Ciclul menstrual reprezintă un indicator al sănătății feminine. Orice criteriu – de la durata ciclului și a sângerărilor până la culoarea și textura eliminărilor este foarte important pentru caracterizarea sănătății reproductive. Află în continuare de ce culoarea sângelui menstrual variază, care nuanțe sunt considerate sănătoase și care nu, dar și ce informații îți aduce fiecare dintre acestea.
Potrivit Academiei Americane de Obstetrică și Ginecologie, menstruația sau perioada sângerărilor poate fi considerată drept un semn vital al sănătății. Culoarea sângelui menstrual poate varia de la roz pal la brun închis și poate fi atât absolut fiziologic, cât și patologic.
Ce semnifică fiecare nuanță a sângelui menstrual?
- Negru – probabil te-ai alarmat atunci când ai văzut această nuanță, însă nu este neapărat cazul. Aceasta este determinată de sângele brun, învechit, asemănător după consistență cu zațul de cafea. Sângele de această nuanță este cel ce are nevoie de mai mult timp pentru a fi evacuat din uter.
- Brun – sânge vechi și oxidat acesta a petrecut, asemeni celui negru, mai mult timp în interiorul uterului. De obicei, sângele brun este asociat cu următoarele situații:
Începutul sau sfârșitul menstruației – atunci când scurgerile de sânge sunt mai lente, acestea pot avea nevoie de mai mult timp pentru a părăsi corpul. De asemenea, sângele brun poate fi cel rămas de la menstruațiile precedente.
Lohiile – eliminările de sânge timp de 4-6 săptămâni după naștere sunt denumite lohii. Deși încep abundent, pe zi ce trece acestea devin roze sau brune și diminuează în cantitate.
Sarcina – asemenea eliminări în timpul sarcinii sunt un semn de a apela de urgență la medic.
Avort spontan – deși de obicei avortul spontan este asociat cu sângerări abundente, roșii aprinse, în unele cazuri pierderea sarcinii semnifică oprirea în dezvoltare a fătului și stoparea în uter pentru o perioadă de minim 4 săptămâni. În acest caz pot fi prezente eliminări sărăcăcioase, de culoare brună.
- Roșu închis – poți observa asemenea nuanță în timpul menstruației, după ce ai stat culcată o perioadă de timp. Nuanța întunecată poate semnifica o reținere a sângelui în uter, însă nu până la punctul de oxidare și transformare în culoarea brună.
Nuanța de roșu închis este asociată cu:
Sfârșitul menstruației – încetinirea fluxului sanguin și a eliminării sângelui sunt factorii ce provoacă o asemenea nuanță.
Lohiile – în primele trei zile după naștere eliminările pot avea o culoare roșie aprinsă, care își poate ulterior modifica nuanța. În cazul femeilor care au născut prin intervenția cezariană, eliminarea lohiilor este abundentă doar în primele 24 de ore după aceasta.
- Roșu aprins – menstruația poate începe cu o asemenea nuanță de sânge, ceea ce înseamnă că sângele eliminat este proaspăt și se scurge rapid din uter.
Iată câteva cazuri care sunt asociate cu o asemenea nuanță a sângelui:
Infecție – chlamidia și gonoreea pot cauza sângerări între menstruații. Dacă ai observat un asemenea semn, nu ezita să te adresezi urgent medicului.
Sarcină – orice tip de sângerare este un semn de alarmă în timpul sarcinii, iar o asemenea nuanță poate fi un semn al avortului spontan. Cu toate acestea, în unele cazuri sângerările de acest fel se sfârșesc cu nașterea copilului în timpul cuvenit. Pentru a te asigura că sarcina este în regulă, nu ezita să te adresezi medicului tău dacă observi eliminări de sânge de orice culoare.
Polipi sau fibroză uterină – aceste excrescențe benigne din uter pot cauza sângerări abundente în timpul sau între menstruații. De asemenea, acestea pot fi însoțite de durere și presiune în abdomenul inferior.
- Roz – o asemenea nuanță poate fi observată la începutul sau la finalul menstruației ți este determinată de amestecarea sângelui cu lichidul cervical, fapt ce îi determină culoarea.
Nuanța mai poate fi asociată cu:
Lohiile – începând cu ziua a patra aceste eliminări devin roze sau brune.
Nivel scăzut de estrogen – acest hormon ajută la stabilizarea peretelui uterului. Insuficiența acestui hormon poate provoca eliminări pe parcursul ciclului menstrual, inclusiv de nuanță roz. Printre cauzale scăderii acestui hormon din sânge se numără administrarea contraceptivelor ce nu conțin estrogen și apropierea menopauzei.
Ovulație – în mijlocul ciclului menstrual asemenea eliminări sunt o normalitate.
- Oranj – mixarea sângelui cu lichidul cervical poate cauza apariției nuanței oranj, nu doar a celei roz. Această nuanță mai poate fi asociată cu:
Momentul implantării – unele femei observă eliminări roz sau oranj în timpul implantării zigotului, fapt ce are loc între 10 și 14 zile după concepere. Nu toate femeile experimentează un asemenea semn, însă dacă acesta și-a făcut apariția între menstruații, nu ezita să faci un test de sarcină și să verifici această presupunere.
Infecție – culorile neobișnuite ale eliminărilor pot fi un semn al infecțiilor sexual transmisibile.
- Gri – apariția unei asemenea nuanțe este un semn sigur să te adresezi medicului tău în mod urgent. Această culoare este un semn al:
Infecției – este posibilă o vaginoză bacteriană, alte semne ale acesteia fiind febra, durerile în abdomenul inferior, mâncărimile și mirosul neplăcut al eliminărilor vaginale.
Avortul spontan – dacă ești însărcinată, eliminările de culoare gri pot fi un semn al avortului spontan.
Este normal culoarea sângelui să difere la începutul și la sfârșitul menstruației?
Desigur. Culoarea eliminărilor poate varia atât pe parcursul unui ciclu menstrual, cât și a întregii perioade reproductive feminine. Aceste schimbări implică un șir de factori care sunt, de altfel, absolut normali.
În majoritatea cazurilor nuanțarea de la roz la brun este cauzată de fluxul sangvin uterin și de perioada necesară eliminării totale a sângelui din organism. Eliminările roșii aprinse pot fi observate în zilele cu cel mai abundent flux, iar cele brune – la finalul menstruației.
Cu toate acestea, nu toate nuanțele sunt normale. Contactează imediat medicul dacă observi eliminări de culoare gri sau orice eliminări pe parcursul sarcinii.
Ce consistență a eliminărilor de sânge este normală?
Apariția cheagurilor de sânge nu este neapărat un motiv pentru îngrijorare. Aceasta se întâmplă pentru că uterul își curăță mucoasa. Totuși, în cazul prezenței cheagurilor mari și a sângerării abundente este necesar să fie anunțat medicul.
Eliminările apoase și abundente pot fi un semn al menoragiei (sângerare uterină) și pot cauza anemie. Fii atentă la semnele acesteia, precum oboseala și dificultățile de respirație.
Când să apelezi la medic?
Iată când este cazul să te îngrijorezi și să te adresezi la medic:
- Ciclul menstrual este neregulat, iar durata acestuia se schimbă dramatic de la o lună la alta;
- Dacă ciclul menstrual este mai scurt de 24 și mai lung de 38 de zile;
- Nu ai avut menstruație timp de 3 luni sau mai mult;
- Menstruația este însoțită de durere și presiune uterină neobișnuită;
- Dacă sângerezi între menstruații;
- Dacă ai intrat în menopauză și ai început să sângerezi din nou.
Dacă ești însărcinată, orice tip de sângerare ar trebui să te pună în gardă – nu ezita la primele semne să te adresezi medicului. De asemenea, apelează după ajutor dacă ai eliminări gri și alte simptome asociate cu infecțiile sexual transmisibile.
Sănătate să aveți!
healthline.com