Sfatul medicului

Cardiomiopatia, afecțiunea care poate provoca moarte subită, dacă nu este prevenită și tratată la timp

Dr. Eugeniu Calenici
Medic cardiolog intervenționist

Cardiomiopatia este o afecțiune care afectează mușchiul inimii, astfel miocardul nu poate pompa o cantitate suficientă de sânge în restul corpului. Când apare cardiomiopatia, mușchiul inimii se poate îngroșa, rigidiza, subția sau țesutul se substituie cu substanțe, pe care organismul nu le produce în mod normal și care nu aparțin mușchiului inimii. 

Angela Paraschiv: „Este un mit că doza booster este suportată mai greu”

Dr. Angela Paraschiv
Epidemiolog

Lupta împotriva COVID-19 nu se oprește, dar, din păcate, Republica Moldova nu reușește să atingă pragul de imunizare colectivă de 70 la sută pe care și l-a stabilit. Cei care s-au imunizat cu schema primară pot să își administreze doza booster peste patru luni, deoarece cantitatea și calitatea anticorpilor scade odată cu timpul, iar aceasta este cauza infectării și a celor imunizați. 

„Nu a fost nicio reacție adversă la gravide în Moldova și niciun șoc anafilactic”

Dr. Laura Țurcan
medic epidemiolog

Imunizarea reprezintă metoda prin care ani la rând au fost combătute diverse maladii infecțioase. Imunizându-ne, ne protejăm, în primul rând, sănătatea noastră, iar apoi și a celor din jur. COVID-19, de asemenea, face parte din lista infecțiilor care pot fi combătute prin imunizare. Multe persoane refuză însă să se vaccineze din motiv că le e teamă de reacțiile adverse care ar putea surveni în urma vaccinării.

Medic, despre post: „Este demonstrat că un repaos alimentar de 24 de ore aduce multe beneficii asupra organismului“

Dr. Alexandru Nechifor
Specialist în medicină internă

Este post, dar este şi o perioadă în care suntem predispuşi la răceli, iar sistemul imunitar are nevoie mai mare de întărire. Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă, la Spitalul Judeţean Galaţi, face o serie de recomandări ca să ne menţinem echilibrul dorit şi să nu avem numite deficienţe în post.

Progesteronul, numit „horomonul sarcinii”, cât de important este pentru conceperea unui copil

Dr. Cristina Ipati
ginecolog obstetrician

Progesteronul este un hormon steroid care stimulează și reglează diferite funcții în organism. Este produs la femei de ovare, de placentă ,când femeia este însărcinată, și de către glandele suprarenale la ambele sexe. Progesteronul ajută organismul să se pregătească de concepție și sarcină, reglează ciclul menstrual și influențează libidoul.

Primele simptome COVID-19 la copii. Cum se manifestă boala

Dr. Mihai Craiu
medic pediatru

Simptomele COVID-19 în cazul copiilor variază, în primul rând, în funcție de vârstă, însă există trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți, spune medicul pediatru Mihai Craiu.

Ce este pedofilia și cum îi protejăm pe copii de pedofili?

Mariana Spânu
Psihoterapeut, sexolog

Pedofilia este un coșmar pentru copii și pentru părinții lor, dar și pentru cel care suferă de această boală. E destul de greu să îi ferești pe cei mici de pedofili dintr-un motiv foarte simplu și amar.

Maxim Calaraș: Recomandăm vaccinarea împotriva COVID-19 pentru femeile însărcinate și care alăptează

Dr. Maxim Calaraș
Medic obstetrician-ginecolog

Vaccinarea împotriva COVID-19 e recomandată și permisă femeilor însărcinate sau care alăptează. Astfel, sunt prevenite formele grave ale infecției, anumite complicații și decesul cauzat de virus. Mai mult, prin intermediul vaccinării, feții sunt asigurați cu anticorpi prin placentă, iar sugarii își primesc doza de protecție prin intermediul alăptării.

Formele de epilepsie la copii și adulți. Ce le poate provoca și unde pot fi diagnosticate în Moldova

Dr. Ala Siric
Medic neurolog-pediatru

Epilepsia este o tulburare cerebrală cronică, caracterizată prin prezența persistentă  a crizelor epileptice. O criză epileptică înseamnă apariția acută, tranzitorie, a semnelor și/sau simptoamelor datorate activității excesive, anormale a creierului. 

Ce este diabetul gestațional și ce consecințe poate avea asupra fătului

Dr. Veronica Cernelev
Medic endocrinolog

Diabetul gestațional reprezintă orice deviere a glucozei în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, dacă nu a fost anterior stabilit diagnosticul de diabet. Nu toate femeile fac diabet gestațional. Pentru a identifica, dacă au sau nu diabet gestațional, toate femeile însărcinate trebuie să facă testul de toleranță la glucoză, la 24-28 de săptămâni de sarcină.

La Inceput