Litiaza biliară sau calculii biliari se formează în vezica biliară, în care corpul dumneavoastră stochează bila. Aceștia sunt bucăți de materiale biliare concentrate, asemănătoare unor pietricele.
Cât de periculoase sunt „pietrele” biliare și care sunt investigațiile pe care trebuie să le facem atunci când suspectăm calculi bialiari ne spune medicul internist, Ana Mocanu:
„Litiaza biliară sau calculii biliari, de obicei se depistează întâmplător la un examen ecografic sau dacă pacientul prezintă simptome clinice cum ar fi: dureri abdominale, senzație de greață, balonări, disconfort abdominal sau scaun diareic în urma consumării alimentelor mai grase, mai condimentate și această durere este colicativă, adică o durere care începe iar ulterior te lasă și iarăși începe această durere. Pacientul se adresează la medic și medicul indicând investigații de laborator și investigații instrumentale îl poate diagnostica cu calculi biliari.
Calculi biliari avem de 3 tipuri. Avem calculi colisterolici care sunt întâlniți cel mai frecvent. Acești calculi apar pe fundal de dizlepidemie sau creșterea cantității de colisterol, pentru că colisterolul este un component al bilei, care se depozitează în vezica biliară. Dacă pe lângă concentrația mare de colesterol se mai asociază și dereglări de motilitate ale vezicii biliare sau a tractului biliar, atunci această bilă se stagnează în vezica biliară. Se formează micro cristale și în funcție de cât de mult se menține această stază biliară apar și acești calculi colisterolici. Avem calculi pigmentari. Desigur că pigmentul poate fi diferit, avem pigmentari pe fundal de anemie hemolitică, deoarece crește concentrația de bilirubină la acești pacienți și se formează acești calculi. Avem și calculi micști, atât colisterolici cât și pigmentari. Tratamentul calculilor biliari este ales în funcție de situație. Dacă pacientul este cu calculi dar acești calculi nu sunt radiopaci, adică nu au concentrația mai mare de calciu în compoziție, atunci acești pacienți pot fi supuși tratamentului conservator. Dacă se asociază o infecție bacteriană, dacă se observă îngroșarea pereților vezicii biliare la un examen ecografic, atunci acești pacienți nu are rost să fie tratați conservator pentru că nu vor fi dizolvați acești calculi. Acești pacienți sunt redirecționați către chirurg și decidem tactica de tratament, dacă este nevoie de supraveghere ulterioară sau este nevoie de intervenție chirurgicală.”
Factorii de risc a litiazei biliare sunt:
- Dereglările de metabolism
- Obezitatea
- Diabetul zaharat
- Factorul genetic
- Sarcina
- Scăderea bruscă în greutate
- Anemia hemolitică
- Patologiile hematologice