Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 920 L-cisteină

Aditiv utilizat ca agent de tratare a făinii și uneori a aromelor și îndulcitorilor.
Este considerat inofensiv la ora actuală.

E 327 Lactat de Calciu

(vezi E325)

E 326 Lactat de Potasiu

(vezi E325)

E 325 Lactat de sodiu

Antioxidant și corector de aciditate, derivat din acidul lactic și deseori de natură chimică; rapoartele de cercetare sunt contradictorii. Unii nu recomandă acest aditiv femeilor însărcinate sau care alăptează și nici copiilor alergici la lapte, în timp ce alții îl consideră inofensiv. Am clasat acest aditiv în grupa portocalie.

E 585 Lactat feros sau lactat de fier II

Stabilizator de culoare sintetic sau de origine animală. Este autorizat numai pentru măslinele negre și considerat inofensiv la ora actuală.

E 966 Lactitol

îndulcitor, suport pentru aditivi sintetic, derivat din zaharuri lactate; puterea de îndulcire este de 0,9 ori mai mare față de cea a zahărului. Este un poliol folosit deseori ca îndulcitor și laxativ osmozic, pentru că reține apa în intestin (vezi referința 57).
Riscuri: diaree și balonări.
Atenție!

E913 Lanolină

Aditiv prezent de foarte puține ori pe etichete, obținut din lâna oilor și utilizat ca agent plastifiant în anumite gume de mestecat și produse cosmetice.
Riscuri: alergii.

E 322 Lecitina

Antioxidant și emulgator de origine vegetală sau animală derivat din turnesol, soia, rapiță (uneori modificată genetic) sau din ouă. Este foarte utilizat și considerat inofensiv până la ora actuală. Unele cercetări destul de recente indică anumite riscuri în cazul consumului exagerat: puseuri de căldură și riscuri de alergii. Contează dacă provine din organisme modificate genetic. în acest caz, atenție!

E160d Licopen (rubixantină)

Colorant roșu, derivat din roșii, iar uneori din organisme modificate genetic.
Este interzis în Australia.

E 1105 Lizozim

Conservant natural și enzimă, extras din albuș de ou sau obținut pe cale genetică. Acest aditiv este folosit în brânzeturile tari și care trebuie puse într-o anumită formă. Persoanele alergice la albușul de ou trebuie să fie atente.
Am clasat acest aditiv în grupa portocalie.

E 161b Luteină (C.l. 75135)

Colorant galben de origine naturală. Riscuri: astm, urticarie, rinite. Este considerat uneori inofensiv.
L-am clasat în grupa portocalie.
Atenție!

La Inceput