Sponsoring-ul este un fenomen tot mai răspândit printre tineri. Termenul provine din englezescul sponsor, ceea ce înseamnă a sponsoriza, a oferi unele beneficii financiare sau materiale în schimbul unor acțiuni, sau a unor fapte din partea cuiva. Este o acțiune prin care un adult sau un adolescent chiar solicită din partea celuilalt, în schimbul cadourilor, anumite acțiuni cu caracter sexual.
„E un fenomen care ia din ce în ce mai multă amploare, anume din motivul că are componenta de beneficii. Celălalt este cumva ademenit de ideea că în schimbul unei poze nud sau atingeri va primi niște beneficii materiale, chiar dacă își va expune sexualitatea într-o formă nu tocmai corectă”, spune Sergiu Toma, psiholog în cadrul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.
Aceste acțiuni pot fi cerute de cel care este gata să acorde „beneficiii” în viața virtuală mai întâi. De exemplu o poză nud, iar apoi în cea reală – săruturi, atingeri, sex, care vor fi „răsplătite” cu diverse cadouri sau servicii. De obicei, sponsoringul este urmat de șantaj. Individul își amenință victima că va posta imaginile cu ea/el sau filmulețele în ipostaze provocatoare pe internet, și de aici lucrurile iau o altă întorsătură.
„Fenomenul vizează adolescenții care, în primul rând, duc lipsuri de anumite lucruri, pe care fie familia nu le poate oferi, fie dimpotrivă, familia le poate oferi, dar dorințele sunt mult prea mari. Este și un grup de risc sau vulnerabil - copiii care provin din familii vulnerabile, ceea ce îi face să fie foarte tentați să accepte diverse provocări de tip sponsoring”, mai spune psihologul.
De ce fenomenul îi vizează anume pe adolescenți
„Apriori adolescența înseamnă asumarea unor riscuri. Ei sunt mai predispuși să intre în conflicte sau să își asume situații cu caracter riscant. Vorbim de o perioadă de tranziție de dezvoltare a copilului și aceasta este o perioadă vulnerabilă, o perioadă de criză nu numai pentru adolescenți, ci și pentru părinți. Fenomenele despre care vorbim - sponsoring sau sexting - vin nu din lipsa de implicare din partea părinților, ci din grupurile de semeni și persoanele adulte care pot profita de acești adolescenți”, explică specialistul.
În acest tip de relații pot fi implicați atât fetele, cât și băieții. Aranjarea întâlnirilor dintre adultul interesat (sponsor) și adolescent se poate face prin intermediul internetului, semenilor sau poate avea loc abordarea directă în mall-uri, parcuri sau localuri.
Deși, pentru mulți acest fenomen pare nou, spihologul spune că, de fapt, fenomenul e același, doar că a luat în timp o altă formă și amploare, desigur. „Maniera în care a fost mediatizat, în care s-a vorbit, în care a fost recunoscut ca ceva care există ,a fost foarte mică. Toate acestea s-au întâmplat pe fundalul unor lucruri legate de cultură, tradiții, implicarea bisericii. Sexualitatea în general, dar mai ales sexualitatea la adolescenți ca temă particulară, au fost dintotdeauna teme tabu”.
Avem informații, dar nu le putem filtra
Avalanșa de informații la care suntem zilnic expuși nu ne garantează în niciun fel o oarecare protecție, din contra, suntem tot mai vulnerabili. Și asta pentru că nu știm să selectăm informațiile, spune psihologul.
„Adolescenții nu au surse sigure și demne de încredere din care se pot informa. Ce pot să facă ei este să dea căutare pe Google cuvântul sex și în primele 20 rezultate nu va apărea niciun articol informativ sigur. Chiar și acea informație despre educația sexuală predată cândva în școli era despre ce nu se poate sau ce nu este voie și nicidecum în spiritul a ceea ce înseamnă dragoste, cum să-ți gestionezi stările, ce să faci când omul drag te trădează - niște situații concrete de viață la care adolescentul rar apelează la părinți. Întrebarea este pe cine altcineva să întrebe? Pe prietenul care stă pe site-uri de socializare sau la cine?”
Psihologul spune că adolescența este o perioadă dificilă, când tinerii se simt neînțeleși, își schimbă prioritățile, vor altceva decât părinții sunt pregătiți să le ofere.
„Accesul și tehnologiile se dezvoltă atât de repede încât nici măcar părinții nu reușesc să țină pasul, nici sistemul de învățământ. E o etapă de criză atât pentru adolescenți, cât și pentru familie. Atunci, nu numai adolescentul trebuie să se readapteze, dar și familia să-l susțină în acest proces. Familia aplică în perioada asta alte metode: cătușele. Tinerilor li se interzice să facă ceea ce ei vor sau sunt atenționați să se descurce cum îi duce capul numai să nu vină acasă cu un copil în brațe. Cam așa se termină toate discuțiile în familii”, spune Sergiu Toma.
În cazul în care ați sesizat o acțiune de sponsoring în preajma voastră adresați-vă organelor de drept sau sunați la Linia Copilului – 116111, de asemenea, puteți apela cu încredere la specialiștii Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii sau accesați site-ul 12Plus.md
Actul de implicare a adulților în relații sexuale cu tinerii în schimbul banilor este o formă de exploatare sexuală. Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, Codul Penal al Republicii Moldova (cap. IV, art. 172, 173, 175) includ prevederi destinate să ocrotească tinerii/copii de exploatare sexuală.
Află mai jos povestea lui Dragoș, care a intrat în acest joc numit sponsoring și a simțit pe pielea lui la ce poate duce toate cadourile, banii și petrecerile.