Șerpii și șopârlele, printre animalele de companie care-ți îmbunătățesc sănătatea mintală

Judith Joseph, medic psihiatru la New York și TikToker, ne împărtășește în două videoclipuri recomandările sale cu privire la animalele de companie potrivite și la modul în care poți beneficia de acestea, în funcție de starea ta de sănătate mintală.

Pentru persoanele care suferă de depresie, doctorul Joseph recomandă un câine. „Aceștia pot să citească bine oamenii. Ei sunt empatici și te obligă să ieși cu ei afară”, spune ea în videoclip.

Pentru cei care suferă de autism, ea recomandă pisicile, menționând că acestea nu păstrează un contact vizual intens și înțeleg că limitele fizice sunt o necesitate. De asemenea, s-a demonstrat că pisicile ameliorează stările de stres la copiii care suferă de autism.

Dacă te-ai confruntat vreodată cu o traumă, ea recomandă un cal. „Aceștia permit construirea unui mediu favorabil încrederii și te ajută la depășirea temerilor prin stabilirea unei legături și a unui sentiment de siguranță” afirmă psihiatrul.

Pentru cei care se confruntă cu anxietatea psihiatrul recomandă peștii. „Privindu-i cum înoată prin apă, acest lucru ajută la calmarea undelor cerebrale și la micșorarea tensiunii arteriale”.

Pentru că primul său videoclip a devenit extrem de viral pe internet, Judith Joseph a publicat și partea a doua, unde a vorbit despre tulburarea bipolară, tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenție, tulburarea obsesiv-compulsivă, cât și despre  și demență. Astfel, medicul psihiatru recomandă drept animal de companie șarpele pentru persoanele care se confruntă cu tulburarea bipolară, menționând că mișcările lor ritmice pe care le simți pe braț, ar putea ajuta la stabilizarea dispoziției.

Șopârlele sunt recomandate persoanelor care se confruntă cu tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenție.  Astfel, „șopârlele nu îi vor mira pe cei care au probleme de organizare și atenție”.

Pentru persoanele afectate de tulburarea obsesiv-compulsivă, ea recomandă păsările. „Ele sunt ținute în propriul lor spațiu, rareori contaminează casa și produc sunete foarte liniștitoare”, afirmă medicul.

Pentru persoanele în etate, care se confruntă cu demența, doctorul Joseph sugerează broasca țestoasă, care a fost un animal de companie extrem de popular în anii '60. Acestea au un ritm mai lent și „ar putea ajuta la declanșarea unor amintiri”. Deși încă nu există studii privind efectele broaștelor țestoase asupra persoanelor care suferă de demență, deținerea unui animal de companie, în general, a fost asociată cu ameliorarea simptomelor legate de această boală.

Tradus de Augustina Sagaidac, studentă la Facultatea de Limbi Străine, USM

Sursa foto: 
www.menshealth.com
La Inceput