Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 950 Acesulfam de potasiu

îndulcitor și potențiator de gust sintetic, de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Este utilizat deseori în gume de mestecat, băuturi, produse industriale de cofetărie și patiserie, deserturi, anumite băuturi pe bază de lapte și multe alte produse. Este un aditiv autorizat de FDA din 1988, în ciuda faptului că nu s-au efectuat cercetări aprofundate. Acest aditiv care lasă un gust amar este folosit deseori împreună cu aspartamul.
Un autor (vezi referința 43) afirma:„Compa- rat cu aspartamul, și nu cu zaharina, care nici ele nu sunt lipsite de pericole, acesulfamul de potasiu este cel mai nociv. Conform unui raport de cercetare britanic din martie 2005, acest îndulcitor este foarte cancerigen și are legătură cu hipoglicemia, cu tumorile ți are legătură cu hipoglicemia, cu tumorile la plămâni, cu un nivel ridicat al colesterolului și cu leucemia. Prezintă riscul de cancer. Evitați-I cu orice preț!

E 264 Acetat de amoniu

Acidifiant care poate provoca stări de greață și vărsături; rareori este menționat pe etichete (vezi referința 8).

E 263 Acetat de calciu

Acidifiant de origine naturală sau chimică. Este folosit, de asemenea, pentru anumite vopsele, în tăbăcirea pieilor și ca lubrifiant. Se presupune că este puțin toxic când este consumat oral.

E 261 Acetat de potasiu

Acidifiant care poate fi de origine vegetală sau chimică. Este utilizat deseori în sosuri și conserve.
Trebuie evitat de persoanele care au probleme cu rinichii. Este considerat deseori inofensiv. îl clasez totuși în grupa portocalie. Atenție!

E 262 Acetat de sodiu sau diacetat de sodiu

Acidifiant de origine naturală sau sintetică, considerat în general inofensiv. Este utilizat în industria vopselurilor și în cea fotografică, pentru capacitățile sale de retenție a căldurii. O cercetare îl consideră periculos pentru femeile însărcinate și pentru nou-născuți (vezi referința 16). Clasez acest aditiv în grupa portocalie.

E 650 Acetat de zinc

Potențiator de gust utilizat pentru a da un gust amar, folosit mai ales în gumele de mestecat. Rapoartele de cercetare sunt contradictorii. Am clasat acest aditiv în grupa portocalie.

E 444 Acetat izobutirat de zaharoză (sucrose acétate isobutyrate - SAIB)

Stabilizator și emulgator sintetic; provoacă o exagerată creștere a poftei de mâncare. Riscuri: îngrășare.
Acest aditiv este foarte des utilizat în băuturile aromatízate.
Atenție!

E 400 Acid alginic

Agent de îngroșare, gelifiant și agent de glasare de origine naturală, derivat din alge brune spălate și măcinate. Apoi, pulpa lor este tratată chimic. în cazul unui consum exagerat, acest aditiv poate să aibă efect laxativ și să diminueze absorbția intestinală a unor minerale.
Până la ora actuală, este considerat un aditiv inofensiv.

E300 Acid ascorbic

Antioxidant, vitamina C, de origine naturală sau sintetic, care, consumat într-o cantitate mare (peste 10 mg pe zi), ar putea provoca diaree și calculi renali. Dacă este consumat într-o cantitate mică, e considerat inofensiv.

E210 Acid benzoic

Conservam chimic mult mai toxic decât ben- zoații naturali prezenți în anumite plante. Este un aditiv derivat din benzen.
Riscuri: hiperactivitate, astm, iritații ale ochilor, urticarie, tulburări digestive, probleme de creștere, insomnii, tulburări de comportament. în plus, benzenul afectează compoziția sângelui și poate fi pus în legătură cu leucemia la animale și la oameni; este cancerigen. în 1995 au fost solicitate cercetări pentru a afla dacă acest aditiv are efecte secundare nefaste asupra organelor de reproducere și a embrionilor (vezi referința 6). Evitați-l!

E 284 Acid boric

Este un conservant sintetic periculos, folosit în prepararea caviarului și a unor ape de gură.
Riscuri: astm, distrugerea globulelor roșii, cancer, diaree, leziuni ale organelor interne, probleme menstruale, anorexie, căderea părului și otrăvire, în cazul consumării unor cantități mari.

E 952 Acid ciclamic și sărurile sale de sodiu și calciu

îndulcitori sintetici derivați din zaharoză, de 30 până la 40 de ori mai dulci decât zahărul, care au provocat probleme la testiculele șobolanilor de laborator. Sunt aditivi suspectați că ar fi cancerigeni. Sunt utilizați din 1953.
Sunt interziși în Statele Unite din 1970, dar autorizați încă în Canada și în alte țări (vezi referința 44).
Evitați-l!

E 330 Acid citric

Antioxidant și acidifiant de origine vegetală, produs uneori pe cale sintetică sau din organisme modificate genetic.
Uneori, ar putea conține glutamat mono- sodic (vezi referința 54).
Riscuri (în cazul unor doze mari): reacții cutanate și deteriorarea dinților, în general, este considerat inofensiv. Atenție!

E 507 Acid clorhidric

Da, ați citit bine! Veți fi surprinși să aflați că unele surse consideră inofensiv acest aditiv când este consumat în doze mici! Dar l-ați pune în compoziția pentru clătite? Acest aditiv este utilizat ca acidifiant și nu veți vedea niciodată menționat pe etichete procentul în care este folosit. în plus, consumat într-o concentrație ridicată, acidul clorhidric a provocat degradări permanente ale vederii, arsuri, reacții cutanate, distrugerea mucoaselor esofagului și stomacului. Ar putea fi afectate și sistemul respirator, precum și circulația sangvină. De aici rezultă avantajul de a găti acasă! Evitați-I!

E 315 Acid eritorbic

Antioxidant și stabilizator sintetic care ar putea întrerupe absorbția vitaminei C. Este utilizat mai ales în conservele de pește sau la peștele congelat, în anumite mezeluri și produse din carne. Nu s-au făcut cercetări asupra acestui aditiv, pe care îl clasăm în grupa portocalie.

E 236 Acid formic

Conservant chimic utilizat doar la prepararea brânzeturilor„Provolone; este cancerigen și toxic pentru rinichi.
Aditivul este interzis în Franța.
Evitați-l cu orice preț!

E 297 Acid fumărie

Acidifiant sintetic, utilizat în numeroase alimente și fără efecte secundare nocive cunoscute până la ora actuală.

E 574 Acid gluconic

Corector de aciditate sintetic derivat din glucoză și care ar putea avea origine animală sau ar putea proveni din oleaginoase modificate genetic. Este considerat inofensiv.

E 620 Acid glutamic

Potențiator de gust sintetic, folosit și la înlocuirea sării. Ar putea fi și de origine vegetală sau animală. Acest aditiv crește apetitul. Riscuri: pierderea sensibilității cefei, a brațelor, dureri cardiovasculare, crize de astm. Este un aditiv foarte utilizat, pe care, prin urmare, trebuie să încercăm să-l evităm.

E 626 Acid guanilic

Potențiator de gust sintetic ce servește și la înlocuirea sării.
Rapoartele de cercetare sunt contradictorii. Pentru mai multă siguranță, nu l-aș recomanda femeilor însărcinate sau celor care alăptează și nici copiilor mici.

E 630 Acid inozinic

Este un alt potențiator de gust, de origine naturală și prezent în mușchi. Pentru riscuri, vezi E627.
Unele lucrări consideră acest aditiv inofensiv când este utilizat într-o cantitate mică. Pentru mai multă siguranță, este preferabil să urmați sfaturile date la E627.

E 270 Acid lactic

Acidifiant de origine naturală sau chimică. Poate cauza tulburări digestive la nou-născuți și copii. Deseori este considerat inofensiv... L-am clasat totuși în grupa portocalie.

E 296 Acid Malic DL sau L

Acidifiant natural sau chimic ce ar putea provoca tulburări digestive la nou-născuți și la copii (DL).
Totuși, trebuie să știm că acidul malic L ar putea fi derivat din produse modificate genetic și admis în alimentele pentru nou-născuți sau copii. O asociație engleză nu recomandă aditivul pentru această grupă de vârstă (vezi referința 8), fapt pentru care îl clasăm în grupa portocalie.

E 353 Acid metatartaric

Acidifiant, stabilizator și corector de aciditate sintetic, utilizat mai ales la prepararea vinului.
La ora actuală, este considerat inofensiv.

E 375 Acid nicotinic

Acidifiant de origine chimică sau naturală, care prezintă riscuri; este tot mai puțin menționat pe etichete. în domeniul farmaceutic este utilizat ca antiinflamator, folosit mai ales pentru uz extern.

E 338 Acid Ortofosforic

Acidifiant de origine naturală sau chimică foarte utilizat, printre altele, în băuturile carbogazoase, alimentele congelate, sosuri și anumite brânzeturi. Este un aditiv folosit și la prepararea aromelor. în cantități mari, poate provoca hiperactivitate, tulburări digestive și perturbări ale echilibrului natural între calciul și fosforul din organism. Este curentă consumarea exagerată a acestui aditiv utilizat în numeroase alimente preparate industrial.
Atenție!

E 280 Acid propionic

Conservant produs chimic, derivat din bacterii naturale sau din organisme modificate genetic. Este un aditiv foarte controversat în Germania, unde a fost interzis mai mulți ani.
Conform unor studii, acest aditiv este derivat din acetilenă și monoxid de carbon (vezi referința 9). Acidul propionic este prezent, de obicei într-o cantitate mică, în produsele lactate și în alte alimente. Este considerat în general inofensiv, dar au fost semnalate unele cazuri de tulburări digestive și migrene mai mult sau mai puțin puternice. Consumat într-o cantitate mare, acest aditiv ar putea fi periculos. Mai este folosit pentru tratarea „piciorului de atlet. Am clasat acest aditiv în grupa portocalie.

E 200 Acid sorbic

Conservant de origine naturală sau chimică ce ar putea reacționa cu alți aditivi și mai ales cu nitrații. Unele cercetări au demonstrat că acest aditiv perturbă sistemele enzimatice din corpul uman, putând genera astfel numeroase probleme de sănătate (vezi referința 5).
Evitați-l!

E 363 Acid succinic

Acidifiant sintetic care, consumat într-o cantitate mare, ar putea provoca tulburări digestive. Este considerat uneori inofensiv. Rapoartele de cercetare referitoare la acest aditiv sunt contradictorii; l-am clasat în grupa portocalie.

E 513 Acid sulfuric

Este un acidifiant considerat uneori inofensiv, în timp ce alte rapoarte de cercetare îl compară cu„vitriolulși îl consideră un produs toxic și foarte iritant. Am clasat acest aditiv în grupa roșie.
Evitați-l!

La Inceput