Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 312 Galat de dodecil, ester N-dodecilic

(vezi E311)

E 311 Galat de octil

Antioxidant sintetic; este nerecomandat femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor mici.
Riscuri: hiperactivitate, astm, urticarie, insomnii, tulburări digestive, alergii diverse, probleme privind hemoglobina.Este un aditiv foarte folosit în numeroase produse alimentare industriale, cum ar fi: aperitivele, supele la plic, anumite sortimente de lapte-praf, fulgi de cartofi, gumă de mestecat. Este utilizat deseori împreună cu aromele alimentare. De aici rezultă încă o dată avantajul gătitului acasă!

E 310 Galat de propil

Antioxidant sintetic total nerecomandat femeilor însărcinate și copiilor mici.
Riscuri: hiperactivitate, astm, urticarie, insomnii, tulburări digestive, sterilitate, infecții la ficat și rinichi, limfoame, cancer și diverse reacții alergice.
Un raport de cercetare din 1993 arată că acest aditiv a determinat probleme ale hemoglobinei, o scădere a producției de globule roșii, precum și unele schimbări morfologice ale splinei la șobolanii care fuseseră hrăniți cu acest aditiv timp de 90 de zile (vezi referința 11).
Evitați-I!

E 107 Galben 2G sau galben „apus de soare FCF (Sunset Yellow FCF)

Colorant sintetic.
Riscuri: hiperactivitate, astm, eczeme, insomnii.

E104 Galben de chinolină (colorant C.l. 47005)

Colorant sintetic.
Riscuri: hiperactivitate, astm, rinite, eczeme,
tulburări de vedere, insomnii; cancer
la ficat și la rinichi (la șobolani). în combinație
cu E951, ar putea afecta celulele
nervoase de șapte ori mai mult decât dacă
ar fi utilizat singur (vezi p. 110).
Evitați-l!

E 110 Galben-portocaliu S sau galben „apus de soare FCF (Sunset Yellow FCF) (C.l. 15985)

Colorant galben, azoic.
Riscuri: hiperactivitate, astm, urticarie, senzație
de rău la stomac, insomnii, vărsături;
ar putea fi cancerigen.

E 308 Gama-tocoferol

(vezi E307)

E 441 Gelatină

Este important de știut că acest aditiv este rareori menționat pe etichete, ca și când ar fi „uitat din greșeală. Or, acest aditiv este utilizat în mii de produse alimentare frecvent consumate, cum ar fi cremele pentru desert, produsele lactate, brânzeturile, bomboanele, înghețatele, șerbeturile și multe altele. Acest aditiv are rolul de stabilizator și agent de îngroșare, iar în ciuda a ceea ce se spune despre el, că ar fi extras din proteine pure și fără efecte secundare pentru sănătatea noastră, el este derivat în realitate din piei, ligamente și oase de animale diverse, cum ar fi boii sau porcii (așadar, vegetarienii trebuie să se abțină!). în plus, gelatina ar putea conține urme de sulfiți (familia E220) și de glutamat mono- sodic (E621).
Riscuri: alergii diverse, astm (vezi și ceilalți aditivi menționați mai sus).
Gelatina vegetală este preferabilă, iar uneori este menționată pe etichete; nu ezitați să cereți informații de la producător. Evitați-I pe cât posibil! (vezi referința 23)

E 422 Glicerol sau Glicerină

Umectant, agent de umplere și suport pentru aditivi sintetici, prezent, de obicei, în natură, în grăsimi și uleiuri. Acest aditiv ar putea fi uneori de origine animală sau obținut din oleaginoase modificate genetic. în doze mari, acest aditiv ar putea provoca stări de greață, migrene, senzații de sete și o presiune sangvină ridicată. Este un aditiv permis în produsele alimentare, în numeroase arome, în pastile pentru tuse și supozitoare. Este considerat deseori inofensiv, dar, întrucât nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează (vezi referința 19), îl clasăm în grupa portocalie.

E 640 Glicină și sarea de sodiu

Potențiator de gust și suport pentru aditivi sintetic, care, în plus, înlocuiește sarea și stimulează apetitul. Unele lucrări consideră acest aditiv inofensiv; totuși, un raport de cercetare susține că s-a dovedit faptul că, în cantități mari, acest aditiv a determinat încetinirea creșterii la anumite animale, crescând în același timp rata mortalității. O interzicere a acestui aditiv a fost propusă de FDA (vezi referința 38).
Evitați-I, pentru mai multă siguranță!

E 578 Gluconat de calciu

Are aceeași utilizare ca E575, dar este bine de știut că acest aditiv este folosit și în industrie, la curățarea stațiilor de epurare (vezi referința 36). Poftă bună!
Până la ora actuală, acest aditiv este considerat inofensiv.

E 577 Gluconat de potasiu

Acest aditiv este interzis în Australia, (vezi E575)

E 576 Gluconat de sodiu

Acest aditiv este interzis în Australia, (vezi E575)

E 579 Gluconat feros

Agent sechestrant, regulator de culori și stabilizator sintetic sau derivat din porumb modificat genetic, folosit mai ales pentru stabilizarea culorii măslinelor negre. Este considerat inofensiv până la ora actuală.

E 575 Glucono-delta-lactonă

Corector de aciditate, stabilizator și sechestram, utilizat, printre altele, la intensificarea culorii mezelurilor. Este considerat inofensiv.

E 624 Glutamat de amoniu

(vezi E621 și p. 113) Evitați-I!

E 622 Glutamat monopotasic

(vezi E621 și p. 113) Evitați-!!

E 621 Glutamat monosodic sau GMS (în engleză MSG) (vezi referințele 15 și G)

Potențiator de gust sintetic, din nefericire, utilizat în mii de produse alimentare, cum ar fi supele la plic, numeroase chipsuri, semi- preparate, produse pentru regim, batoane de crab etc.
Este un aditiv neurotoxic și are, prin urmare, capacitatea de a distruge foarte repede neuronii din creier. Noile cercetări din 2007 ale doctorului Blaylock (eminent neurochirurg și nutriționist american) arată că acest aditiv distruge și alte celule din corpul nostru și agravează cancerul, amplificând tumorile (vezi referințele video de la pp. 133-134). Este foarte dificil de evitat acest aditiv prezent în aproape toate alimentele modificate, dar când există voință, acest lucru poate fi realizat.
Evitați-I cu orice preț!

E 629 Guanilat de calciu

(vezi E627)

E 628 Guanilat dipotasic

(vezi E627)

E 627 Guanilat disodic

Potențiator de gust sintetic ce înlocuiește sarea și stimulează apetitul. Odată meta- bolizat în organismul nostru, acest aditiv se transformă în acid uric, care se depune în țesuturi, cu riscul de a provoca gută.
Alte riscuri: hiperactivitate, astm, reacții cutanate, insomnii, alergii și iritarea mucoaselor. Este o substanță nerecomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează și nici nou-născuților (vezi referința 16).
Evitați-I!

E 413 Guma adragant (tragacant)

Este un suport pentru aditivi, agent de îngroșare și stabilizator natural, derivat din exsudarea scoarței unui arbore asiatic. Riscuri (în cazul unui consum exagerat): diaree, alergii, flatulențe și reacții cutanate, în general, acest aditiv este considerat inofensiv, însă rapoartele de cercetare sunt contradictorii.

E 414 Guma arabică sau guma de acacia

Este un agent de îngroșare, stabilizator, suport pentru alți aditivi, obținut din guma de acacia, în cazul unui consum exagerat, acest aditiv ar putea determina o asimilare defectuoa- să a mineralelor, precum și reacții alergice. Este considerat deseori inofensiv, dar îl clasăm aici în grupa portocalie.

E 410 Guma de carruba

Este un agent de îngroșare și gelifiant natural, derivat din semințele de carruba. Este deseori considerat inofensiv, deși unele rapoarte de cercetare pun pe seama lui provocarea unor crize de astm, reacții cutanate, alergii respiratorii (vezi referința 16); au fost solicitate cercetări mai aprofundate (vezi referința 17).

E 412 Guma de guar

Este un agent de îngroșare și suport pentru aditivi, derivat din semințele de guar măcinate. Riscuri: alergii, stări de greață, flatulențe, crampe abdominale, eczeme, o asimilare defectuoasă a mineralelor și vitaminelor. Este considerat deseori inofensiv.
Atenție!

E 418 Gumă gellan

Este un agent de îngroșare și gelifiant obținut prin fermentare; ar putea avea efecte laxative. Există foarte puține cercetări referitoare la acest aditiv, pe care l-am clasat în grupa portocalie.

E 416 Gumă karaya

Este un agent de îngroșare, de glasare și gelifiant de origine naturală, derivat din scoarță de sterculia (India).
Riscuri: tulburări digestive, diaree, asimilare defectuoasă a mineralelor, cum ar fi calciul, alergii respiratorii, cum ar fi astmul, urticarie (vezi referința 19).
Rapoartele de cercetare sunt contradictorii. Atenție! (vezi referința 20)

E 417 Gumă tara

Este un agent de îngroșare derivat din semințele arborelui pitic tara (Caesalpinia Spinosa), originar din America Latină și Africa.
Prezintă riscuri ușoare de alergii, dar până la ora actuală este considerat inofensiv.

E 415 Gumă xantan

Este un agent de îngroșare, gelifiant și suport pentru aditivii sintetici, obținut prin fermentarea glucozei prin intermediul unei bacterii. Ar putea fi derivat din porumb modificat genetic.
Rapoartele de cercetare sunt contradictorii. Deseori se consideră că este inofensiv (vezi referința 18) sau că ar putea să provoace crize de astm, reacții cutanate și alergii respiratorii (vezi referința 16).

La Inceput