Aditivi Alimentari
Numărul | Denumirea | Descrierea / Efecte secundare |
---|---|---|
E 161g | Cantaxantină (C.l. 75135) |
Colorant galben-portocaliu derivat din ciuperci, dar poate fi și de origine animală sau obținut prin metode chimice. |
E 559 | Caolin sau silicat de aluminiu |
Antiaglomerant, agent de încărcare și suport de origine naturală, este considerat deseori inofensiv. |
E 407 | Caragenan |
Este un agent de îngroșare și gelifiant de origine naturală, derivat din alge roșii, încălzite la temperaturi mari și tratate cu anumiți acizi. Utilizat de foarte mult timp, acest aditiv era considerat inofensiv. Dar, în 1969, unele studii au demonstrat că acest aditiv putea provoca la animale ulcer la intestinul gros, prezența sângelui în urină și o încetinire a creșterii (vezi referința 14). Acest aditiv ar putea provoca și alergii, slăbirea sistemului imunitar, iar în cazul unor doze mari, diminuarea asimilării mineralelor esențiale. Având în vedere că nu are nici o valoare nutritivă, nu ar trebui să facă parte din alimentație, cu atât mai mult în cazul bebelușilor. în Anglia, nu este utilizat în laptele pentru nou-născuți. în plus, conform unei cercetări, acest aditiv favorizează formarea tumorilor canceroase în intestine (vezi referința 15). Din septembrie 2007, în Marea Britanie acest aditiv este considerat unul dintre cele mai periculoase (vezi referințele pe internet de la pp. 128-135), putând fi clasat în grupa roșie. |
E 150 | Caramel simplu (E 105a), caramel de sulfit caustic (E 150b), amoniacal (E 150c) sau de sulfit de amoniu (E 150d) |
Coloranți bruni, naturali sau chimici, care uneori ar putea fi obținuți din porumb modificat genetic. |
E 927b | Carbamidă |
Stabilizator natural utilizat doar pentru guma de mestecat fără zahăr, dar fiindcă aceasta conține deseori E951, trebuie evitat, în sine, acest aditiv este considerat inofensiv. |
E 170 | Carbonat de calciu |
Colorant natural derivat din calcar (piatră sedimentară formată în principal din carbonat de calciu). |
E 504 | Carbonat de magneziu, carbonat acid de magneziu |
(vezi E503) |
E 501 | Carbonat de potasiu, carbonat acid de potasiu |
Sunt aditivi utilizați ca praf de copt, suporți pentru aditivi, antiaglomeranți și corectori de aciditate sintetici. Până acum, sunt considerați inofensivi. |
E 503 | Carbonați de amoniu, carbonat de amoniu și carbonat acid de amoniu |
Sunt aditivi utilizați ca praf de copt, corectori de aciditate și antiaglomeranți sintetici. Actualmente, sunt considerați inofensivi. |
E 500 | Carbonați de sodiu, carbonat acid de sodiu, sesquicarbonat de sodiu |
Sunt utilizați ca praf de copt, antiaglomeranți și corectori de aciditate sintetici. Până acum, sunt considerați inofensivi. |
E 469 | Carboximetil celuloză hidrolizată enzimatic |
(vezi E460) |
E 466 | Carboximetilceluloză de sodiu |
(vezi E460) |
E 468 | Carboximetilceluloză de sodiu reticulată (croscarmeloză sodică) |
(vezi E460) |
E 901 | Ceară de albine albă |
Ceară naturală utilizată ca agent antiaglo- merant, agent de glasare și suport. Este autorizat pentru produsele de patiserie, dulciuri, fructe cu coajă, în tratarea de suprafață a unor fructe și citrice, precum și a boabelor de cafea. Este autorizat și ca suport pentru coloranți naturali utilizați în produsele naturale. Acest aditiv este considerat inofensiv la ora actuală. |
E 902 | Ceară de candelilla |
Ceară naturală utilizată ca antiaglomerant natural, extrasă dintr-o plantă din Sahara, considerată un aditiv inofensiv la ora actuală. |
E 903 | Ceară de carnauba |
Ceară naturală folosită ca antiaglomerant, extrasă dintr-un palmier din Brazilia. Au fost raportate rare reacții alergice. Este un aditiv considerat inofensiv la ora actuală. |
E 914 | Ceară de polietilenă oxidată |
Ceară sintetică utilizată ca agent de glasare mai ales la tratarea suprafeței citricelor, a fructelor de avocado, a pepenilor galbeni, a fructelor de mango, de ananas proaspăt și de papaya. Având în vedere că această ceară este de origine petrochimică, este recomandată evitarea sa ori, cel puțin, spălarea mâinilor după ce ați decojit fructele tratate. |
E 905 | Ceară microcristalină |
Ceară derivată din petrol sau din lignit. Este utilizată în tratarea de suprafață a gumelor de mestecat, a produselor de cofetărie (cu excepția ciocolatei), a pepenelui galben, a fructelor de papaya și avocado. Aditivii E320, E321 și polietilena sunt adăugați deseori la acest tip de ceară. |
E 460 | Celuloză microcristalină sau celuloză pulbere |
Agent de îngroșare, umplere și suport pentru aditivi; pulbere albă, obținută din bumbac. Este utilizat și la fabricarea lacurilor, a cauciucurilor, precum și în tratarea unor țesături. în 1961, două lucrări științifice au atras atenția asupra faptului că acest aditiv ar putea fi cancerigen, dar el este admis în continuare. |
E 333 | Citrați de Calciu |
Citrați monocalcic, dicaicic și tricalcic. (vezi E332) |
E332 | CitraÈ›i monopotasic și tripotasic |
Au aceleași utilizări și origini ca E332, dar, consumați în cantități mari, acești aditivi ar putea provoca reacții cutanate și afte. Atenție! |
E 1505 | Citrat de trietil |
Suport și solvent de sinteză pentru aditivi și arome; poate fi produs și pe care genetică. Nu există studii referitoare la acest aditiv. Este autorizat în producerea albușului de ouă sub formă de praf, lichid sau congelat, precum și la fabricarea lacului de unghii (vezi referința 50). |
E 380 | Citrat triamonic |
Acidifiant și emulgator sintetic, deseori utilizat în brânzeturile tartinabile. |
E 331 | Citrați de sodiu |
Sunt citrații monosodic, disodic și trisodic. Este un acidifiant derivat din acidul citric și care ar putea fi obținut din organisme modificate genetic. Până la ora actuală, este considerat inofensiv. |
E 331 | Citrați de sodiu |
Sunt citrații monosodic, disodic și trisodic. Este un acidifiant derivat din acidul citric și care ar putea fi obținut din organisme modificate genetic. Până la ora actuală, este considerat inofensiv. |
E 140 | Clorofilă și clorofilină (C.l. 75810) |
Colorant verde, natural, extras din plante, fără efecte secundare nocive pentru sănătatea noastră până la ora actuală. |
E 510 | Clorură de amoniu |
Este un aditiv menționat de puține ori pe etichete și este utilizat ca praf de copt pentru produsele de panificație și pentru anumite sortimente de pâine. în industrie, acest aditiv este utilizat și la fabricarea bateriilor electrice, a vopselelor și explozibililor (!). în medicină, este folosit ca expectorant și pentru a conferi urinei un caracter mai acid. Riscuri: stări de greață și de vomă, reacții cutanate, efecte nocive pentru ficat și rinichi (vezi referința 29). |
E 509 | Clorură de calciu |
Este un alt auxiliar tehnologic sintetic care ar putea fi utilizat pentru conserve de fructe și legume conservate, anumite brânzeturi, măsline, numeroase băuturi alcoolice etc. Este un aditiv folosit și în industrie, la fabricarea antigelului pentru frigidere, a adezivilor, a cimentului, la conservarea lemnului și a rocilor, precum și pentru pulberea extinctoarelor. |
E 511 | Clorură de magneziu |
Este un aditiv sintetic. |
E 508 | Clorură de potasiu |
Auxiliar tehnologic, suport pentru aditivi și potențiator de gust sintetic. |