Afecțiuni la copii

Meningita și septicemia la copii și bebeluși: 11 simptome care confirmă boala. Cum faceți testul paharului

Meningita este o boală foarte gravă. Aceasta reprezintă o infecție a mucoasei creierului și măduvei spinării. Există două tipuri de meningită: bacteriană și virală.

Acneea neonatală sau acneea la bebeluși. Prin ce se deosebește de cea infantilă și din adolescență și cum se tratează

Acneea bebelușului, numită și acneea neonatală, este o afecțiune a pielii destul de răspândită și de regulă temporară. Aceasta se poate dezvolta atât pe fața, cât și pe corpul copilului. Afecțiunea se manifestă prin umflături foarte mici, de culoare albă sau roșie. Partea bună este că, de cele mai multe ori afecțiunea trece de la sine, fără un anumit tratament

Febra la copii: Cum tratăm simptomul fără medicamente

În general, febra nu trebuie tratată cu medicamente, cu excepția cazului în care copilul se simte foarte rău sau are antecedente de convulsii febrile. Febra poate fi importantă, ajutând organismul să lupte cu infecția. Chiar și febra înaltă nu este neapărat periculoasă pentru copil, aceasta cu excepția cazului în care copilul a avut anterior convulsii sau suferă de o boală cronică.

Semnele timpurii ale autismului la copil – descrierea pentru primele 18 luni de viață

Autismul sau tulburările spectrului autist reprezintă o patologie a dezvoltării care influențează modul copilului de a se comporta, a interacționa cu cei din jur și a comunica. Această afecțiune este denumită „spectru” din cauza varietății de semne și comportamente, diferite în intensitate, pe care le poate cuprinde. Deși această diagnoză poate fi stabilită la orice vârstă, cel mai frecvent se întâmplă până la 2 ani de viață. Totodată, cu cât mai rapid acest lucru se întâmplă, cu atât mai ușoare sunt consecințele, iar copilul poate fi învățat să facă față provocărilor din mediul ambiant, îmbunătățindu-i limbajul și capacitatea de interacțiune cu cei din jur. Află în continuare care sunt semnele timpurii ale autismului, pentru primele 18 luni de viață și ce comportamente trebuie să te pună în gardă.

„Copiii soarelui”, cei care se nasc cu un cromozom în plus. Ce probleme de sănătate pot avea

Supranumiți și „copiii soarelui”, cei care trăiesc cu sindromul Down au un cromozom 21 în surplus în materialul genetic. Iată de ce această maladie genetică este denumită trisomie (la cei doi cromozomi prezenți în mod normal, se mai adaugă unul). Această stare provoacă dizabilități mentale și fizice persoanelor care trăiesc cu ea. Deși multe dizabilități însoțesc persoana pe parcursul întregii vieți, copiii soarelui pot trăi o viață fericită și plină de evenimente pozitive. Se întâmplă pentru că în societatea modernă persoanele cu sindrom Down și familiile acestora sunt susținute, fiindu-le oferit un spectru întreg de oportunități. Află în continuare mai multe despre ei, copiii soarelui.

Pavorul nocturn și coșmarurile la copii – ce le provoacă și prin ce se deosebesc

Mulți copii experimentează pavorul nocturn și coșmarurile, însă majoritatea le depășesc odată ce cresc. Potrivit specialiștilor, acestea nu provoacă daune psihologice de lungă durată. Pavorul nocturn și coșmarurile se deosebesc atât prin mecanismul de apariție, cât și prin modul în care îți poți ajuta copilul să le depășească. În continuare vă propunem să aflați care sunt diferențele dintre aceste două dereglări de somn, cum să le recunoști și cum să vă ajutați copilul să le depășească.

Helminții la copii. De ce apar, cum să-i depistezi la timp și ce tratament să administrezi

Helmintiaza semnifică infestarea organismului uman cu diverși paraziți, denumiți helminți. Aceștia sunt un grup întreg de organisme, de diferite tipuri: plați, rotunzi sau larve, care pot afecta atât intestinul, cât și alte organe ale corpului, precum plămânii, ficatul, etc. Helmentiaza mai este socotită boala mâinilor murdare. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), anul trecut în Moldova, din numărul total de helmintiaze înregistrate, aproape 90% au afectat copiii de până la vârsta de 17 ani. Dintre acestea, peste 57% au fost depistate  la preșcolari, iar 42% - la școlari. În continuare vă spunem care sunt cele mai răspândite helmintiaze la copiii din Republica Moldova, de ce apar, cum să le recunoști la timp, să le tratezi și să le previi.

Amiotrofia spinală – boala genetic rară, care afectează copiii și implică un tratament costisitor

Auzim tot mai des în ultima perioadă despre cazurile unor copii afectați de amiotrofie spinală. Este o boală genetică rară, care nu face altceva decât să distrugă celulele nervoase. Fără tratament, cei afectați de o astfel de afecțiune, din păcate, decedează. Situația îi pune pe părinți la pământ din punct de vedere moral și îi determină să caute, disperați, resurse financiare pentru a-și salva copiii. Urmărește în continuare ce reprezintă această boală, când apare și de ce tratamentul ei este atât de costisitor.

COVID-19 – de ce copiii lipsesc de pe lista celor afectați. Explicațiile experților

În acest moment, noul coronavirus - COVID-19, a infectat peste 111 mii de persoane, numărul morților fiind de aproape 4000. Din lista celor afectați aproape că lipsesc copiii. Un studiu efectuat în China constată că din data de 8 decembrie până pe 6 februarie curent au fost afectați doar 9 copii. Potrivit statisticilor oficiale, din fericire, aceștia lipsesc din lista celor decedați.

Cum se îngrijesc corect urechile pentru a le păstra sănătoase

Urechea este organul senzorial care ne oferă posibilitatea să comunicăm cu lumea din jur, să auzim vocile oamenilor dragi, muzica preferată. Organizația Mondială a Sănătății a dat răspuns la cele mai frecvente întrebări pe care trebuie să le cunoaștem pentru a ne păstra urechile sănătoase.

La Inceput