VIDEO: Cât de important este să monitorizăm corect hipertensiunea arterială și ce măsuri trebuie să luăm pentru a o menține la valori normale

Dr. Angela Colibaba

Medic de familie, Centrul Medicilor de Familie din satul Mărăndeni, raionul Fălești

Hipertensiunea arterială reprezintă, la modul practic, o creștere a presiunii sângelui asupra vaselor de sânge. Valoarea ridicată face ca inima să pompeze sângele într-un ritm mai accelerat față de ritmul normal pentru a-l propulsa în vasele sangvine. Când tensiunea arterială crește, pacientul își simte capul greu, are vuiet în urechi, i se încețoșează vederea și este cuprins de o moleșeală generală.

Cum măsurăm corect tensiunea arterială?

Potrivit standardelor noi de măsurare a tensiunii, pentru a stabili valorile acesteia este nevoie ca pacientul să se așeze pe scaun. Mâna trebuie să stea ridicată la nivelul inimii și sprijinită de cealaltă. A doua oară tensiunea este măsurată la interval de jumătate de oră, iar pacientul este culcat pe pat. Peste încă o jumătate de oră, tensiunea trebuie din nou măsurată, în poziție șezândă.

Toate datele trebuie notate în fișa medicală, apoi sumate. După ce se face o medie, se poate vedea rezultatul final, dacă pacientul suferă sau nu de hipertensiune arterială. Corect ar fi ca timp de două-trei săptămâni pacientul să meargă la medic ca să repete aceeași procedură. Numai după aceasta va ști cu exactitate dacă suferă sau nu de hipertensiune arterială.

Dacă pacientul este diagnosticat cu hipertensiune arterială este programat la medicul cardiolog și face toate investigațiile necesare, conform protocolului clinic național. Pacientul începe tratamentul prescris de medic, pe care e bine să-l respecte cu strictețe.

Ce trebuie să facem pentru a menține tensiunea arterială la valorile normale?

În primul rând trebuie să respectați tratamentul oferit de medic, să le luați la timp, potrivit prescrierii și să încercați să duceți un mod de viață sănătos. E important să vă alimentați corect, să excludem bucatele bogate în grăsimi, prăjelile, dulciurile. De asemenea, e important să mâncați mai puține făinoase, să aveți un mod de viață activ și să încercați să faceți sport. E bine să mergeți la o plimbare înainte de somn, pentru o asimilare mai bună a nutrienților și pentru a nu se depune grăsimile.

Ce facem dacă am uitat să luăm medicamentele la timp?

Monitorizați, totuși, tensiunea arterială. Vedeți care sunt valorile. Dacă sunteți criză hipertensivă, administrați Nifidipina de 5 sau 10 mg, în funcție de valorile hipertensiunii arteriale. Le administrați așa cum v-a indicat medicul și vă străduiți să le luați mereu la timp.

De la ce vârstă poate apărea hipertensiunea arterială?

La bărbați poate apărea până la vârsta de 40 de ani. Li se poate întâmpla mai des celor tineri, emotivi, care au un fon ereditar mai agravat, ceea ce înseamnă că mama sau tata a suferit sau suferă de hipertensiune arterială. Potrivit statisticilor, bărbații sub 40 de ani din Moldova fac mai des infarct miocardic, atac de cord, care, din nefericire, se soldează cu deces în 60 la sută dintre cazuri. La femei, cel mai des hipertensiunea arterială apare după vârsta de 65 de ani.

Sfatul medicului: Sfatul meu este ca persoanele care suferă de hipertensiune arterială să o monitorizeze permanent. Să facă acest lucru corect, nu doar la medicul de familie, dar și acasă. Este important să ducă evidența tensiunii într-un registru. Dacă tratamentul prescris nu are efect, pacientul va merge cu acest registru la medicul de familie, iar acesta va corecta  merge cu tratamentul și chiar va indica și alte examene medicale. Ca să nu ajungem la situații fatale trebuie să respectați sfatul medicului – să fiți activi, să vă alimentați corect, să renunțați la fumat, la alcool și produse de patiserie.

 

 

La Inceput