Ce este acneea hormonală și ce produse distrug echilibrul substanțelor în organism

Imaginați-vă așa o situație - sunteți o femeie aparent sănătoasă, vă simțiți plină de puteri, încrezătoare, dar vă treziți într-o dimineață cu o erupție enormă pe obraz sau gât, exact ca o adolescentă în perioada pubertății. Acest lucru se poate întâmpla oricui, dar în special persoanelor cu dezechilibru hormonal.

„Aveam o acnee teribilă pe față, piept și spate până pe la 20 de ani, din cauza dereglărilor ciclului menstrual, numit și sindrom de ovar polichistic. Erupțiile erau nu doar neplăcute, ci și dureroase. Am încercat aproape orice ce se putea găsi prin magazine, de la antibiotice, până la peroxid benzoil, vitamina A, dar fără rezultat. În unele cazuri toate aceste substanțe chimice chiar au făcut mai rău”, mărturisește o femeie care s-a confruntat cu această problemă.

Cu acneea hormonală nu e de glumit și nu este același lucru precum câteva coșuri sau puncte negre apărute ocazional. Acneea hormonală este rezultatul unui dezechilibru hormonal, iar multe femei observă acest lucru în perioada ovulației, la mijlocul ciclului menstrual sau/și înaintea menstruației.

Din punct de vedere hormonal acest lucru este normal. Sunt două momente ale ciclului când estrogenul și testosteronul ating valorile maximale. Dacă sistemul endocrin funcționează adecvat, aceste creșteri hormonale nu cauzează mari bătăi de cap.

Acneea hormonală este o problemă serioasă, corpul nu este capabil să își îndeplinească funcția de detoxifiere normală, iar dacă mai consumi și alimente nesănătoase sau ai anumite vicii, organismul se descurcă cu greu cu detoxifierea, inclusiv pielea.

Excesul de estrogen poate duce la inflamarea pielii, iar cel de testosteron stimulează glandele sebacee să producă mai multă grăsime. Efectul devine mai pronunțat înainte de menstruație, deoarece în această perioadă se produc anumite schimbări în circulația sângelui, care exacerbează acneea și roșeața. Testosteronul stimulează creșterea și căderea părului în zonele nedorite.

Calea spre o piele mai frumoasă

Iată de ce ,,haosul” hormonal creează probleme pielii de pe față, piept sau spate. Pielea este cel mai mare organ care intră în contact cu mediul înconjurător. Ea este responsabilă de eliminarea toxinelor, împreună cu alte organe de importanță vitală cum ar fi ficatul, sistemul limfatic și intestinul gros. Aceste organe funcționează în tandem, de aceea niște coșuri, aparent simple, pot releva probleme mai profunde în organism.

Odată ce veți recunoaște și aprecia modul în care funcționează aceste organe, veți înțelege că problema este mult mai profundă. Acest lucru înseamnă că organismul îți arată, de fapt, ce consumi, și consecințele ies la suprafața pielii. Alimentele pe care le mănânci, produsele pe care le utilizezi, și chiar produsele de îngrijire a pielii trebuie să fie eliminate din organism în mod corespunzător.

Nu produsele scumpe de îngrijire ale pielii îți vor trata acneea, ci ceea ce mănânci și cum te îngrijești. Nicio cremă, oricât de scumpă ar fi, ori pastile prescrise, nu își vor vindeca acneea. Lucrurile trebuie privite mult mai profund.

Deci, ce poți face? Raspunsul este, din fericire, simplu: alege cu atenție produsele pe care le consumi și cele cu care îți îngrijești tenul.

Alimente care trebuie să le eviți pentru o piele de fără probleme

  • Produsele lactate: Pe lângă faptul că în zilele noastre produsele din lapte conțin hormonii, care au fost adăugați în alimentația animalelor, unele persoane mai pot avea și intoleranță la lactoză despre care nu și-au dat seama până acum.
  • Soia: Dacă deja ai un dezechilibru hormonal în organism, fitoestrogenul din soia îți poate crea și mai multe probleme. Soia poate fi adaugată într-o mulțime de produse alimentare, de aceea citește atent etichetele.
  • Glutenul: La fel ca produsele lactate, glutenul contribuie la inflamația intestinului.
  • Arahidele: Chiar și la persoanele care nu sunt alergice, alunele pot provoca reacții adverse și erupții ale pielii.
  • Uleiul de floarea soarelui, de rapiță și de soia: Aceste uleiuri conțin mai mult lipide omega-6, decât omega-3, ce produce inflamarea pielii în perioadele de creștere a nivelului de hormoni.
  • Cofeina: Cafeaua și ceaiurile tari duc la eliminarea din organism a vitaminelor grupei B, magneziului și zincului.
  • Alcoolul și produsele de tutun.

Ce e bine să consumăm

  • Fructe și legume în stare proaspătă
  • Alimente coapte sau gătite la aburi
  • Produsele cosmetice nu trebuie să conțină parabeni (inclusiv metil, propil, butil și etil), ftalați (DBP și DEHP), sodium lauril sulfați (SLS și SLES), anolamine (DEA, TEA, MEA), petrolatum sau petroleum.
Sursa foto: 
theheartysoul.com doctorulzilei.ro
Sursa: 

theheartysoul.com

La Inceput