii efectuate pe animale (vezi referința 27) au arătat că elementele din familia gliceridelor pot determina: o stagnare a creșterii, o proastă asimilare a acizilor grași esențiali, creșterea volumului ficatului și a rinichilor, reducerea dimensiunii testiculelor și afecțiuni ale uterului, în plus, acest aditiv poate fi de origine animală sau poate proveni din oleaginoase modificate genetic. Digliceridele sunt pe lista Administrației pentru Alimente și Medicamente (Food and Drugs Administra- tion - FDA): urmează să fie făcute cercetări aprofundate în privința efectelor lor muta- gene, teratogene și asupra organelor reproducătoare. Deși unele rapoarte de cercetare consideră acest aditiv inofensiv, ca urmare a cercetărilor mele, clasez această familie de aditivi în grupa roșie. |
E 493 | Monolaurat de sorbitan |
(vezi E491) |
E 494 | Monooleat de sorbitan |
(vezi E491) |
E 495 | Monopalmitat de sorbitan |
(vezi E491) |
E 491 | Monostearat de sorbitan |
Emulgator, antispumant, suport pentru coloranți și agent de îngroșare pentru fructe, de origine animală sau obținut din oleaginoase modificate genetic. |