Sfatul medicului

Medic, despre post: „Este demonstrat că un repaos alimentar de 24 de ore aduce multe beneficii asupra organismului“

Dr. Alexandru Nechifor
Specialist în medicină internă

Este post, dar este şi o perioadă în care suntem predispuşi la răceli, iar sistemul imunitar are nevoie mai mare de întărire. Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă, la Spitalul Judeţean Galaţi, face o serie de recomandări ca să ne menţinem echilibrul dorit şi să nu avem numite deficienţe în post.

Progesteronul, numit „horomonul sarcinii”, cât de important este pentru conceperea unui copil

Dr. Cristina Ipati
ginecolog obstetrician

Progesteronul este un hormon steroid care stimulează și reglează diferite funcții în organism. Este produs la femei de ovare, de placentă ,când femeia este însărcinată, și de către glandele suprarenale la ambele sexe. Progesteronul ajută organismul să se pregătească de concepție și sarcină, reglează ciclul menstrual și influențează libidoul.

Primele simptome COVID-19 la copii. Cum se manifestă boala

Dr. Mihai Craiu
medic pediatru

Simptomele COVID-19 în cazul copiilor variază, în primul rând, în funcție de vârstă, însă există trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți, spune medicul pediatru Mihai Craiu.

Ce este pedofilia și cum îi protejăm pe copii de pedofili?

Mariana Spânu
Psihoterapeut, sexolog

Pedofilia este un coșmar pentru copii și pentru părinții lor, dar și pentru cel care suferă de această boală. E destul de greu să îi ferești pe cei mici de pedofili dintr-un motiv foarte simplu și amar.

Maxim Calaraș: Recomandăm vaccinarea împotriva COVID-19 pentru femeile însărcinate și care alăptează

Dr. Maxim Calaraș
Medic obstetrician-ginecolog

Vaccinarea împotriva COVID-19 e recomandată și permisă femeilor însărcinate sau care alăptează. Astfel, sunt prevenite formele grave ale infecției, anumite complicații și decesul cauzat de virus. Mai mult, prin intermediul vaccinării, feții sunt asigurați cu anticorpi prin placentă, iar sugarii își primesc doza de protecție prin intermediul alăptării.

Formele de epilepsie la copii și adulți. Ce le poate provoca și unde pot fi diagnosticate în Moldova

Dr. Ala Siric
Medic neurolog-pediatru

Epilepsia este o tulburare cerebrală cronică, caracterizată prin prezența persistentă  a crizelor epileptice. O criză epileptică înseamnă apariția acută, tranzitorie, a semnelor și/sau simptoamelor datorate activității excesive, anormale a creierului. 

Ce este diabetul gestațional și ce consecințe poate avea asupra fătului

Dr. Veronica Cernelev
Medic endocrinolog

Diabetul gestațional reprezintă orice deviere a glucozei în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, dacă nu a fost anterior stabilit diagnosticul de diabet. Nu toate femeile fac diabet gestațional. Pentru a identifica, dacă au sau nu diabet gestațional, toate femeile însărcinate trebuie să facă testul de toleranță la glucoză, la 24-28 de săptămâni de sarcină.

Ce sunt celulele stem și cât de importante sunt pentru tratamentul unor maladii grave

Dr. Elena Parpauț-Postacevschi
Medic obstetrician-ginecolog

Organismul uman conţine o mulțime de tipuri de celule care sunt importante pentru sănătatea noastră de zi cu zi. Aceste celule sunt responsabile pentru păstrarea funcţiei normale a organismului. De exemplu, acestea fac inimile noastre sa bată, creierul să judece, rinichi să cureţe sângele, iar pielea să se regenereze, etc.

Cum facem față incertitudinii pe timp de pandemie

Ana Niculăeș
psiholog

Când urmărim rețelele de socializare pentru o perioadă mai îndelungată, una din reacții ar fi nevoia să mergem în pat și să ne acoperim cu plapuma pentru a face față neliniștii care ne cuprinde. Majoritatea dintre noi în situații de incertitudine resimte o tensiune emoțională și acest lucru este firesc.

Reabilitarea post-COVID 19: cum și în ce condiții trebuie realizată. Sfaturi utile pentru cei care au suportat infecția

Dr. Alisa Tăbîrță
medic reabilitolog, doctor în științe medicale

Reabilitarea pacienților care au suportat infecția cu noul coronavirus Sars-Cov-2 este un subiect destul de actual, în contextul în care bilanțul cazurilor în țara noastră a depășit pragul de 130 de mii de infectări. Complexul măsurilor de reabilitare poate fi o strategie-cheie de a reduce impactul COVID-19 asupra sănătății și activității pacienților.

La Inceput