Specialiștii nu recomandă administrarea decongestivelor pentru răceli copiilor mai mici de 6 ani

În cazul răcelilor este obișnuită folosirea medicamentelor fără prescripție medicală (OTC) pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Cu toate acestea, decongestivele, cum sunt spray-urile sau picăturile nazale, nu trebuie administrate copiilor cu vârsta sub 6 ani și trebuie administrate cu prudență celor sub 12 ani, spun specialiștii.

Asta, pentru că nu există dovezi că aceste produse ameliorează simptomele nazale la copiii mici, însă există dovezi că ele provoacă efecte adverse, cum ar fi somnolența și tulburările gastro-intestinale, afirmă Mieke van Driel, profesor la Facultatea de Medicină din Queensland, Australia, citat de Medscape.

În plus, administrarea acestor medicamente bebelușilor a fost asociată cu evenimente mai grave, cum ar fi convulsiile, ritm cardiac accelerat și chiar decese.

Aceste avertismente nu sunt însă noi. Acum un deceniu, administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a emis un aviz consultativ privind sănătatea publică, pentru a nu utiliza aceste medicamente în tratamentul copiilor mai mici de 2 ani. Specialiștii au menționat, de asemenea, că revizuiește dovezile pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 11 ani, deși nu a emis nici o recomandare fermă în acest sens până în prezent.

Este important ca părinții să aibă acces la informații adecvate cu privire la beneficiile și daunele decongestivelor nazale pentru copiii lor.

„Majoritatea oamenilor nu se prezintă la medic la primele semne de răceală și vor încerca ceva ce au cumpărat de la farmacie sau din supermarket. Deci, aceste informații ar trebui să fie disponibile în momentul cumpărării”, spune van Driel.

Cercetătoarea a reiterat faptul ca FDA a publicat informații cu privire la utilizarea decongestionantelor nazale și produsele destinate copiilor cu vârsta mai mică de 2 ani care au fost scoase de pe piață. Alte produse au fost reetichetate, responsabilii precizând că acestea nu trebuie administrate copiilor cu vârsta sub 4 ani.

„Deși acest lucru este important, nu este suficient, iar conștientizarea publicului ar trebui să fie efectuată prin campanii similare cu cele menite să reducă consumul de antibiotice”, a spus van Driel.

Michelle Terry, pediatru la Spitalul de Copii din Seattle, Washington, este de acord cu concluziile autorilor. „Nu există dovezi că decongestionanții sau antihistaminicele scurtează durata sau îmbunătățesc în mod semnificativ simptomele răcelii comune la copii”, a menționat aceasta.

Ea a adăugat că pediatrii ar trebui să revizuiască, de asemenea, împreună cu părinții semnele și simptomele potențiale de respirație dificilă la copiii lor, astfel încât părinții să știe când o raceală devine mai gravă și necesită atenția medicului.

Nu există dovezi privind beneficiul pentru copii

În analiza lor, van Driel și colegii săi au evaluat dovezile pentru diverse produse destinate ameliorării simptomelor infecțiilor respiratorii comune.

În cazul adulților, autorii analizei au evaluat lucrările Cochrane, care au cuprins tratamente cu decongestionante, antihistaminice, analgezice, corticosteroizi intranazali, remedii pe bază de plante, vitamine și minerale (zinc) folosite în cazul răcelilor comune. O revizuire a arătat că antihistaminicele sedative au fost asociate cu scutirea de rinoree și strănut față de placebo, dar nu de congestie nazală, iar sedarea a fost frecvent raportată.

Efectele non-antihistaminelor la adulți au fost neclare și nu s-a observat nicio îmbunătățire pentru rinoree sau strănut. Nu a existat niciun risc sporit de apariție a efectelor adverse la adulți, în comparație cu tratamentul cu placebo.

Pentru copiii mici, totuși, situația este mai delicată, deoarece lipsesc datele din studiile clinice. Copiii cu vârsta sub 12 ani au cea mai mare povară de răceală comună, iar van Driel și coautorii subliniază faptul că datele privind eficacitatea și siguranța medicamentelor nu sunt disponibile pentru această categorie de populație.

Un studiu Cochrane a constatat că irigațiile sau picăturile saline pot fi eficiente și sigure în cazul copiilor mici, în timp ce mai multe studii au raportat rezultate contradictorii pentru utilizarea decongestionantelor și antihistaminicelor asupra simptomelor nazale și a siguranței pentru copii. Deși unele produse care conțin decongestionant pot îmbunătăți simptomele nazale la copii, siguranța este neclară, în special la copiii mici.

Atât la copii, cât și la adulți, niciuna dintre celelalte tratamente cum ar fi: aerul umidificat încălzit, analgezicele, uleiul de eucalipt sau echinaceea, nu sunt susținute de dovezi adecvate.

„Părinții vor dori să facă ceea ce este mai bine pentru copiii lor”, a spus van Driel.

„Dacă știu că decongestionanții nu au niciun beneficiu dovedit și, dimpotrivă, le-ar putea face mai rău, vor face alegeri mai sigure pentru copilul lor. Sistemul imunitar al copiilor sănătoși este perfect capabil să elimine infecția în decurs de până la 10 zile. Părinții trebuie să fie informați despre cursul natural al unei răceli și educați despre semnele de avertizare care justifică evaluarea de către un clinician”, a adăugat cercetătoarea.

Specialiștii fac, totuși, recomandări diferite

Shan Yin, director medical la Centrul de Informare cu privire la consumul de medicamente și otrăvuri de la Spitalul de Copii din Cincinnati, Ohio, a subliniat că recomandările diferă în funcție de regiunea în care locuiți.

Health Canada spune să nu se folosească medicamente pentru tuse și răceală la copiii mai mici de 6 ani. Același lucru se recomandă și în Regatul Unit, a remarcat Yin. „Deci, sunt recomandări diferite de cele ale specialiștilor din Statele Unite”.

În ceea ce privește copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, pentru care nu există recomandări, Yin a observat că devine puțin complicat. „Când te uiți la studiile pentru adulți, arată că unele dintre aceste produse pot fi de ajutor, dar nu și la copii”, a spus el.

Deși au existat decese asociate cu utilizarea de medicamente cu eliberare prelungită, acestea sunt întotdeauna legate de ingestia unei doze prea mari. „Știm că uneori părinții pot avea probleme în găsirea unei doze adecvate sau eticheta este neclară sau cumva doza nu este corectă și se ajunge la o tragedie. Cele mai multe dintre aceste decese sunt neintenționate, dar se întâmplă”.

Mika Hiramatsu, medic pediatru din Castro Valley, California, este de acord că, în cea mai mare parte, decongestionanții și alte preparate pentru răceală nu sunt adesea necesare copiilor.

„Am văzut mii de copii mici în camera de urgență cu supradoze și medicamentele nu au funcționat mai bine decât remediile naturiste”, a spus ea.

În ceea ce privește metodele de tratament - un umidificator poate ajuta la decongestionarea nazală, iar pentru copiii mai mari de 1 an, mierea s-a dovedit a fi de ajutor pentru o tuse, explică Hiramatsu.

Per ansamblu, lipsesc dovezile bune pentru utilizarea acestor produse, dar medicii vor avea, oricum, opinii diferite cu privire la utilizarea lor.

Sursa foto: 
www.pneumolog-galati.eu
La Inceput