De ce este bine să renunțăm la suzetă după vârsta de doi ani și ce legătură are aceasta cu dezvoltarea armonioasă a dinților

Dr. Irina Fusu

chirurg oro-maxilo-facial

În secolul 21 părinții mai cred că primii dinți, numiți și dinții de lapte, nu trebuie tratați. Ei nu dor, cad și ulterior se schimbă cu dinții permanenți. Medicii stomatologi spun că abordarea este greșită. Dinții de lapte au o însemnătate enormă pentru dezvoltarea scheletului facial, dicției, poziției corpului și dezvoltării sistemului nervos central. Dinții de lapte trebuie tratați la timp, deoarece ei au nervul mult mai sensibil și dor foarte tare.

Copiii ar trebui să se împrietenească cu stomatologul de mici, mai exact de pe la un an și jumătate. Medicii spun că e bine măcar să meargă în vizită la cabinetul stomatologic, ca să se familiarizeze cu ustensilele medicale. 

Pentru că adesea micuții nu au suficientă îndemânare să-și perieze dinții, părinții ar trebui să apeleze la ajutorul specialiștilor pentru periaj profesionist, ca să evite problemele dentare.

Prima problemă dentară la copii se numește caria de biberon. Apare ca un ineluș pigmentat în jurul ecuatorului dinților și în special la dinții frontali, cel mai des, la cei superiori. De obicei, micuții adorm cu suzeta în gură. În această perioadă de timp, microbii prezenți în cavitatea bucală încep a sintetiza glucoza în acid, care erodează smalțul. Acesta este mult mai fin și mai subțire la copii, decât la adulți.

Cum prevenim cariile la sugari?

Alimentați corect copilul și nu-l lăsați să doarmă cu suzeta în gură. Nu-l mai alăptați după vârsta de doi ani, pentru că îi faceți mai mult rău decât bine. Copiii trebuie să treacă la o altă etapă – să bea din cană, de exemplu. Să mănânce produse mai solide pentru a-și dezvolta masticația. Scheletul are nevoie de presiune pentru o creștere armonioasă. Dacă ei nu fac presiune asupra dinților, vor avea probleme cu somnul, cu sistemul nervos, vor fi agitați, riscă să apară dispneea și chiar să aibă probleme de deglutiție, iar ulterior și de dicție.

Caria începe de la o pată albă pe dinte, ceea ce înseamnă că s-a demineralizat smalțul, ulterior tot procesul ajunge la nivel de dentină. Când ajunge aici capătă nuanța de maroniu. Ar fi de dorit ca în momentul când ați observat procesul de demineralizare să mergeți la o procedură de fluorizare. Acestea se fac, de obicei, cu lacuri speciale, care se aplică pe suprafața dinților. Stomatologii reușesc astfel să oprească, să inhibe procesul.

Ar fi bine ca părinții să nu ofere copilului biberonul în exces pentru orice plâns sau moft, iar după vârsta de doi ani ar fi bine să-l excludă în totalitate. Totul trebuie să fie cu limită. Ca să nu ajungeți la situații neplăcute, căutați suzete recomandate de medicii ortodonți.

De când începem și de ce este important periajul dinților?

Periajul dinților începe din momentul în care erupe primul dinte. Pentru început părinții pot șterge gurița bebelușului cu tifon și ser fiziologic. Dacă șterg, masând ușor gingiile, este mult mai ușoară eruperea dentară ulterioară. Când care apare primul incisiv, este bine ca părinții să încerce să-l curețe cu o periuță, îmbracată pe deget. Nu trebuie să folosiți pastă de dinți. În general, până la 2-3 ani, nu se recomandă folosirea pastei de dinți. Copilul o percepe ca pe o substanță mai puțin plăcută.

Părinții trebuie să știe un lucru important – după ce îi dau copilului de mâncare, neapărat îi dau și apă, pentru a scădea nivelul de aciditate din gură. Când începeți diversificarea, introduce-ți și alimente dure - mere, pere, astfel încât dinții să se curețe singuri. După vârsta de 2-3 ani învățați-i pe copii să-și spele dinții.

Cu timpul poate fi introdusă ața dentară. Aceasta se va folosi acolo unde sunt înghesuiri dentare, unde este un contact dentar foarte strâns. Cariile dentare anume acolo apar.

Când trebuie să le dăm copiilor dulciuri?

Sunt părinți care nu le dau copiilor bomboane până la trei ani, ca să nu aibă carii. Este doar o doză de adevăr în asta. Sunt însă și copii care nu mănâncă dulciuri și oricum fac carii. Contează ce facem după ce copilul mănâncă dulce. Îi dați apă sau îi dați suc? Este important să îi dați apă sau să îi propuneți să își spele dinții. Regula este ca să nu îi dați copilului dulciuri seara.

Este sau nu recomandată folosirea gelurilor pentru eruperea dinților?

Da, sunt eficiente, doar că acționează pentru o perioadă scurtă de timp. Însă, uneori dintelui nu îi ajunge putere să erupă și atunci este nevoie și de intervenția medicului stomatolog.

De ce  nu este bine să fie extrași dinții de lapte?

Cariile nu sunt un motiv să fie extrași dinții, chiar dacă mai sunt doi ani până când aceștia se vor schimba. Dinții de lapte se extrag doar dacă există un proces inflamator foarte periculos, la nivelul rădăcinii, care ar putea infecta mugurele dintelui permanent.

Dacă durerea e acută și copilul le simte pentru prima dată, înseamnă că a fost afectat nervul sau pulpa dentară a dintelui, atunci se recurge la tratamentul ortodontic. Dintele de lapte este vectorul de rupere a dintelui permanent.

Este dăunător sau nu pentru dinți ca bebelușul să-și sugă degetul?

Da. Este dăunător, pentru că se face presiune asupra dinților. Astfel, coroana dinților superiori migrează în față și apar, așa cum îi numim, dinții de iepure. Este una dintre cele mai serioase probleme dentare, care are consecințe neplăcute asupra dezvoltării copilului.

E bine să le dăm copiilor covrigi pentru a le alina durerea dentară?

Sigur. Cu cât mai des copilul mușcă ceva tare, cu atât mai mult se face presiune asupra gingiei și dintele erupe mai repede. Erupe nu doar un dinte, dar și dinții vecini, pentru că apare forța necesară, care trezește mugurii să erupă. De asemenea, dați-le copiilor să roadă morcovi și învățați-i să mestece cu ambele maxilare, pentru dezvoltare armonioasă.

Sunt copii care din cauza durerilor de dinți mușcă.

Trece cu timpul și copii fac asta din cauza durerii.

Ce se poate întâmpla cu dinții copiilor, dacă părinții nu vor ține cont de sfaturi?

Copiii riscă să aibă dinții strâmbi și cu carii. Ulterior se pot corecta, dar deja va fi mai greu și părinții vor trebui să cheltuie mulți bani pentru serviciile stomatologice. 

De ce moldovenilor le lipsește obișnuința spălatului pe dinți?

Problema e în educația sanitară. Cunoaștem multe, dar nu știm lucruri elementare. Majoritatea oamenilor știu că trebuie să-și spele dinții, dar nu o fac din varii motive. Mulți dintre adulți nu știu ce este ață dentară sau apă de gură. În schimb toți știu că pot mesteca o gumă pentru elimina mirosul neplăcut din gură, ceea ce este fals.

Sfatul medicului: Părinții trebuie să știe că dinții de lapte trebuie îngrijiți la fel ca dinții permanenți. De asemenea, este important să-i faceți copilului cunoștință cu medicul și cabinetul stomatologic de la o vârstă fragedă. Fiți exemplu de comportament, ținută și purtare pentru copii voștri și atunci cu siguranță vor crește frumoși și sănătoși.

 

La Inceput