Cum ne salvăm organismul, alegând plantele în alimentația noastră

Lucia Gavriliță - consultant în nutriție

Plantele sunt cele mai potrivite atunci când vorbim despre un aport nutrițional pentru organism. Ele conțin nutrienți pe care îi asimilăm mult mai ușor decât, de exemplu, produsele din carne. Dacă vorbim despre calciu, mineral important pentru digestie, metabolism, alcalinizare și construcție de țesuturi, acesta este asimilabil din brânzeturi sau lactate – în proporție de maxim 5%. În forma în care se găsește în plante, calciul este asimilat și în proporție de pînă la 70-80%.  

Plantele în stare crudă sau preparate termic?

Plantele consumate în stare crudă își păstrează toată cantitatea de vitamine și cei mai importanți nutrienți, dar cel mai important – enzimele, care sunt considerate sufletul plantei sau partea vie care aduce viața.  Acestea se distrug complet la temperaturi mai înalte de 40 grade sau mai joase de minus 8 grade.  Enzimele joacă un rol primordial în procesul de digestie și metabolizare, precum și la transportarea nutrienților către celulă sau țesuturi. Jucând un rol aproape vital în viața noastră, dacă le distrugem, rămânem cu produse care delectează doar papilele gustative. Evident că, și în urma prelucrării termice rămân minerale și săruri (niciodată enzime), poate chiar și unele vitamine, dacă se gătește la foc mic și timp mai îndelungat.

Un regim alimentar bazat în exclusivitate pe plante ne-ar ajuta să slăbim? Sau e nevoie, totuși, de unul combinat?

Un regim alimentar bazat în exclusivitate pe plante ne-ar ajuta să slăbim mai ales din contul eliberării de toxine. Atunci când adoptăm un regim alimentar „ușor” pentru sistemul nostru digestiv, acesta își poate face treaba mult mai eficient și în mod natural detoxifică organismul. Astfel scădem în greutate. Regimul alimentar trebuie să fie echilibrat și diversificat pentru a preveni carențele alimentare. Un regim combinat, la fel ne poate ajuta, deși în acest caz, cu siguranță, avem nevoie de mult mai multă disciplină, perseverență și poate chiar de un program alimentar individualizat.

Până la urmă nu tot ce găsim în comerț este și calitativ. Cum putem crește acasă vlăstari, muguri, iarbă de grâu?

Vlăstarii, mugurii și iarba de grâu sunt super-alimentele pe care fiecare le poate crește în bucătăria sa. Sunt absolut delicioși și ne scapă de grija cumpărăturilor proaspete mai ales în timpul rece al anului. Este o variantă mai ieftină și creativă pentru a fi mai sănătoși. Pentru a învăța cum îi putem crește, putem consulta mediul on-line, dar putem participa și la atelierele practice pe care le organizez periodic.

Ce afecțiuni putem trata sau ameliora, adoptând un regim alimentar raw-vegan?

Sunt mai multe studii și chiar cercetări care arată că un regim alimentar echilibrat cu multe crudități poate rezolva unele probleme pe care nici medicina clasică nu le poate soluționa. Cu toate acestea, un regim alimentar raw-vegan nu pretinde să ia locul medicinii. Este un remediu și ajută medicina tradițională, iar dacă este folosit cu grijă și conștient, poate chiar să ne țină la distanță de multe boli. Noi, împreună cu întreaga familie, nu am intrat în farmacie decât după tifon sau leucoplast. Avem o stare de bine care nu poate fi descrisă în cuvinte și ne dorim din suflet să împărtășim din experiența noastră cu cât mai multă lume cu care interacționăm.

Sucurile din plante sunt benefice pentru toate persoanele sau există și unele contraindicații?

Sucurile sunt seva plantei. Sunt pline de nutrienți, alcaline, foarte hidratante care se  asimilează repede și ușor de către sistemul sanguin, astfel devenind cea mai scurtă și rapidă cale de transportare a substanțelor nutritive către țesuturi. Sucurile de fructe însă au un conținut ridicat de glucoză și nu sunt recomandate pentru consum, decât diluate cu apă și doar în cazuri excepționale.

În curele de detoxifiere, pentru persoanele rezistente la insulină, cu diabet zaharat sau cele preocupate de siluetă, nu sunt recomandate. Sucurile verzi (din frunze, tulpini sau rădăcinoase) sunt foarte sănătoase și indicate într-un regim alimentar sănătos. Însă nu se recomandă să fie consumate pe termen lung. Ideal este să aveți zile de detoxifiere cu sucuri verzi. De exemplu, o zi în săptămână sau o dată la două săptămâni.

Sucurile verzi integrale cu fibră (smoothie) sunt mese complete și pot înlocui o masă pe zi. La fel, se pot face cure de detoxifiere cu administrarea acestora, fapt care îmbunătățește și ajută la hidratarea și hrănirea celulară. Conținutul acestuia este mult mai ușor de digerat de către sistemul digestiv. Chiar și în cazul persoanelor cu probleme de digestie aceste sucuri pot fi de mare ajutor, deoarece fibra pe care o conține ajută mult tractul gastrointestinal.

De ce ar trebui să introducem cât mai multe plante în alimentația noastră?

Introducerea mai multor plante în alimentația noastră înseamnă în primul rând mai multe fibre. Alimentele de origine animală conțin fibre în cantități infirme, iar majoritatea nici nu o au. Fibrele joacă un rol foarte important în procesul de finalizare a digestiei. Lipsa sau cantitățile mici de fibră consumată face ca mâncarea să se rețină mai mult timp decât trebuie în tractul digestiv, astfel intrând în proces de fermentare și dezagregare,  proces care produce gaze și toxine care se reabsorb în circuitul limfatic și sanguin. Asta este un fel de autointoxicare a organismului.

 

La Inceput