Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 312 | Galat de dodecil, ester N-dodecilic |
(vezi E311) |
E 311 | Galat de octil |
Antioxidant sintetic; este nerecomandat femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor mici. |
E 310 | Galat de propil |
Antioxidant sintetic total nerecomandat femeilor însărcinate și copiilor mici. |
E 107 | Galben 2G sau galben „apus de soare FCF (Sunset Yellow FCF) |
Colorant sintetic. |
E104 | Galben de chinolină (colorant C.l. 47005) |
Colorant sintetic. |
E 110 | Galben-portocaliu S sau galben „apus de soare FCF (Sunset Yellow FCF) (C.l. 15985) |
Colorant galben, azoic. |
E 308 | Gama-tocoferol |
(vezi E307) |
E 441 | Gelatină |
Este important de știut că acest aditiv este rareori menționat pe etichete, ca și când ar fi „uitat din greșeală. Or, acest aditiv este utilizat în mii de produse alimentare frecvent consumate, cum ar fi cremele pentru desert, produsele lactate, brânzeturile, bomboanele, înghețatele, șerbeturile și multe altele. Acest aditiv are rolul de stabilizator și agent de îngroșare, iar în ciuda a ceea ce se spune despre el, că ar fi extras din proteine pure și fără efecte secundare pentru sănătatea noastră, el este derivat în realitate din piei, ligamente și oase de animale diverse, cum ar fi boii sau porcii (așadar, vegetarienii trebuie să se abțină!). în plus, gelatina ar putea conține urme de sulfiți (familia E220) și de glutamat mono- sodic (E621). |
E 422 | Glicerol sau Glicerină |
Umectant, agent de umplere și suport pentru aditivi sintetici, prezent, de obicei, în natură, în grăsimi și uleiuri. Acest aditiv ar putea fi uneori de origine animală sau obținut din oleaginoase modificate genetic. în doze mari, acest aditiv ar putea provoca stări de greață, migrene, senzații de sete și o presiune sangvină ridicată. Este un aditiv permis în produsele alimentare, în numeroase arome, în pastile pentru tuse și supozitoare. Este considerat deseori inofensiv, dar, întrucât nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează (vezi referința 19), îl clasăm în grupa portocalie. |
E 640 | Glicină și sarea de sodiu |
Potențiator de gust și suport pentru aditivi sintetic, care, în plus, înlocuiește sarea și stimulează apetitul. Unele lucrări consideră acest aditiv inofensiv; totuși, un raport de cercetare susține că s-a dovedit faptul că, în cantități mari, acest aditiv a determinat încetinirea creșterii la anumite animale, crescând în același timp rata mortalității. O interzicere a acestui aditiv a fost propusă de FDA (vezi referința 38). |
E 578 | Gluconat de calciu |
Are aceeași utilizare ca E575, dar este bine de știut că acest aditiv este folosit și în industrie, la curățarea stațiilor de epurare (vezi referința 36). Poftă bună! |
E 577 | Gluconat de potasiu |
Acest aditiv este interzis în Australia, (vezi E575) |
E 576 | Gluconat de sodiu |
Acest aditiv este interzis în Australia, (vezi E575) |
E 579 | Gluconat feros |
Agent sechestrant, regulator de culori și stabilizator sintetic sau derivat din porumb modificat genetic, folosit mai ales pentru stabilizarea culorii măslinelor negre. Este considerat inofensiv până la ora actuală. |
E 575 | Glucono-delta-lactonă |
Corector de aciditate, stabilizator și sechestram, utilizat, printre altele, la intensificarea culorii mezelurilor. Este considerat inofensiv. |
E 624 | Glutamat de amoniu |
(vezi E621 și p. 113) Evitați-I! |
E 622 | Glutamat monopotasic |
(vezi E621 și p. 113) Evitați-!! |
E 621 | Glutamat monosodic sau GMS (în engleză MSG) (vezi referințele 15 și G) |
Potențiator de gust sintetic, din nefericire, utilizat în mii de produse alimentare, cum ar fi supele la plic, numeroase chipsuri, semi- preparate, produse pentru regim, batoane de crab etc. |
E 629 | Guanilat de calciu |
(vezi E627) |
E 628 | Guanilat dipotasic |
(vezi E627) |
E 627 | Guanilat disodic |
Potențiator de gust sintetic ce înlocuiește sarea și stimulează apetitul. Odată meta- bolizat în organismul nostru, acest aditiv se transformă în acid uric, care se depune în țesuturi, cu riscul de a provoca gută. |
E 413 | Guma adragant (tragacant) |
Este un suport pentru aditivi, agent de îngroșare și stabilizator natural, derivat din exsudarea scoarței unui arbore asiatic. Riscuri (în cazul unui consum exagerat): diaree, alergii, flatulențe și reacții cutanate, în general, acest aditiv este considerat inofensiv, însă rapoartele de cercetare sunt contradictorii. |
E 414 | Guma arabică sau guma de acacia |
Este un agent de îngroșare, stabilizator, suport pentru alți aditivi, obținut din guma de acacia, în cazul unui consum exagerat, acest aditiv ar putea determina o asimilare defectuoa- să a mineralelor, precum și reacții alergice. Este considerat deseori inofensiv, dar îl clasăm aici în grupa portocalie. |
E 410 | Guma de carruba |
Este un agent de îngroșare și gelifiant natural, derivat din semințele de carruba. Este deseori considerat inofensiv, deși unele rapoarte de cercetare pun pe seama lui provocarea unor crize de astm, reacții cutanate, alergii respiratorii (vezi referința 16); au fost solicitate cercetări mai aprofundate (vezi referința 17). |
E 412 | Guma de guar |
Este un agent de îngroșare și suport pentru aditivi, derivat din semințele de guar măcinate. Riscuri: alergii, stări de greață, flatulențe, crampe abdominale, eczeme, o asimilare defectuoasă a mineralelor și vitaminelor. Este considerat deseori inofensiv. |
E 418 | Gumă gellan |
Este un agent de îngroșare și gelifiant obținut prin fermentare; ar putea avea efecte laxative. Există foarte puține cercetări referitoare la acest aditiv, pe care l-am clasat în grupa portocalie. |
E 416 | Gumă karaya |
Este un agent de îngroșare, de glasare și gelifiant de origine naturală, derivat din scoarță de sterculia (India). |
E 417 | Gumă tara |
Este un agent de îngroșare derivat din semințele arborelui pitic tara (Caesalpinia Spinosa), originar din America Latină și Africa. |
E 415 | Gumă xantan |
Este un agent de îngroșare, gelifiant și suport pentru aditivii sintetici, obținut prin fermentarea glucozei prin intermediul unei bacterii. Ar putea fi derivat din porumb modificat genetic. |