Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 939 | Heliu |
Este un gaz ce are aceeași utilizare ca E938, fiind folosit și la umflarea baloanelor. |
E 370 | Heptonolactonă 1,4 |
Acidifiant sintetic interzis în numeroase țări; rareori este menționat pe etichete. Rapoartele de cercetare sunt contradictorii. |
E 239 | Hexametilentetramină |
Conservant sintetic derivat din amoniac și din formaldehidă. Acest aditiv a provocat mutații genetice la animalele de laborator.Este folosit și pentru dezinfectare și în anumite cosmetice. |
E 949 | Hidrogen |
Este un gaz de ambalaj, folosit în numeroase alimente. |
E 527 | Hidroxid de amoniu |
Corector de aciditate sintetic foarte utilizat în doze mici în anumite sortimente de ciocolată, lapte cu ciocolată, gelatină și altele. Acest aditiv este derivat din gaz de amoniac. Riscuri: reacții cutanate, tulburări digestive și sangvine. Poftă bună! |
E 526 | Hidroxid de calciu |
Corector de aciditate sintetic utilizat în cantități mici în unele alimente pentru nou-născuți, sortimente de bere, lichior, înghețată, mazăre verde conservată și suc de struguri. De asemenea, este utilizat în industrie la fabricarea ipsosului, a cimentului și a altor materiale de construcție. Acest aditiv este considerat netoxic, dar dacă nu este diluat, este foarte caustic. Clasăm acest aditiv în grupa portocalie, și nu în grupa verde. |
E 528 | Hidroxid de magneziu |
Corector de aciditate sintetic utilizat în numeroase alimente și considerat inofensiv, în medicină, acest aditiv este folosit la provocarea stărilor de vomă și a diareei, în scopul tratării unor afecțiuni patologice. Acest aditiv este interzis în Australia. |
E 525 | Hidroxid de potasiu |
Corector de aciditate și auxiliar tehnologic sintetic. Este utilizat, printre altele, în anumite sortimente de lapte-praf, praf de ciocolată, înghețată, suc de struguri. Numeroase studii confirmă că acest aditiv a provocat senzații de arsură în gură, gât și stomac, precum și stenoza esofagului, hemoragii și alte afecțiuni. Este bine de știut că acest aditiv a fost folosit și la împiedicarea înmuguririi coarnelor vițeilor (vezi referința 34). Este deci inadmisibil că acest aditiv este permis în substitutele de lapte pentru nou-născuți. |
E 524 | Hidroxid de sodiu |
Corector de aciditate și auxiliar tehnologic sintetic. Este un aditiv utilizat în unele alimente destinate nou-născuților și copiilor, precum și în anumite sortimente de marga- rină, batoane de ciocolată, înghețată, praf de ciocolată și gelatină. Considerat deseori un produs chimic inofensiv, acest aditiv este admis ca agent de tratare a unor produse de patiserie naturale. Totuși, ingerarea acestui aditiv a cauzat stări de vomă, stări de rău și probleme pulmonare (vezi referința 33). Având în vedere rapoartele de cercetare contradictorii, clasăm acest aditiv în grupa portocalie. |
E 463 | Hidroxipropil celuloză |
(vezi E460) |
E 464 | Hidroxipropil metilceluloză |
(vezi E460) |