Sfatul medicului

Deficitul de fier. Cine este mai predispus la anemia feriprivă

Irina Mocanu
medic hematolog

Anemia este o condiție medicală caracterizată prin niveluri scăzute ale hemoglobinei sau a numărului de globule roșii în sânge. Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul de la plămâni către țesuturile corpului și înapoi, transportând, de asemenea, dioxid de carbon de la țesuturi înapoi la plămâni. Globulele roșii sunt celulele sanguine care conțin hemoglobină și care transportă oxigenul.

Cât de des poți amâna ciclul menstrual

Dorina Iutiș-Chelaru
ginecolog-obstetrician

Amânarea menstruației poate fi o opțiune tentantă pentru multe femei, oferindu-le controlul asupra momentului în care decid să aibă menstruația. Cu toate acestea, medicul ginecolog, Dorina Iutiș-Chelaru a atras atenția că utilizarea frecventă a acestei metode poate avea consecințe semnificative. Acestea includ menstruații mai abundente și mai lungi, dureri de cap și migrene, precum și posibile întârzieri sau neregularități în ciclurile menstruale ulterioare.

Rotavirusul. Copiii vaccinați fac forme mai ușoare

Ludmila Bîrcă
medic infecționist- pediatru

Ce trebuie să știe părinții despre rotavirus, ca să-și protejeze micuții de această boală infecțioasă. Sfaturile vin de la Ludmila Bîrca, directoarea Spitalului Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii.

Dileme alimentare. Trebuie sau nu aruncată prima apă în care fierbem carnea?

Maria-Victoria Racu
medic nutriționist

Într-o lume în care sfaturile despre alimentația sănătoasă sunt atât de variate și contradictorii, de multe ori ne simțim confuzi atunci când vrem să gătim sau să combinăm anumite produse. Ne punem întrebări precum dacă trebuie sau nu să aruncăm prima apă în care fierbem carnea sau de ce unele gospodine îndepărtează spuma de la unt.

Maria Victoria Racu vine în ajutorul nostru, oferindu-ne îndrumări clare și practice pentru a înțelege ce este permis și ce nu atunci când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos prin alimentație.

VIDEO// 5 din 1000 de elevi, diagnosticați cu scolioză

Victor Ungurean
chirurg- vertebrolog

Cinci dintr-o mie de elevi erau confirmați cu scolioză în anul 2022, arată datele Biroului Național de Statistică.

VIDEO// Sindromul scrotului acut

Oxana Scurtu
medic urolog

Durerea de testicule sau sindromul scrotului acut la băieții de până la 18 ani reprezintă o urgență medicală, spune medicul Oxana Scurtu. În caz de durere, pacientul trebuie să ajungă cât mai repede la medic și e vorba chiar și de 5-6 ore, pentru a evita riscul de a rămâne fără testicul. Ce este important de știut pentru a evita infertilitatea la maturitate, explică medicul.

Infecția cu HPV: Tulpini periculoase și prevenția cancerului

Corina Cardaniuc
medic ginecolog - obstetrician

Infecția cu HPV este o afecțiune virală care de obicei determină formarea de excrescențe cutanate sau mucoase cunoscute sub numele de negi. Unele tipuri de infecție cu HPV cauzează apariția negilor, în timp ce altele pot fi asociate cu diverse tipuri de cancer.

Mituri periculoase despre îngrijirea copiilor

Olesea Jalba
medic pediatru

Există multe mituri legate de îngrijirea copiilor mici, care pot pune în pericol sănătatea și siguranța lor. Printre acestea se numără și ideea că ar fi bine să li se dea copiilor mici puțin alcool, să îi înfășurăm strâns în pături și să le facem frecții cu alcool sau oțet. În realitate, toate aceste practici sunt total neadecvate și ar putea avea efecte nocive asupra sănătății copilului.

Alimentele recomandate și cele care trebuie evitate atunci când ai o disfuncție tiroidiană

Stela Vudu
medic endocrinolog

Tiroida este glanda în formă de fluture situată în partea interioară a gâtului. Rolul glandei tiroide este să asigure o bună funcționare a organismului și să ajute la stocarea energiei.

Ce este litiaza biliară. Cauze, simptome, tratament

Ana Mocanu
medic internist

Litiaza biliară sau calculii biliari se formează în vezica biliară, în care corpul dumneavoastră stochează bila. Aceștia sunt bucăți de materiale biliare concentrate, asemănătoare unor pietricele.

La Inceput