Aditivi Alimentari

(1) | 5 (1) | A (69) | B (11) | C (37) | D (16) | E (19) | F (16) | G (29) | H (11) | I (8) | K (1) | L (11) | M (13) | N (9) | O (10) | P (28) | R (5) | S (34) | T (14) | U (1) | V (1) | X (2) | Z (1)
Numărul Denumirea Descrierea / Efecte secundare
E 161g Cantaxantină (C.l. 75135)

Colorant galben-portocaliu derivat din ciuperci, dar poate fi și de origine animală sau obținut prin metode chimice.
Este utilizat la prepararea cârnaților de Strasbourg.
Riscuri: toxic pentru ficat, determină depunerea ireversibilă de cristale pe retină. Evitați-l!

E 559 Caolin sau silicat de aluminiu

Antiaglomerant, agent de încărcare și suport de origine naturală, este considerat deseori inofensiv.
Având în vedere prezența aluminiului, prefer să clasez acest aditiv în grupa portocalie și să îl tratez cu precauție.

E 407 Caragenan

Este un agent de îngroșare și gelifiant de origine naturală, derivat din alge roșii, încălzite la temperaturi mari și tratate cu anumiți acizi. Utilizat de foarte mult timp, acest aditiv era considerat inofensiv. Dar, în 1969, unele studii au demonstrat că acest aditiv putea provoca la animale ulcer la intestinul gros, prezența sângelui în urină și o încetinire a creșterii (vezi referința 14). Acest aditiv ar putea provoca și alergii, slăbirea sistemului imunitar, iar în cazul unor doze mari, diminuarea asimilării mineralelor esențiale. Având în vedere că nu are nici o valoare nutritivă, nu ar trebui să facă parte din alimentație, cu atât mai mult în cazul bebelușilor. în Anglia, nu este utilizat în laptele pentru nou-născuți. în plus, conform unei cercetări, acest aditiv favorizează formarea tumorilor canceroase în intestine (vezi referința 15). Din septembrie 2007, în Marea Britanie acest aditiv este considerat unul dintre cele mai periculoase (vezi referințele pe internet de la pp. 128-135), putând fi clasat în grupa roșie.

E 150 Caramel simplu (E 105a), caramel de sulfit caustic (E 150b), amoniacal (E 150c) sau de sulfit de amoniu (E 150d)

Coloranți bruni, naturali sau chimici, care uneori ar putea fi obținuți din porumb modificat genetic.
Ar putea diminua absorbția de către organism a vitaminei B6.
Prezenți în numeroase alimente și băuturi carbogazoase foarte cunoscute. Unii autori consideră că acești aditivi ar putea conține glutamat monosodic (vezi E621); ar putea fi cancerigeni și mutageni (vezi referința 1). Având în vedere rapoartele de cercetare contradictorii, îi clasăm în grupa portocalie, dar foarte aproape de cea roșie.

E 927b Carbamidă

Stabilizator natural utilizat doar pentru guma de mestecat fără zahăr, dar fiindcă aceasta conține deseori E951, trebuie evitat, în sine, acest aditiv este considerat inofensiv.

E 170 Carbonat de calciu

Colorant natural derivat din calcar (piatră sedimentară formată în principal din carbonat de calciu).

E 504 Carbonat de magneziu, carbonat acid de magneziu

(vezi E503)

E 501 Carbonat de potasiu, carbonat acid de potasiu

Sunt aditivi utilizați ca praf de copt, suporți pentru aditivi, antiaglomeranți și corectori de aciditate sintetici. Până acum, sunt considerați inofensivi.

E 503 Carbonați de amoniu, carbonat de amoniu și carbonat acid de amoniu

Sunt aditivi utilizați ca praf de copt, corectori de aciditate și antiaglomeranți sintetici. Actualmente, sunt considerați inofensivi.

E 500 Carbonați de sodiu, carbonat acid de sodiu, sesquicarbonat de sodiu

Sunt utilizați ca praf de copt, antiaglomeranți și corectori de aciditate sintetici. Până acum, sunt considerați inofensivi.

E 469 Carboximetil celuloză hidrolizată enzimatic

(vezi E460)

E 466 Carboximetilceluloză de sodiu

(vezi E460)

E 468 Carboximetilceluloză de sodiu reticulată (croscarmeloză sodică)

(vezi E460)

E 901 Ceară de albine albă

Ceară naturală utilizată ca agent antiaglo- merant, agent de glasare și suport. Este autorizat pentru produsele de patiserie, dulciuri, fructe cu coajă, în tratarea de suprafață a unor fructe și citrice, precum și a boabelor de cafea. Este autorizat și ca suport pentru coloranți naturali utilizați în produsele naturale. Acest aditiv este considerat inofensiv la ora actuală.

E 902 Ceară de candelilla

Ceară naturală utilizată ca antiaglomerant natural, extrasă dintr-o plantă din Sahara, considerată un aditiv inofensiv la ora actuală.

E 903 Ceară de carnauba

Ceară naturală folosită ca antiaglomerant, extrasă dintr-un palmier din Brazilia. Au fost raportate rare reacții alergice. Este un aditiv considerat inofensiv la ora actuală.

E 914 Ceară de polietilenă oxidată

Ceară sintetică utilizată ca agent de glasare mai ales la tratarea suprafeței citricelor, a fructelor de avocado, a pepenilor galbeni, a fructelor de mango, de ananas proaspăt și de papaya. Având în vedere că această ceară este de origine petrochimică, este recomandată evitarea sa ori, cel puțin, spălarea mâinilor după ce ați decojit fructele tratate.

E 905 Ceară microcristalină

Ceară derivată din petrol sau din lignit. Este utilizată în tratarea de suprafață a gumelor de mestecat, a produselor de cofetărie (cu excepția ciocolatei), a pepenelui galben, a fructelor de papaya și avocado. Aditivii E320, E321 și polietilena sunt adăugați deseori la acest tip de ceară.
Riscuri: o absorbție defectuoasă a vitaminelor și mineralelor; un consum exagerat al acestui tip de ceară de către femeile însărcinate ar putea face ca bebelușul să fie suspect de afecțiuni ce pot fi puse în legătură cu hemoragiile, în 1991, studiile Organizației pentru Agricultură și Alimentație au demonstrat prezența unor depuneri de uleiuri minerale în ficat și limfă.
în 1995, această organizație a demonstrat și că unele leziuni observate la șobolani (provocate de aceste uleiuri minerale) fuseseră observate și la oameni (vezi referința 41). Evitați-l!

E 460 Celuloză microcristalină sau celuloză pulbere

Agent de îngroșare, umplere și suport pentru aditivi; pulbere albă, obținută din bumbac. Este utilizat și la fabricarea lacurilor, a cauciucurilor, precum și în tratarea unor țesături. în 1961, două lucrări științifice au atras atenția asupra faptului că acest aditiv ar putea fi cancerigen, dar el este admis în continuare.
Trebuie evitat, în ciuda unor rapoarte de cercetare contradictorii.

E 333 Citrați de Calciu

Citrați monocalcic, dicaicic și tricalcic. (vezi E332)

E332 CitraÈ›i monopotasic și tripotasic

Au aceleași utilizări și origini ca E332, dar, consumați în cantități mari, acești aditivi ar putea provoca reacții cutanate și afte. Atenție!

E 1505 Citrat de trietil

Suport și solvent de sinteză pentru aditivi și arome; poate fi produs și pe care genetică. Nu există studii referitoare la acest aditiv. Este autorizat în producerea albușului de ouă sub formă de praf, lichid sau congelat, precum și la fabricarea lacului de unghii (vezi referința 50).
Atenție!

E 380 Citrat triamonic

Acidifiant și emulgator sintetic, deseori utilizat în brânzeturile tartinabile.
Riscuri (în cazul unor doze mari): tulburări digestive, tulburări ale funcțiilor hepatice și renale.

E 331 Citrați de sodiu

Sunt citrații monosodic, disodic și trisodic. Este un acidifiant derivat din acidul citric și care ar putea fi obținut din organisme modificate genetic. Până la ora actuală, este considerat inofensiv.

E 331 Citrați de sodiu

Sunt citrații monosodic, disodic și trisodic. Este un acidifiant derivat din acidul citric și care ar putea fi obținut din organisme modificate genetic. Până la ora actuală, este considerat inofensiv.

E 140 Clorofilă și clorofilină (C.l. 75810)    

Colorant verde, natural, extras din plante, fără efecte secundare nocive pentru sănătatea noastră până la ora actuală.

E 510 Clorură de amoniu

Este un aditiv menționat de puține ori pe etichete și este utilizat ca praf de copt pentru produsele de panificație și pentru anumite sortimente de pâine. în industrie, acest aditiv este utilizat și la fabricarea bateriilor electrice, a vopselelor și explozibililor (!). în medicină, este folosit ca expectorant și pentru a conferi urinei un caracter mai acid. Riscuri: stări de greață și de vomă, reacții cutanate, efecte nocive pentru ficat și rinichi (vezi referința 29).

E 509 Clorură de calciu

Este un alt auxiliar tehnologic sintetic care ar putea fi utilizat pentru conserve de fructe și legume conservate, anumite brânzeturi, măsline, numeroase băuturi alcoolice etc. Este un aditiv folosit și în industrie, la fabricarea antigelului pentru frigidere, a adezivilor, a cimentului, la conservarea lemnului și a rocilor, precum și pentru pulberea extinctoarelor.
Riscuri: tulburări ale ritmului cardiac și ale digestiei, ulcer intestinal, stări de greață și de vomă.
Evitați-!! (vezi referința 28)

E 511 Clorură de magneziu

Este un aditiv sintetic.
Risc: probleme renale pentru persoanele sensibile (vezi referința 53).

E 508 Clorură de potasiu

Auxiliar tehnologic, suport pentru aditivi și potențiator de gust sintetic.
Deși unele surse consideră acest aditiv inofensiv, altele, mai numeroase, indică următoarele riscuri: tulburări digestive, ulcer intestinal, stări de vomă, diaree, stări de slăbiciune, șocuri și hemoragii (vezi referința 16). Evitați-l!

La Inceput