Acneea neonatală sau acneea la bebeluși. Prin ce se deosebește de cea infantilă și din adolescență și cum se tratează

Acneea bebelușului, numită și acneea neonatală, este o afecțiune a pielii destul de răspândită și de regulă temporară. Aceasta se poate dezvolta atât pe fața, cât și pe corpul copilului. Afecțiunea se manifestă prin umflături foarte mici, de culoare albă sau roșie. Partea bună este că, de cele mai multe ori afecțiunea trece de la sine, fără un anumit tratament.

Acneea bebelușilor apare la aproximativ 20% dintre nou-născuți și este diferită de acneea infantilă, când apar puncte negre și, în cazuri rare, pot rămâne cicatrici. O altă diferență este că acneea bebelușului apare doar în primele luni de viață, iar acneea infantilă poate dura până la vârsta de 2 ani.

Până acum încă nu se știe cu siguranță ce cauzează acneea la bebeluși. Potrivit unor cercetări, se consideră că ar exista o legătură cu hormonii mamei sau hormonii nou-născutului.

Simptomele acneei la bebeluși

Acneea la bebeluș se manifestă similar cu acneea la adolescenți și adulți - cu umflături și coșuri roșii. La fel pot apărea puncte albe, iar pielea din jurul umflăturilor poate fi roșietică. Acneea poate apărea pe orice regiune a feței bebelușului, dar cel mai des aceasta apare  pe obraji. În cazuri mai rare, apare pe partea superioară a spatelui sau a gâtului.

În cazurile în care copilul este mai agitat, plânge des, acneea se poate acutiza. Asta din cauza țesăturilor aspre care irită pielea sau a salivei, care rămâne pe fața celui mic. În situații rare, nou-născutul poate veni pe lume deja cu acnee neonatală. Totuși, de regulă, aceasta poate apărea în săptămâna 2-4 de la naștere și durează de la câteva zile până la câteva săptămâni. Există și excepții când afecțiunea se manifestă și câteva luni.

Afecțiuni asemănătoare cu acneea bebelușului

Afecțiuni care se aseamănă, dar totuși sunt diferite de acneea neonatală, pot fi eczema, eritemul toxic și milia. De obicei, eczema se manifestă sub formă de umflături de culoare roșie ce apare pe față. Umflăturile pot apărea și pe genunchi, și pe coate pe măsură ce copilul crește. În plus, umflăturile se pot infecta și astfel pot deveni de culoare galbenă, acoperite de cruste.

Cel mai des întâlnit tip de eczemă este dermatita atopică. Iar cea mai des confundată cu acneea neonatală este eczema seboreică cunoscută și sub numele de dermatită seboreică.

Această afecțiune poate fi tratată cu preparate eliberate cu rețetă sau fără. La fel, medicul poate indica să eliminați anumiți alergeni alimentari.

Și eritemul toxic este o afecțiune a pielii des întâlnită. Aceasta se manifestă prin erupții cutanate, umflături mici sau pete roșii și apare de regulă pe fața, pieptul sau membrele bebelușului în primele zile după naștere. Specialiștii spun că ar fi inofensiv și că, de obicei, dispare în mai puțin de o săptămână de la naștere.

Milia reprezintă punctele minuscule albe care pot să apară pe fața bebelușului. Acestea sunt celule moarte ale pielii care rămân prinse în stratul pielii. Milia poate apărea în câteva săptămâni de la naștere și nu necesită tratament.

În pandemie purtăm măști, iar „consecințele le simțim pe piele”. Vezi: Cum să previi și să lupți cu acneea provocată de măștile de protecție individuală

Cum se tratează acneea bebelușului?

De regulă, acneea neonatală dispare fără un anume tratament. Însă, în cazul unor bebeluși, acneea se menține mai multe luni. În această situație, medicul pediatru va indica un tratament sub formă de unguent.

Atenție! Nu folosiți pe fața copilului soluții de spălare sau loțiuni cu scopul de a trata acneea. Pielea este foarte sensibilă la așa vârstă fragedă și, prin urmare, puteți agrava lucrurile.

Vezi mai multe sugestii aici: Acneea, tratată pe pași. Ce soluții ai și cum trebuie să acționezi

Ce puteți face acasă ca să ameliorați acneea la copil

Chiar dacă acneea neonatală dispare practic de la sine, puteți întreprinde un set de măsuri ca să mențineți sănătoasă pielea celui mic.

1. Asigurați-vă că fața bebelușului este curată. Zilnic, spălați copilul pe față, folosind apă călduță. Puteți face acest lucru în timpul scăldatului. Nu e necesar să folosiți produse de igienă prea agresive. Apa și eventual un săpun delicat poate fi suficient. Produsele fără parfum, de regulă irită cel mai puțin pielea. Dacă aveți nevoie de mai multe precizări, nu ezitați să adresați întrebări medicului pediatru.

2.  Evitați loțiunile. Loțiunile și cremele pot agrava starea pielii bebelușului și pot agrava acneea.

3. Nu frecați pielea. Starea pielii se poate agrava, dacă o frecați atunci când folosiți prosopul. Folosiți un material pentru spălat cu care să atingeți ușor pielea bebelușului, cu mișcări circulare. Folosiți cu atenție un prosop pentru a usca fața copilului.

4. Nu strângeți erupțiile. Evitați să strângeți acneea. Acest lucru va irita pielea bebelușului și va agrava problema.

5. Aveți răbdare. De obicei, acneea neonatală nu este periculoasă. Aceasta nu provoacă nici mâncărime, nici durere și, așa cum menționam, trebuie să treacă de la sine în scurt timp.

Ar putea fi interesant și: Ce este acneea hormonală și ce produse distrug echilibrul substanțelor în organism

Când e nevoie să vă adresați medicului?

Se recomandă să consultați medicul pediatru imediat, dacă acneea bebelușului trece în puncte negre, umflături cu puroi sau inflamații. La fel, e nevoie să mergeți la doctor dacă observați semne de durere și disconfort.  Dacă nu trec de la sine, medicul va indica tratament medicamentos.

Menționăm că acneea bebelușului de regulă nu reapare, dar ar fi bine să știți că, dacă micuțul face din nou acnee înainte de pubertate, e recomandat la fel să vă consultați cu medicul. Aceasta ar putea fi un semn al unei alte probleme.

Sănătate Să Aveți!

Cuvinte cheie: 
La Inceput