Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 939 Heliu

Este un gaz ce are aceeași utilizare ca E938, fiind folosit și la umflarea baloanelor.
Este considerat inofensiv.

E 370 Heptonolactonă 1,4

Acidifiant sintetic interzis în numeroase țări; rareori este menționat pe etichete. Rapoartele de cercetare sunt contradictorii.

E 239 Hexametilentetramină

Conservant sintetic derivat din amoniac și din formaldehidă. Acest aditiv a provocat mutații genetice la animalele de laborator.Este folosit și pentru dezinfectare și în anumite cosmetice.
Riscuri: urticarie, tulburări gastrice, probleme urinare; ar putea fi cancerigen.
Evitați-I!

E 949 Hidrogen

Este un gaz de ambalaj, folosit în numeroase alimente.
Este considerat inofensiv la ora actuală.

E 527 Hidroxid de amoniu

Corector de aciditate sintetic foarte utilizat în doze mici în anumite sortimente de ciocolată, lapte cu ciocolată, gelatină și altele. Acest aditiv este derivat din gaz de amoniac. Riscuri: reacții cutanate, tulburări digestive și sangvine. Poftă bună!

E 526 Hidroxid de calciu

Corector de aciditate sintetic utilizat în cantități mici în unele alimente pentru nou-născuți, sortimente de bere, lichior, înghețată, mazăre verde conservată și suc de struguri. De asemenea, este utilizat în industrie la fabricarea ipsosului, a cimentului și a altor materiale de construcție. Acest aditiv este considerat netoxic, dar dacă nu este diluat, este foarte caustic. Clasăm acest aditiv în grupa portocalie, și nu în grupa verde.

E 528 Hidroxid de magneziu

Corector de aciditate sintetic utilizat în numeroase alimente și considerat inofensiv, în medicină, acest aditiv este folosit la provocarea stărilor de vomă și a diareei, în scopul tratării unor afecțiuni patologice. Acest aditiv este interzis în Australia.
L-am clasat totuși în grupa verde.

E 525 Hidroxid de potasiu

Corector de aciditate și auxiliar tehnologic sintetic. Este utilizat, printre altele, în anumite sortimente de lapte-praf, praf de ciocolată, înghețată, suc de struguri. Numeroase studii confirmă că acest aditiv a provocat senzații de arsură în gură, gât și stomac, precum și stenoza esofagului, hemoragii și alte afecțiuni. Este bine de știut că acest aditiv a fost folosit și la împiedicarea înmuguririi coarnelor vițeilor (vezi referința 34). Este deci inadmisibil că acest aditiv este permis în substitutele de lapte pentru nou-născuți.
Este un aditiv considerat deseori inofensiv, dar pe care îl clasăm în grupa roșie.

E 524 Hidroxid de sodiu

Corector de aciditate și auxiliar tehnologic sintetic. Este un aditiv utilizat în unele alimente destinate nou-născuților și copiilor, precum și în anumite sortimente de marga- rină, batoane de ciocolată, înghețată, praf de ciocolată și gelatină. Considerat deseori un produs chimic inofensiv, acest aditiv este admis ca agent de tratare a unor produse de patiserie naturale. Totuși, ingerarea acestui aditiv a cauzat stări de vomă, stări de rău și probleme pulmonare (vezi referința 33). Având în vedere rapoartele de cercetare contradictorii, clasăm acest aditiv în grupa portocalie.

E 463 Hidroxipropil celuloză

(vezi E460)

E 464 Hidroxipropil metilceluloză

(vezi E460)

La Inceput