Fenomenul Ghosting sau de ce oamenii dispar din viața noastră fără să spună nimic?

Opusul dragostei nu este ura, ci indiferența. Fenomenul ghosting este tot mai actual în zilele noastre. Mai exact, vorbim de situația când un bărbat sau o femeie pleacă brusc dintr-o relație fără să spună nimic, fără să lase măcar un apel telefonic sau e-mail, nici măcar un text. Fenomenul ghosting nu este nou. Astfel de cazuri aveau loc și în trecut, dar cu ani în urmă acest tip de comportament era considerat limitat la un anumit tip de persoane. Astăzi, fenomenul este experimentat de aproape 50% dintre bărbați și femei. În ciuda caracterului obișnuit al fenomenului, efectele emoționale pot fi devastatoare și deosebit de dăunătoare, mai ales celor care au deja stima de sine scăzută.

De ce oamenii dispar?

Persoanele care se confruntă cu acest fenomen sunt în primul rând concentrate pe evitarea propriului lor disconfort emoțional, fără să se gândească la modul în care îi face pe ceilalți să se simtă. Lipsa legăturilor sociale, din cauza celor create online, înseamnă, de asemenea, că există mai puține consecințe sociale pentru a renunța la cineva. Cu cât se întâmplă mai des, cu atât mai mulți oameni devin mai puțin sensibili față de acest fenomen. Iată câteva încercări ale oamenilor care au plecat brusc dintr-o relație:

„Nu am înțeles exact cum m-am simțit la vremea respectivă, așa că în loc să încerc să vorbesc, am plecat”.

„Am dispărut, crezând că este o furtună sau m-am speriat să găsesc ce-am vrut ... Sau a fost un factor de frică dintr-o relație trecută”.

„Privind prin lentila unui laș, retragerea pasivă de la întâlniri pare a fi cea mai ușoară și cea mai frumoasă cale ... până când este făcută și în cazul tău”.

„Mă consider o persoană sinceră și simplă. Și totuși am plecat ... ”

Cum se simte persoana care a fost părăsită?

Pentru mulți oameni, ghosting-ul poate duce la sentimente contradictorii. Oamenii se simt nerespectați, folosiți și descurajați. Dacă ați cunoscut persoana dincolo de niște simple date, atunci situația poate fi chiar mai traumatizantă. Când cineva pe care-l iubim și în care avem încredere pleacă, luăm totul ca pe o trădare foarte profundă. Iată câteva relatări ale celor care au fost părăsiți:

„M-am simțit ca un idiot. Ca și când eram un nebun. Este foarte greu după aceasta să iei legătura cu un alt om și apoi iar să nu auzi nimic despre el. Este dureros și foarte dezamăgitor. Nimeni nu merită să fie în această situație”.

„Simțeam noduri în gât atunci când mi s-a întâmplat. Lipsa respectului este o insultă. Lipsa unui om este înnebunitoare. Este dureros să constați că un om nici nu a considerat de cuviință să-ți spună că gata, s-a terminat, și să te lase să mai aștepți, să-ți faci iluzii”.

„Scriindu-ne în fiecare zi mesaje și întâlnindu-ne de câteva ori pe săptămână, nu poți avea nici cea mai vagă idee că vei fi, pur și simplu, abandonat”.

„Ghostingul este una dintre cele mai crude forme de tortură emoțională”.

De ce doare atât de mult?

Reacția socială activează aceleași căi dureroase în creier ca și durerea fizică. De fapt, puteți reduce durerea emoțională a respingerii cu anumite medicamente. Totuși, există anumiți factori despre ghosting care contribuie la stresul psihologic.

Ghosting nu vă dă niciun răspuns pentru cum să reacționați. Oamenii își pot crea în cap sute de scenarii. Ar trebui să-și faci griji? Dacă este cumva rănit și întins într-un pat de spital undeva? Ar trebui să fii supărat? Poate este puțin ocupat și te va suna în orice moment? Nu știi cum să reacționezi, pentru că nu știi cu adevărat ce s-a întâmplat.

Starea legată de ceilalți este foarte importantă pentru supraviețuirea noastră. Suntem programați să monitorizăm mediul înconjurător, astfel încât să știm cum să răspundem în diverse situații sociale. Semnele sociale ne permit să ne reglăm propriul comportament în mod corespunzător, dar cel dispărut vă privează de aceste indicii obișnuite și poate crea un sentiment de blocaj emoțional în care vă simțiți necontrolat.

Unul dintre aspectele cele mai neplăcute ale ghosting-ului este că nu doar vă provoacă sentimente contradictorii, dar vă face să puneți la îndoială veridicitatea relației pe care ați avut-o. De obicei oamenii se întreabă:

De ce nu am prevăzut asta?

Cum am fost atât de slab de caracter?

Ce am făcut pentru a se comporta cu mine așa?

Cum să mă protejez pentru a nu se repeta din nou?

Această auto-interogare este rezultatul sistemelor psihologice de bază care au rolul de a monitoriza situația socială și de a transmite această informație persoanei prin sentimente de auto-valoare și de respect de sine. Când apare o respingere, stima de sine, așa cum spun psihologii, scade și vă simțiți abandonați. Dacă ați trecut prin mai multe situații de acest gen sau dacă stima de sine este deja scăzută, este posibil să experimentați respingerea ca fiind și mai dureroasă și poate dura mai mult să o depășiți.

Ghosting-ul a fost adesea privit de profesioniștii din domeniul sănătății mintale ca o formă de cruzime emoțională. În esență, te lasă fără putere și nu îți dă nicio șansă de a pune întrebări sau de a primi informații care te-ar ajuta să procesezi emoțional experiența. Te împiedică să-ți exprimi emoțiile și să fii auzit, ceea ce este important pentru menținerea stimei de sine.

Indiferent de intenția celui care a plecat, ghosting-ul este o tactică interpersonală pasiv-agresivă care poate lăsa amprente psihologice și cicatrici.

Cum să mergeți mai departe?

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știți este că atunci când cineva pleacă brusc nu spune nimic despre tine sau despre meritul tău de a fi iubit. Oamenii care fac astfel de lucruri nu înțeleg impactul comportamentului lor și nici nu le pasă. În orice caz, v-au trimis un mesaj extrem de puternic, care spune: „nu am ce trebuie pentru a avea o relație sănătoasă matură cu tine”. Păstrați-vă demnitatea și lăsați-o să plece în pace.

Nu permiteți unui om să vă facă să suferiți, să vă facă să vă pierdeți încrederea și să nu mai doriți să intrați într-o altă relație. Ocupați-vă de lucruri care vă fac fericiți. Dacă ești o persoană integră care tratează oamenii cu respect, atunci cel care a plecat, pur și simplu, nu a fost al tău și cineva mult mai bun îți este predestinat. 

Sursa foto: 
www.independent.co.uk
La Inceput