Acneea, tratată pe pași. Ce soluții ai și cum trebuie să acționezi

Aproape toată lumea se confruntă cu acneea la un moment sau altul. De cele mai multe ori problema apare în adolescență, dar unele erupții pot avea loc mai târziu, de exemplu în timpul sarcinii.

Simplu vorbind, acneea apare ca rezultat al blocării foliculilor piloși de la nivelul pielii. Prea mult sebum, murdărie și celule moarte care se află pe suprafața pielii astupă porii și astfel se creează coșuri, infecții localizate.

De ce tip de tratament pentru acnee am nevoie?

Există mai multe tipuri  de tratamente pentru acnee, inclusiv medicamente, proceduri medicale, medicină alternativă, uneori  fiind necesară și modificarea stilului de viață. Tipul de tratament potrivit pentru tine va depinde de starea ta individuală.

La fel cum există diferite opțiuni de tratament, există mai multe tipuri de acnee. Persoanele cu acnee ușoară până la moderată pot avea coșuri albe sau negre la culoare. Acestea sunt relativ ușor de tratat. Acneea chistică este mult mai complicat de tratat. Aceasta este formată din chisturi roșii, mari sub suprafața pielii, care pot fi foarte dureroase. Acneea chistică este uneori numită și acnee inflamatorie.

Medicul tău va stabili de ce tip de tratament ai nevoie în funcție de tipul de acnee.

Schimbarea stilului de viață

Multe persoane cu acnee ușoară sau cărora le apar coșuri ocazional, pot soluționa problema prin schimbarea stilului de viață. Sebumul în exces este o cauză majoră de declanșare a acneei, așa că păstrează fața curată. Este foarte important să ții cât mai departe părul de față. Spală-ți fața de doua-trei ori pe zi, cu apă călduță sau cu un demachiant delicat care nu este abraziv. Evită spălarea viguroasă, care poate agrava starea pielii chiar mai mult.

Nu folosi produse de îngrijire a pielii, care pot fi iritante, cum ar fi loțiuni parfumate sau de machiaj pe bază de ulei. Atrage o atenție deosebită hidratării și folosește o cremă de protecție solară. Fii atent la etichetă și alege produsele „noncomedogenice”. Aceasta înseamnă că produsul nu va bloca porii.

Daca părul tău tinde să fie gras la sfârșitul zilei, atunci va trebui să schimbi fața de pernă zilnic. Grăsimea din păr va rămâne pe pernă și cearșafuri, iar atunci când îți vei atinge față de ele, vei provoca noi erupții.

Chiar dacă faci modificări în stilul de viață, medicul tău îți poate sugera, de asemenea, să folosești unele produse medicamentoase pentru a controla acneea.

Medicamentele topice

Medicamentele topice, utilizate în mod obișnuit pentru acnee, sunt cele pe care se aplică pe piele. Acestea sunt disponibile fără rețetă medicală.

Loțiunile, gelurile, cremele sunt exemple de medicamente topice. Produse pentru acnee eliberate fără rețetă conțin de obicei unul dintre cele două ingrediente active: acid salicilic sau peroxid de benzoil. Aceste substanțe reduc cantitatea de sebum și luptă cu inflamația. Aceste substanțe chimice ajută la vindecarea petelor existente și previne formarea altor coșuri.

În cazul în care acestea nu-și fac efectul există preparate mai puternice - geluri sau creme care pot conține tretinoin, un medicament retinoid care provine de la vitamina A, o versiune mai puternică a peroxidului de benzoil, sau un antibiotic numit clindamicina. Acestea pot face o treabă mai bună atunci când acneea este de la moderată până la severă.

Medicamente pe cale orală

Medicamente pe cale orală, de asemenea, numite și tratamente sistemice, sunt disponibile numai pe bază de rețetă de la medicul tău. Acestea sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata acneea, care nu răspunde la agenți topici. Cele trei tipuri de medicamente sistemice utilizate pentru acnee severă sunt:

Antibioticele. Un antibiotic pe zi, cum ar fi tetraciclina, ajută în lupta împotriva bacteriilor și infecțiilor de la interior spre exterior. Ele sunt utilizate în mod obișnuit împreună cu un medicament topic atunci când gelurile și cremele nu sunt suficiente.

Contraceptivele. Reglarea nivelului de hormoni poate contribui la îmbunătățirea acneei pentru unele femei, dar nu în timpul sarcinii.

Isotretinoinul. Acesta este un medicament foarte puternic din familia retinoizilor. Este prescris în mare parte pentru persoanele cu acnee chistică severă. Efectele secundare pot fi grave, cu toate acestea, iar isotretinoinul nu este potrivit pentru toată lumea. Medicul îl va prescrie ca o soluție de ultimă instanță.

Vei lua, de obicei, un medicament pe cale orală o dată pe zi, timp de câteva luni. Ar trebui să continui să urmezi strict regulile unui mod sănătos de viață.

Proceduri pentru a trata acneea

Deși nu sunt aplicate atât de frecvent precum medicamentele, câteva proceduri medicale pot fi utilizate pentru a trata acneea severă.

Terapia cu laser poate ajuta la îmbunătățirea stării tenului. Lumina ajută la reducerea cantității bacteriilor de pe piele care cauzează acneea. Procedurile de terapie laser se efectuează strict de către un doctor cu pregătire adecvată.

Alte proceduri, inclusiv peeling-ul chimic și microdermoabraziunea, prin eliminarea stratului superior al pielii. În acest proces, coșurile albe și negre sunt eliminate. Cu toate acestea, aceste tratamente pot fi dureroase și pot provoca cicatrici.

Tratamente alternative

Unii oameni preferă să folosească tratamentele alternative sau naturale în loc sau în combinație cu metodele convenționale. Tratamente alternative pentru acnee pot include:

  • loțiuni care conțin ulei de arbore de ceai
  • produse cu hidroxizi acizi
  • suplimente cu zinc

Medicina alternativă nu este întotdeauna studiată la fel de mult precum remediile tradiționale, de aceea consultă-te cu doctorul tău.

Efecte secundare

Efectele secundare în tratamentul acneei variază în funcție de metoda pe care ai ales-o și de cât de puternic este medicamentul. Cel mai frecvent efect secundar este uscarea și iritarea pielii. Din fericire, aceste simptome sunt temporare și de multe ori organismul ajunge să se obișnuiască cu acest tip de medicamente. Cu toate acestea, în cazul în care ai mâncărimi sau arsuri, trebuie să-i spui medicului tău.

Posibilele efecte secundare în cazul medicamentelor orale pot fi mai grave. Antibioticele pot afecta stomacul, provoca greață, vertij. Dacă luați astfel de pastile, aveți grijă să vă protejați de sarcină. Unele medicamente pot avea efecte nedorite asupra fătului.

Dacă utilizezi contraceptive pentru acnee, este bine să fii conștientă de faptul că efectele secundare ale contraceptivelor orale includ un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge și de hipertensiune arterială.

Isotretinoinul este foarte eficient în tratarea acneei. Academia Americană de Dermatologie estimează că 85 la sută dintre oamenii care iau acest medicament înregistrează o îmbunătățire esențială a tenului. Cu toate acestea, efectele secundare pot fi devastatoare, mai ales dacă rămâi gravidă în timp ce iei medicamentul. Defecte congenitale severe au fost raportate la copiii ale căror mame au luat isotretinoin în timpul sarcinii. Medicamentele pot crește, de asemenea, riscul de depresie și gânduri de sinucidere. Nivelurile de colesterol și funcțiile hepatice pot fi, de asemenea, afectate.

Medicina avansează, astfel că soluțiile în cazul acneei apar în contuare. Începe cu tratamente simple, non-invazive și consultă întotdeauna medicul. 

Sursa foto: 
blastingnews.com
La Inceput