Cum să ai o relație sănătoasă cu știrile. Studiu

Deci, cum putem construi o relație mai sănătoasă cu știrile?

În ultimii ani am fost martorii multor provocări globale. Cu tulburările politice din multe țări, o pandemie globală și violențe armate în întreaga lume, mulți dintre noi simțim că trebuie să fim la curent cu ceea ce se întâmplă în jur.

Și, cu feed-uri 24 din 24 pe smartphone-urile, laptopurile și televizoarele noastre, este ușor să facem acest lucru. Însă tocmai acest „acces ușor” înseamnă că evitarea titlurilor încărcate de nenorocire poate fi dificilă.

Pentru mulți oameni, aceasta nu este o problemă - pot citi știrile și pot trece mai departe. Cu toate acestea, un studiu realizat recent în Statele Unite de Universitatea din Nevada „Prins într-o lume periculoasă: Consumul de știri problematic și relația acestuia cu bolile mentale și fizice” a evidențiat faptul că pentru unele persoane obsesia pentru știri poate avea un impact atât asupra sănătății mentale, cât și fizice.

„Folosirea știrilor ca formă de reglare emoțională, de evitare a vieții cotidiene, reale, pierderea controlului asupra cantității și scopului de căutare a știrilor, interferențelor pe care le au acestea cu viața ta și abilitatea de a le controla pot crea dependență”, a explicat  Dr. Steven C. Hayes, profesor al Departamentului Psihologie a Universității Reno, din statul Nevada.

Consumul problematic de știri

Studiul a făcut diferența între cei care consumă cantități excesive de știri fără ca acestea să le cauzeze probleme și cei pentru care consumul de știri a fost problematic.

Cercetătorii au definit drept consum problematic de știri:

  • faptul de a fi absorbit de conținutul știrilor și de a te îngrijora în mod constant în legătură cu știrile și evenimentele stresante
  • verificarea compulsivă a știrilor
  • interferențe în viața de zi cu zi din cauza consumului de știri.

Un alt psiholog, Heather Sequeira, membru al Societății Britanice de Psihologie, a declarat pentru Medical News Today că:

„Un consum problematic de știri poate fi deosebit de dăunător, deoarece știrile se concentrează în mod constant pe probleme și evenimente negative și amenințătoare. Și cu cât o criză sau un dezastru este mai extins, cu atât mai multă atenție este acordată acestor informații”.

În eșantionul studiului, format din 1.100 de adulți, aproape jumătate aveau un consum de știri „moderat” sau „grav” problematic. Pentru 16,5% dintre respondenți consumul de știri „sever problematic” avea un impact asupra altor aspecte ale vieții lor.

Efecte mentale și fizice

Cei cu un consum de știri sever problematic aveau o stare de sănătate mentală și fizică semnificativ mai gravă decât cei al căror consum de știri era minim sau deloc.

Simptomele de sănătate, inclusiv stresul, anxietatea, problemele de somn, oboseala, durerile fizice, lipsa de concentrare și problemele gastrointestinale sunt câteva dintre simptomele menționate de cei care tind să devină copleșiți de știri.

Autorul principal al cercetării, Dr. Bryan McLaughlin, profesor asociat al Colegiului de Media și Comunicare de la Texas Tech University a declarat pentru Medical News Today că el și colaboratorii săi „cred că un consum problematic de știri poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice a unui individ, deoarece fixarea continuă pe informații amenințătoare poate crea stres cronic".

„Mai mult, concentrarea asupra informațiilor amenințătoare poate activa răspunsuri fiziologice în organism care cresc riscul de inflamații, ceea ce poate avea repercusiuni asupra sănătății fizice”, a adăugat profesorul.

Aceste constatări sunt susținute de un alt studiu, realizat anterior, Trusted Source, care a constatat că știrile negative au sporit reacția fiziologică la un factor de stres ulterior, în special printre femei. Așadar, o știre șocantă poate avea efecte fizice negative mult timp după ce ai văzut-o.

Dr. Sequiera a explicat de ce se întâmplă acest lucru.

„În acest moment se activează răspunsurile noastre fiziologice la un proces amenințător. Și atunci când simțim ceva amenințător pentru viață, nivelurile hormonilor noștri de stres, adrenalina și cortizolul, cresc. Acesta este un mecanism normal de supraviețuire care ne-a ajutat să supraviețuim fizic ca specie umană timp de mii de ani. Același mecanism este activat atunci când vedem sau auzim știri amenințătoare", a explicat ea.

Este mass-media responsabilă?

Unele studii au sugerat că mass-media are o parte din vină, punând accentul pe știri negative.

„Conținutul știrilor senzaționale este conceput pentru a stârni emoție din partea publicului și, astfel, pentru a crește numărul de telespectatori sau de cititori. Aceste tactici erau limitate la ziarele tabloide de mare tiraj, dar acum sunt din ce în ce mai răspândite”, a mai explicar Sequiera.

Poveștile scrise, pentru a avea un impact emoțional maxim nu întotdeauna pot crește gradul de acceptare. Un studiu australian a constatat că oamenii au fost mai predispuși să nu aibă încredere și, prin urmare, să evite acele publicații care se bazau pe titluri senzaționale sau care provocau teamă.

Știri tari sau știri ușoare?

Modul în care reacționăm la știri depinde, într-o anumită măsură, de tipul de știre.

Potrivit unui studiu din 2020, știrile dure acoperă subiecte precum politica, economia, conflictele internaționale și problemele sociale, care sunt oportune sau urgente. Știrile soft news se ocupă de subiecte mai ușoare, mai puțin sensibile la timp, cum ar fi cultura, divertismentul, stilul de viață și știrile despre celebrități.

Știrile dure sunt cele care au cele mai mari șanse să provoace multă emoție. Știrile dure, afirmă studiul, care „șochează, sperie, tulbură și alarmează, pot lăsa publicul să se simtă alienat, lipsit de putere, neajutorat și, în cel mai rău caz, apatic, insensibil și chiar ostil umanității”.

Dr. Hayes a fost de acord că „Unele dintre pericole sunt că veți deveni insensibili la durerea altora sau veți deveni cinici sau deprimați în legătură cu ceea ce se întâmplă în lume. Poți deveni detașat sau poți avea un sentiment de a fi obiectiv și uman cu ceilalți. Se poate întâmpla ceva de genul „nu-mi pasă, probabil că au meritat-o"".

O modalitate de a face față acestei situații ar putea fi evitarea știrilor. Însă în lumea noastră interconectată, în care știrile sunt disponibile în mod constant și la atingerea unui ecran, acest lucru poate fi greu de făcut. Și, experții sunt de acord că s-ar putea ca soluția să nu fie aceasta.

Dezvoltarea unei relații mai sănătoase cu știrile

Un studiu american realizat în primul an al pandemiei COVID-19 a constatat că așa au făcut față unii oameni fluxului constant de știri negative.

Cu toate acestea, restricționarea consumului de știri poate duce, în special în timpul unei crize, la o lipsă de informații despre noile evoluții.

„Cu siguranță nu dorim ca oamenii să nu mai urmărească știrile, dar dorim ca oamenii să aibă o relație mai sănătoasă cu știrile. Cel mai important lucru este ca oamenii să devină mai conștienți de modul în care consumul de știri îi face să simtă și impactul pe care îl au asupra vieții lor de zi de zi", precizează Dr. Bryan McLaughlin.

Sugestia Dr. Hayes este „ca oamenii să consume știri care sunt relevante pentru ei, corespund valorilor lor, să le privească din perspectiva celor care apar în diverse relatări și să simtă ceea ce simt ei".

Știrile asupra cărora nu poți face nimic pot fi la fel de îngrijorătoare ca și cele care ne afectează direct, după cum a explicat Dr. Sequiera.

„Mecanismele noastre de amenințare pot fi la fel de bine activizate văzând imagini amenințătoare pentru alți oameni, cum ar fi cele cu războiul din Ucraina, ca și cele despre starea economiei sau grevele feroviarilor etc., care ne amenință confortul, statutul și viața de zi cu zi”, a explicat savanta.

„Pentru că nu putem lua nicio măsură directă cu privire la lucrurile pe care le vedem la știri, mintea noastră intră în modul de ruminație (frământare) sau de îngrijorare. Acest lucru poate exacerba și mai mult nivelurile noastre de stres și anxietate, ducând la stres cronic. Știm că stresul cronic duce la probleme de sănătate mintală și, de asemenea, este asociat cu probleme de sănătate fizică", a continuat ea să explice.

Faceți ceva în acest sens!

O modalitate de a face față unor asemenea situații este să limitați frecvența cu care accesați știrile, ne sfătuiește Dr. Sequiera.

„Dacă vă dați seama că starea Dvs de spirit sau gândirea mereu preocupată de știri, atunci este o idee excelentă să luați o pauză de a le mai urmări", a spus ea.

„Luați în considerare posibilitatea de a rămâne departe de toate canalele de știri sau de toate punctele de difuzare a știrilor timp de 3 sau 4 zile și vedeți cum vă schimbă acest lucru starea de spirit și gândirea. Apoi, încercați să faceți ceva care să înlocuiască acest lucru, cum ar fi să ieșiți la o plimbare cu un prieten sau să citiți o carte”, a sugerat Dr. Sequeira.

Dacă o problemă despre care vi se vorbește constant vă înfurie sau vă neliniștește, poate e cazul să vă implicați și să faceți ceva pozitiv.

„Pentru că avem tendința de a fi mai traumatizați de evenimentele pe care nu le puteți controla și nici rezolva, ar putea să vă ajute o activitate pozitivă cum ar fi o donație către o organizație caritabilă. Acest gest vă va aminti că ați făcut ceva anume pentru a ajuta", a conchis Sequera.

Sursa foto: 
pinterest.com
La Inceput