VIDEO: Ce este laringotraheita și cum putem proteja copilul de această infecție

Dr. Oxana Turcu

Medic pediatru

Laringotraheita este infecția căilor respiratorii superioare a laringelui și se caracterizează prin voce răgușită, tuse lătrătoare și o respirație șuierătoare la inspir. Cel mai des se întâlnește în perioada de toamnă-iarnă și este mult mai frecventă la băieței, decât la fetițe.

În marea majoritate a cazurilor, cauza principală a apariției laringotraheitei sunt virozele, iar cel mai des infecția este provocată de virusul paragripal. În cazuri mai rare, infecția apare din cauza prezenței unei bacterii atipice – numită microplasma pneumonia.

Diagnostic

Diagnosticul este, de obicei, unul clinic. Nu avem nevoie de nicio analiză de elaborator sau o radiografie. Acestea nu ne vor ajuta și nici nu ne vor confirma diagnosticul. De aceea, nu vom putea decide ce tratament să administrăm. Investigațiile sunt necesare doar dacă nu suntem siguri de diagnostic și, respectiv, de tratament.

Tratament:

Pentru că e o infecție virală, laringotraheita nu trebuie tratată în niciun caz cu antibiotice. De asemenea, nu trebuie folosite medicamente antivirale. Boala trece de la sine. Dacă însă, pe lângă tuse, voce răgușită și respirație șuierătoare apar și senzații de sufocare, este bine să vă adresați medicului, care o să vă prescrie un tratament mai complex.

De asemenea, ar fi bine să nu folosim umidificatoarele de cameră. Este mai bine, mai ales iarna, să deschidem geamul și să lăsăm copilul să inspire aer rece. Vara, ghidurile de specialitate recomandă să deschidem ușa congelatorului și să-i dăm voie copilului să inspire aer rece.

Totodată, e important să evităm să supărăm copilul, pentru că acest lucru ar agrava insuficiența respiratorie.

Profilaxie

Bebelușii trebuie alăptați, iar cei mai măricei ar trebui să evite aglomerațiile. Dacă, totuși, face o viroză, ideal ar fi să fie tratată în condiții de casă și nu în colectivități, cum ar fi grădinița ori școala.

Sfatul medicului: Laringotraheita este o infecție ușoară, care trece de la sine. Ceea ce noi trebuie să facem este să-i oferim copilului confortul temperaturii și umidității în cameră. Să nu îl supunem unor investigații inutile, care ar agrava starea acestuia.

 

La Inceput