Mamele pot transmite boli dentare, dacă își sărută copilul pe buze sau dacă îi dau să mănânce din aceeași lingură

Copiii nu doar vă „fură” inima și somnul, ci întâi de toate vă pot lăsa fără dinți. Mai rău, pentru femeile gravide riscul de a dezvolta boli ale gingiilor sau care pot provoca pierderea dinților e și mai mare. Mai mult, acestea ar putea afecta și sănătatea dinților copiilor. Cu toate acestea, foarte puține femei gravide vor merge la un consult la dentist, chiar dacă vor ști că au probleme cu dinții.

Un studiu arată, de exemplu, că în Australia doar una din trei femei gravide vor fi văzute de un dentist, chiar dacă știu că au o problemă.

Institutul Ingham pentru Cercetare Medicală Aplicată cu sediul la Spitalul Liverpool a lansat un studiu, la care au participat 630 de femei din vestul Sydney.

Conducătorul cercetării, profesorul asociat Ajesh George, a constatat că boala gingiilor și cariile dentare la femeile gravide se datorează modificărilor hormonale și grețurilor.

„Motivul numărul unu în timpul sarcinii este variația hormonală – fluxul sanguin este mai mare la nivelul gingiilor, vasele se umflă și sunt mai susceptibile la bacterii. Apoi, există pofte alimentare care pot crește nivelul de distrugere a dinților, grețurile sunt provocate de acidul din stomac. Toate pot slăbi suprafața dinților”, a afirmat Ajesh George.

Studiul a constatat că femeile gravide sunt, de asemenea, reticente când vine vorba să meargă la dentist atunci când apar problemele.

„Am constatat că există o lipsă de cunoștințe în acest domeniu și o mulțime de concepții greșite. Femeile spun că nu pot merge la un dentist, atunci când sunt însărcinate, deoarece nu e sigur dacă intervențiile acestuia vor dăuna sau nu copilului. Din acest motiv foarte puține gravide ajung la un asemenea specialist”, a explicat Ajesh George.

Potrivit studiului, doar o treime dintre femeile gravide merg la dentist atunci când au o problemă dentară.

„În cadrul studiului am constatat că prin creșterea gradului de conștientizare privind importanța sănătății orale și a faptului că femeile trebuie să fie consultate de un dentist la începutul sarcinii, a crescut și consumul de servicii stomatologice în comparație cu grupul de control”.

Studiul a mai constatat că mamele pot transmite bacteriile care cauzează distrugerea dentară a descendenților lor.

„Dacă mamele au probleme dentare când sunt însărcinate, iar după ce nasc se angajează în anumite practici care presupun schimbul de salivă, spre exemplu, sărutându-și copilul pe gură sau împărțind cu el aceeași lingură, acest lucru, de asemenea, poate duce la transmiterea bacteriilor de la mamă la copil și poate contribui, de fapt, la probleme dentare timpurii”, a precizat Ajesh George.

Aproape jumătate dintre toți copiii din Australia cu vârsta sub șase ani au probleme dentare din fragedă copilărie.

„Știm că sursa de bacterii pentru copil după naștere este, de obicei, mama, care-i le transmite”.

 

Sursa foto: 
Confectii gravide
Sursa: 

Dailytelegraph.com.ua

La Inceput