Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 950 | Acesulfam de potasiu |
îndulcitor și potențiator de gust sintetic, de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Este utilizat deseori în gume de mestecat, băuturi, produse industriale de cofetărie și patiserie, deserturi, anumite băuturi pe bază de lapte și multe alte produse. Este un aditiv autorizat de FDA din 1988, în ciuda faptului că nu s-au efectuat cercetări aprofundate. Acest aditiv care lasă un gust amar este folosit deseori împreună cu aspartamul. |
E 264 | Acetat de amoniu |
Acidifiant care poate provoca stări de greață și vărsături; rareori este menționat pe etichete (vezi referința 8). |
E 263 | Acetat de calciu |
Acidifiant de origine naturală sau chimică. Este folosit, de asemenea, pentru anumite vopsele, în tăbăcirea pieilor și ca lubrifiant. Se presupune că este puțin toxic când este consumat oral. |
E 261 | Acetat de potasiu |
Acidifiant care poate fi de origine vegetală sau chimică. Este utilizat deseori în sosuri și conserve. |
E 262 | Acetat de sodiu sau diacetat de sodiu |
Acidifiant de origine naturală sau sintetică, considerat în general inofensiv. Este utilizat în industria vopselurilor și în cea fotografică, pentru capacitățile sale de retenție a căldurii. O cercetare îl consideră periculos pentru femeile însărcinate și pentru nou-născuți (vezi referința 16). Clasez acest aditiv în grupa portocalie. |
E 650 | Acetat de zinc |
Potențiator de gust utilizat pentru a da un gust amar, folosit mai ales în gumele de mestecat. Rapoartele de cercetare sunt contradictorii. Am clasat acest aditiv în grupa portocalie. |
E 444 | Acetat izobutirat de zaharoză (sucrose acétate isobutyrate - SAIB) |
Stabilizator și emulgator sintetic; provoacă o exagerată creștere a poftei de mâncare. Riscuri: îngrășare. |
E 400 | Acid alginic |
Agent de îngroșare, gelifiant și agent de glasare de origine naturală, derivat din alge brune spălate și măcinate. Apoi, pulpa lor este tratată chimic. în cazul unui consum exagerat, acest aditiv poate să aibă efect laxativ și să diminueze absorbția intestinală a unor minerale. |
E300 | Acid ascorbic |
Antioxidant, vitamina C, de origine naturală sau sintetic, care, consumat într-o cantitate mare (peste 10 mg pe zi), ar putea provoca diaree și calculi renali. Dacă este consumat într-o cantitate mică, e considerat inofensiv. |
E210 | Acid benzoic |
Conservam chimic mult mai toxic decât ben- zoații naturali prezenți în anumite plante. Este un aditiv derivat din benzen. |
E 284 | Acid boric |
Este un conservant sintetic periculos, folosit în prepararea caviarului și a unor ape de gură. |
E 952 | Acid ciclamic și sărurile sale de sodiu și calciu |
îndulcitori sintetici derivați din zaharoză, de 30 până la 40 de ori mai dulci decât zahărul, care au provocat probleme la testiculele șobolanilor de laborator. Sunt aditivi suspectați că ar fi cancerigeni. Sunt utilizați din 1953. |
E 330 | Acid citric |
Antioxidant și acidifiant de origine vegetală, produs uneori pe cale sintetică sau din organisme modificate genetic. |
E 507 | Acid clorhidric |
Da, ați citit bine! Veți fi surprinși să aflați că unele surse consideră inofensiv acest aditiv când este consumat în doze mici! Dar l-ați pune în compoziția pentru clătite? Acest aditiv este utilizat ca acidifiant și nu veți vedea niciodată menționat pe etichete procentul în care este folosit. în plus, consumat într-o concentrație ridicată, acidul clorhidric a provocat degradări permanente ale vederii, arsuri, reacții cutanate, distrugerea mucoaselor esofagului și stomacului. Ar putea fi afectate și sistemul respirator, precum și circulația sangvină. De aici rezultă avantajul de a găti acasă! Evitați-I! |
E 315 | Acid eritorbic |
Antioxidant și stabilizator sintetic care ar putea întrerupe absorbția vitaminei C. Este utilizat mai ales în conservele de pește sau la peștele congelat, în anumite mezeluri și produse din carne. Nu s-au făcut cercetări asupra acestui aditiv, pe care îl clasăm în grupa portocalie. |
E 236 | Acid formic |
Conservant chimic utilizat doar la prepararea brânzeturilor„Provolone; este cancerigen și toxic pentru rinichi. |
E 297 | Acid fumărie |
Acidifiant sintetic, utilizat în numeroase alimente și fără efecte secundare nocive cunoscute până la ora actuală. |
E 574 | Acid gluconic |
Corector de aciditate sintetic derivat din glucoză și care ar putea avea origine animală sau ar putea proveni din oleaginoase modificate genetic. Este considerat inofensiv. |
E 620 | Acid glutamic |
Potențiator de gust sintetic, folosit și la înlocuirea sării. Ar putea fi și de origine vegetală sau animală. Acest aditiv crește apetitul. Riscuri: pierderea sensibilității cefei, a brațelor, dureri cardiovasculare, crize de astm. Este un aditiv foarte utilizat, pe care, prin urmare, trebuie să încercăm să-l evităm. |
E 626 | Acid guanilic |
Potențiator de gust sintetic ce servește și la înlocuirea sării. |
E 630 | Acid inozinic |
Este un alt potențiator de gust, de origine naturală și prezent în mușchi. Pentru riscuri, vezi E627. |
E 270 | Acid lactic |
Acidifiant de origine naturală sau chimică. Poate cauza tulburări digestive la nou-născuți și copii. Deseori este considerat inofensiv... L-am clasat totuși în grupa portocalie. |
E 296 | Acid Malic DL sau L |
Acidifiant natural sau chimic ce ar putea provoca tulburări digestive la nou-născuți și la copii (DL). |
E 353 | Acid metatartaric |
Acidifiant, stabilizator și corector de aciditate sintetic, utilizat mai ales la prepararea vinului. |
E 375 | Acid nicotinic |
Acidifiant de origine chimică sau naturală, care prezintă riscuri; este tot mai puțin menționat pe etichete. în domeniul farmaceutic este utilizat ca antiinflamator, folosit mai ales pentru uz extern. |
E 338 | Acid Ortofosforic |
Acidifiant de origine naturală sau chimică foarte utilizat, printre altele, în băuturile carbogazoase, alimentele congelate, sosuri și anumite brânzeturi. Este un aditiv folosit și la prepararea aromelor. în cantități mari, poate provoca hiperactivitate, tulburări digestive și perturbări ale echilibrului natural între calciul și fosforul din organism. Este curentă consumarea exagerată a acestui aditiv utilizat în numeroase alimente preparate industrial. |
E 280 | Acid propionic |
Conservant produs chimic, derivat din bacterii naturale sau din organisme modificate genetic. Este un aditiv foarte controversat în Germania, unde a fost interzis mai mulți ani. |
E 200 | Acid sorbic |
Conservant de origine naturală sau chimică ce ar putea reacționa cu alți aditivi și mai ales cu nitrații. Unele cercetări au demonstrat că acest aditiv perturbă sistemele enzimatice din corpul uman, putând genera astfel numeroase probleme de sănătate (vezi referința 5). |
E 363 | Acid succinic |
Acidifiant sintetic care, consumat într-o cantitate mare, ar putea provoca tulburări digestive. Este considerat uneori inofensiv. Rapoartele de cercetare referitoare la acest aditiv sunt contradictorii; l-am clasat în grupa portocalie. |
E 513 | Acid sulfuric |
Este un acidifiant considerat uneori inofensiv, în timp ce alte rapoarte de cercetare îl compară cu„vitriolulși îl consideră un produs toxic și foarte iritant. Am clasat acest aditiv în grupa roșie. |