Despre decongestionantele nazale pentru copii în sezonul de răceli și gripă

Nici o dovadă nu susține utilizarea decongestionantelor nazale(Medicamente si picături pentru sinuziță, inflamații și nas înfundat) și a antihistaminicelor fără prescripție la copiii mici cu răceli banale așa că siguranța acestor medicamente rămâne neclară de aceea autorii unui articol publicat în The BMJ roagă medicii să nu încurajeze utilizarea acestora la copii. Articolul sugerează medicilor să asigure părinții că aceste afecțiuni sunt auto-limitate și simptomele trec fără tratament.

„Unele produse care conțin decongestionante pot ameliora simptomele nazale ale copiilor dar siguranța lor, mai ales la copii, este neclară. Nu am găsit dovezi care să susțină utilizarea acestor terapii și remedii comune la copii, și nici pentru folosirea aerului umidificat și al aburilor, analgezicelor, echinaceei, probioticelor, ierburilor și vitaminelor”, spun Mieke L. van Driel și colegii săi de la University of Queensland, Australia.

Pentru a-și susține poziția autorii citează diverse reacții adverse asociate cu folosirea decongestionantelor la copii de diferite vârste: amețeli, disconfort gastro-intestinal, convulsii, ritm cardiac rapid și chiar deces. Acest lucru este important pentru că copiii fac între 6 și 8 răceli pe an, iar acestea pot afecta frecventarea școlii și pot duce la costuri medicale ne-necesare. Pentru copiii mai mici de 12 ani există ceva dovezi de slabă calitate care arată că irigațiile nazale cu soluție salină ar fi sigure și posibil eficiente la copiii mici. Alte terapii, inclusiv decongestionantele și antihistaminicele au rezultate contradictorii în ceea ce privește siguranța și eficiența pentru reducerea simptomelor nazale la acest grup de vârstă. Mai mult, folosirea de masaje aromatice poate duce la erupții cutanate. În prezent, 17 trialuri clinice evaluează medicații și remedii pentru tratarea răcelilor comune ale copiilor: combinații de analgezice-decongestionante-antihistaminice (3 trialuri), un decongestionant intranazal (1 trial), ierburi chinezești (3 trialuri) sau alte ierburi (4 trialuri), inhalare de aburi cu ierburi (1 trial), bacterii cu acid lactic (1 trial), pelargonium (1 trial), guaifenesin (1 trial) și antivirale (2 trialuri). Aceste trialuri se concentrează mai ales pe adulți doar 4 sunt efectuate la copii și 1 include participanți de toate vârste. Autorii studiului recomandă ca medicii „să explice că răceala este supărătoare dar ar trebui să treacă în 7-10 zile. Dacă părinții sunt îngrijorați de disconfortul copiilor pot fi efectuate irigații nazale cu soluție salină pentru a trata simptomele nazale”.
 

Sursa foto: 
www.qbebe.ro
La Inceput