Sfatul medicului

Maxim Calaraș: Recomandăm vaccinarea împotriva COVID-19 pentru femeile însărcinate și care alăptează

Dr. Maxim Calaraș
Medic obstetrician-ginecolog

Vaccinarea împotriva COVID-19 e recomandată și permisă femeilor însărcinate sau care alăptează. Astfel, sunt prevenite formele grave ale infecției, anumite complicații și decesul cauzat de virus. Mai mult, prin intermediul vaccinării, feții sunt asigurați cu anticorpi prin placentă, iar sugarii își primesc doza de protecție prin intermediul alăptării.

Formele de epilepsie la copii și adulți. Ce le poate provoca și unde pot fi diagnosticate în Moldova

Dr. Ala Siric
Medic neurolog-pediatru

Epilepsia este o tulburare cerebrală cronică, caracterizată prin prezența persistentă  a crizelor epileptice. O criză epileptică înseamnă apariția acută, tranzitorie, a semnelor și/sau simptoamelor datorate activității excesive, anormale a creierului. 

Ce este diabetul gestațional și ce consecințe poate avea asupra fătului

Dr. Veronica Cernelev
Medic endocrinolog

Diabetul gestațional reprezintă orice deviere a glucozei în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, dacă nu a fost anterior stabilit diagnosticul de diabet. Nu toate femeile fac diabet gestațional. Pentru a identifica, dacă au sau nu diabet gestațional, toate femeile însărcinate trebuie să facă testul de toleranță la glucoză, la 24-28 de săptămâni de sarcină.

Ce sunt celulele stem și cât de importante sunt pentru tratamentul unor maladii grave

Dr. Elena Parpauț-Postacevschi
Medic obstetrician-ginecolog

Organismul uman conţine o mulțime de tipuri de celule care sunt importante pentru sănătatea noastră de zi cu zi. Aceste celule sunt responsabile pentru păstrarea funcţiei normale a organismului. De exemplu, acestea fac inimile noastre sa bată, creierul să judece, rinichi să cureţe sângele, iar pielea să se regenereze, etc.

Cum facem față incertitudinii pe timp de pandemie

Ana Niculăeș
psiholog

Când urmărim rețelele de socializare pentru o perioadă mai îndelungată, una din reacții ar fi nevoia să mergem în pat și să ne acoperim cu plapuma pentru a face față neliniștii care ne cuprinde. Majoritatea dintre noi în situații de incertitudine resimte o tensiune emoțională și acest lucru este firesc.

Reabilitarea post-COVID 19: cum și în ce condiții trebuie realizată. Sfaturi utile pentru cei care au suportat infecția

Dr. Alisa Tăbîrță
medic reabilitolog, doctor în științe medicale

Reabilitarea pacienților care au suportat infecția cu noul coronavirus Sars-Cov-2 este un subiect destul de actual, în contextul în care bilanțul cazurilor în țara noastră a depășit pragul de 130 de mii de infectări. Complexul măsurilor de reabilitare poate fi o strategie-cheie de a reduce impactul COVID-19 asupra sănătății și activității pacienților.

Băuturile de iarnă – află mai multe despre 4 băuturi sănătoase, potrivite pentru sezonul rece

Dr. Maria-Victoria Racu
medic nutriționist

Iarna, în mod fiziologic, organismul uman are nevoie de căldură și confort. Iată de ce în acest sezon apar mai frecvent poftele, care aduc după sine și kilograme în plus. Insuficiența de lumină, respectiv și de vitamina D, stresul generat de sărbătorile care se apropie și de mai multe aspecte ale pandemiei actuale favorizează și ele, într-un mod sau altul, consumul alimentelor „confortabile” – dulci, grase, sărate. O excepție nu sunt nici băuturile – fie că sunt alcoolice sau lipsite de alcool. Cele din urmă, dacă nu sunt selectate corect, pot genera rapid acumularea kilogramelor în plus. Află în continuare mai multe despre 5 băuturi sănătoase ale sezonului rece.

Lilia Curchi: „Moldova are deficit de aer curat, iar asta înseamnă o problemă de sănătate publică enormă”

Lilia Curchi
redactor-șef, revista NATURA

Aerul curat a devenit o necesitate prioritară pentru sănătatea publică, iar comunitatea internațională este alarmată de calitatea din ce în ce mai proastă a aerului atmosferic. Iată de ce în acest an Organizația Națiunilor Unite (ONU) a decis să desemneze în premieră ziua de 7 septembrie drept zi internațională a aerului curat pentru un cer albastru. Când aerul inspirat este curat, de ce acesta este tot mai poluat în țara noastră și în ce mod influențează el sănătatea oamenilor. Cum fiecare dintre noi poate contribui la un mediu ambiant mai sănătos, aflați de la Lilia Curchi, directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, redactor-șef coordonator al revistei NATURA.

Somnul – provocarea omului modern. De ce avem insomnii și ce putem face pentru a nu le transforma în boală

Dr. Adrian Lupușor
medic neurolog, specialist în somnologie

Stresul cotidian și schimbarea absolută a stilului de viață sunt doar câteva cauze care au transformat somnul într-o adevărată provocare pentru omul modern. Cu toate acestea, există un șir de trucuri care pot fi aplicate pentru a avea un somn odihnitor în mod constant. Cum se definește somnul odihnitor, de ce acesta este frecvent o adevărată provocare și cum poate fi obținut de omul modern explică Dr. Adrian Lupușor, medic neurolog în cadrul Centrului de Somnologie a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, asistent universitar la catedra de fiziologie a omului și biofizică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Fricile autoizolării. Care sunt și cum să le facem față. Explică psihologul Vera Budan

Vera Budan
psiholog clinician, psihoterapeut

Ordonanța autorităților de a ne autoizola la domiciliu ne-a surprins pe toți, dându-ne peste cap toate planurile atât de scurtă, cât și de lungă durată. Oamenii s-au pomenit obligați să stea săptămâni întregi între pereții casei, lucru care nu au mai obișnuit să-l facă până acum, decât pe perioade foarte scurte. Distanța socială și izolarea, de altfel, întinde nervii tuturor, și a adulților și a copiilor. Ea ne afectează nu doar fizic, dar psihologic, motiv din care am considerat necesar să întrebăm psihologii – ce e de făcut? Cum să-i facem față, mai ales că starea de carantină nu prea are semne să se încheie în curând. Am întrebat-o, deci, despre provocările autoizolării la domiciliu și măsurile pe care le-am putea lua pentru a ieși teferi din ea pe Vera Budan, psiholog clinician, psihoterapeut, specialist în NLP și comunicarea hipnotică.

La Inceput