Totul despre Sindromul Asperger

Persoanele cu tulburări din spectrul autist, anterior denumite sindromul Asperger, pot beneficia de un diagnostic precoce și de utilizarea rețelelor de sprijin. Copiii cu această afecțiune care frecventează școala pot fi eligibili pentru programe educaționale individuale.

Ce este sindromul Asperger?

Sindromul Asperger (denumit uneori autism de înaltă funcționalitate) face parte dintr-un diagnostic larg numit tulburare de spectru autist (TSA). Din 2013, sindromul Asperger este înlocuit de diagnosticul mai larg de TSA în cadrul criteriilor revizuite ale Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale (DSM-5).

Persoanele cu TSA au dificultăți în ceea ce privește socializarea și abilitățile sociale. Ele tind să aibă o gamă îngustă de interese, rutine rigide și vor prezenta adesea comportamente repetitive (cum ar fi fluturarea mâinilor).

Semne comune ale Sindromului Asperger (ASD): 

  • dificultăți în a-și face prieteni de aceeași vârstă, copiii cu tulburări de spectru autist se pot simți mai confortabil cu adulți sau cu copii mult mai mici
  • se implică în conversații unilaterale, de lungă durată, fără să observe dacă ascultătorul încă mai ascultă sau încearcă să schimbe subiectul
  • prezintă o comunicare nonverbală neobișnuită, cum ar fi lipsa contactului vizual, puține expresii faciale sau posturi și gesturi corporale caudate
  • nu empatizează sau pare insensibil la sentimentele celorlalți și are dificultăți în a „citi” alte persoane sau poate avea dificultăți în a înțelege umorul
  • nu înțelege schimbul de informații în cadrul unei conversații sau nu se implică în „conversații mărunte”
  • pare egocentric sau absorbit de sine
  • poate vorbi cu o voce monotonă, rigidă, sacadată sau neobișnuit de rapidă
  • poate fi extrem de literal sau are dificultăți în a înțelege nuanțele limbajului, în ciuda faptului că are un vocabular bun

Deși toți copiii cu Sindromul Asperger sunt diferiți, abilitățile lor sociale neobișnuite și interesele lor obsesive tind să îi diferențieze de colegii lor.

Ei pot avea în comun unele sau toate simptomele următoare:

  • pot avea o obsesie intensă pentru unul sau două subiecte specifice, înguste
  • pot prefera cu tărie rutinele sau ritualurile repetitive și se supără la orice mică schimbare
  • pot memora cu ușurință informații și fapte, în special informații legate de un subiect de interes
  • pot avea mișcări neîndemânatice, necoordonate, o postură ciudată sau un mers rigid
  • pot efectua mișcări repetitive, cum ar fi fluturarea mâinilor sau a degetelor
  • pot manifesta violență, comportamente de auto-vătămare, crize de furie sau crize de nervi
  • poate fi hipersensibil la stimulii senzoriali, cum ar fi lumina, sunetul și textura.
  • pot „visa cu ochii deschiși” sau pot „să se deconecteze” atunci când sunt suprastimulați

Sindromul Asperger, așa cum a fost definit înainte de 2013, era diferit de alte  tulburări de spectru autist  (TSA), deoarece persoanele cu Asperger au un nivel de limbaj și de inteligență mediu sau mai mare decât media.

Cine diagnostichează sindromul Asperger?

Un diagnostic de TSA ar trebui să fie pus de profesioniști special pregătiți în acest sens. Adesea, pediatrii sunt cei mai bine echipați pentru a examina cu exactitate modelul de dezvoltare al unui copil și punctele forte și slabe relative ale acestuia.

 Acești profesioniști includ:

  • Pediatrii (medici specializați în tratarea copiilor).
  • Psihologi sau psihiatri pentru copii (ambii se pot specializa în TSA).
  • Neurologi (medici specializați în creier și nervi).
  • Terapeuți (clinic sau comportamental).

Este posibil să fie nevoie să consultați unul sau mai mulți dintre acești specialiști în timp ce încercați să obțineți un diagnostic. Procesul poate dura ceva timp, dar vă poate ajuta să aflați mai multe și să găsiți rețele de sprijin suplimentare.

Ce tipuri de tratamente sunt disponibile pentru sindromul Asperger?

Tratamentul pentru Sindromul Asperger ar trebui să fie conceput pentru a răspunde nevoilor dumneavoastră sau ale copilului dumneavoastră. Cel mai bun tratament din lume nu va funcționa dacă un copil sau un adult nu este de acord că este cel mai bun pentru el. Un plan de tratament bun se bazează pe punctele lor forte și încurajează creșterea în domeniile în care au dificultăți. Progresul ar trebui să fie monitorizat în mod continuu și tratamentul trebuie ajustat după cum este necesar pentru a continua să îi ajute să reușească la școală, la locul de muncă și în viață.

Pot medicamentele să trateze simptomele sindromului Asperger?

Nu există medicamente prescrise special pentru TSA. Unele persoane cu sindromul Asperger sau cu afecțiuni asociate sunt capabile să funcționeze bine în viață fără a lua medicamente. Faptul că medicul vă prescrie sau nu medicamente depinde de simptomele dumneavoastră sau ale copilului dumneavoastră. Concentrarea pe tratarea doar a simptomelor problematice ajută, de asemenea, la scăderea numărului de medicamente pe care le luați dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

Cum pot copiii cu sindromul Asperger să se simtă mai confortabil la școală?

Copiii și adolescenții cu sindromul Asperger și afecțiuni asociate se luptă adesea la școală. Poate fi dificil să înveți în timp ce ai probleme de concentrare sau de păstrare a calmului. Pentru a-i ajuta să învețe mai ușor, unii copii cu aceste afecțiuni pot beneficia de (sau au nevoie de) educație specială sau de adaptări la școală.

De exemplu, părinții și profesorii pot lucra împreună pentru a crea un program educațional individual. Pe baza simptomelor copilului dumneavoastră, școala acestuia va decide dacă este nevoie de un program individual.

 Aceste programe permit un mediu de clasă mai adecvat, inclusiv:

  • Rutine zilnice regulate (pentru a-i ajuta pe elevi să se concentreze și să-și păstreze calmul)
  • Obiective academice „de etapă” (promovarea educației fizice sau obținerea unui anumit punctaj la testele majore)
  • Ghiduri de studiu sau planuri de lecții personalizate (utilizarea căștilor cu lecții audio, de exemplu)
  • Competențe sociale (alăturarea la grupuri și faptul de a nu-i întrerupe pe ceilalți)
  • Tehnici de autocontrol (să nu aveți crize de furie sau să nu loviți)

În funcție de dificultățile pe care le întâmpină la școală, copiii pot fi, de asemenea, eligibili pentru servicii de educație specială, inclusiv consiliere și nevoi dietetice speciale.

Există un tratament pentru sindromul Asperger?

În prezent, nu există un tratament pentru TSA. Nu există nici remedii casnice sau suplimente pe bază de plante dovedite a vindeca sindromul Asperger sau afecțiuni conexe. Dar există mai multe tratamente nechirurgicale care ajută la gestionarea multor simptome ale afecțiunii, inclusiv depresia, anxietatea socială și tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC).

Terapia (inclusiv terapia logopedică pentru copiii mici și terapia cognitiv-comportamentală pentru adulți) este o altă alternativă bună pentru a explora modalități de îmbunătățire a calității vieții dumneavoastră, a copilului dumneavoastră sau a elevilor dumneavoastră.

Multe persoane cu sindromul Asperger spun că terapia i-a ajutat să facă față simptomelor lor sau altor probleme.

Terapiile pentru copiii și adulții cu sindromul Asperger includ:

  • Kinetoterapia - poate ajuta la îmbunătățirea coordonării și a echilibrului. De asemenea, îi poate ajuta să se concentreze mai bine atunci când se confruntă cu zgomote sau priveliști care îi distrag atenția.
  • Terapia logopedică - poate îmbunătăți capacitatea de a vorbi clar și la volume adecvate.
  • Terapia ocupațională -  vă poate ajuta să deprindeți abilitățile profesionale necesare pentru a deveni și a rămâne independent.
  • Terapiile de familie sau de relații -  Acest tip de terapie poate ajuta copiii și adulții să aibă relații mai sănătoase cu prietenii și cei dragi.

Medicul de familie vă poate oferi sugestii sau recomandări către acești terapeuți.

 

 

 

Sursa foto: 
www.brainbalancecenters.com
Sursa: 

my.clevelandclinic.org

www.brainbalancecenters.com

La Inceput