Când și de ce este necesar să apelăm la un aparat dentar?

Irina Zumbreanu - Medic ortodont, asistent universitar la Catedra Chirurgie OMF pediatrică, pedodonție și ortodonție

Un zâmbet perfect este dezideratul oricărui pacient, iată de ce tot mai mulți adulți se adresează medicului specialist ortodont pentru tratamente cu diverse aparate dentare, care să corecteze poziția incorectă a dinților sau eventualele probleme de ocluzie (mușcătură) și dereglările funcționale asociate acestora. De cele mai multe ori, aceștia acuză alinierea incorectă a dinților sau, altfel spus, dinți strîmbi, înghesuiri sau spațieri dentare, dificultate în mestecare sau în mușcarea alimentelor etc. Sunt și situații clinice în care necesitatea tratamentului ortodontic este mai puțin evidentă pentru pacient și se constată exclusiv de medicul stomatolog sau, nemijlocit, de către medicul specialist ortodont. Aici trebuie menționate dereglările de articulație care unesc mandibula cu craniul, cu senzații de durere în zona urechii sau/și devieri de traiectorie sau diferite sunete (clickuri) la mișcările de deschidere și închidere a gurii. De asemenea, asimetriile faciale, dereglări de pronunție, scrâșnirea și încleștarea dinților, apneea nocturnă, inabilitatea de a închide confortabil buzele, traumarea frecventă și fără intenție a mucoasei obrajilor sau a palatului dur, pregătirea pentru instalarea implanturilor dentare sau cea preprotetică  - sunt doar alte câteva situații care cer îngrijire ortodontică.

Totuși, cei mai mulți pacienți cu probleme ortodontice sunt copiii, deoarece odată cu începutul schimbului fiziologic al dinților, la vârsta de 6-7 ani apar primele îngrijorări ale părinților în legătură cu viitoarea dantură a copilului. Cu toate acestea, se recomandă să facem primele consultații la medicul ortodont încă de la vârsta de 4-5 ani, când pot fi depistate riscurile și tendința de dezvoltare a unei eventuale malocluzii. Intervenția ortodontică prin diverse aparate dentare are loc, de cele mai dese ori, începând cu vârsta de 6-7 ani, dar sunt cazuri în care este foarte important să luăm o decizie cât mai rapidă, ușurând astfel tratamentul ortodontic, dar și prevenind totodată o mulțime de complicații care pot surveni ulterior.

De asemenea, părinții ar trebui sa fie prudenți dacă observă o poziție incorectă a maxilarelor copilului, maxilare inegale ca dimensiune, obiceiuri vicioase - ca sugerea degetului, respirație pe gură, pierderea precoce sau târzie a dinților de lapte, situații care, la fel, vor necesita aplicarea unor aparate ortodontice, care vor avea nu doar scop curativ, dar și de profilaxie a problemelor ortodontice.

De ce dinții cresc strâmbi?

Problemele ortodontice sunt determinate de factorii ereditari, congenitali, tulburări de dezvoltare, factorii de mediu sau sunt un rezultat de interacțiune dintre toți acești factori. Respectiv, începând cu predispoziția ereditară, anomalii genetice, dereglări hormonale, carențe de vitamine sau minerale, tulburări funcționale, traumatisme faciale, și până la complicațiile cariei dentare, sunt toate cauze ce pot genera dezvoltarea unei anomalii ortodontice.

Cele mai frecvente patologii ortodontice sunt, totuși, cauzate de obiceiurile vicioase, precum sugerea degetului sau interpunerea diferitor obiecte între dinți (de exemplu pixuri, creioane), înghițirea cu interpunerea limbii între dinți, respirația pe gură, în special în condițiile în care respirația nazală este deficitară din cauza frecventelor infecții nazale sau a adenoizilor. Pierderea timpurie a dinților de lapte trebuie, la fel, să fie un indiciu de necesitate a consultului medicului ortodont, pentru a preveni poziția incorectă a dinților permanenți care vor erupe.

Toate aceste situații pot duce la o dizarmonie dintre dimensiunile maxilarelor și ale dinților, rezultată într-o înghesuire dentară sau spațieri, poziționare în afara arcadei dentare a unor dinți, rotații dentare (anomalie de erupție a dintelui, cauzată de răsucirea acestuia) sau diferite anomalii de mușcătură.

Cât de eficient este un aparat dentar?

În cadrul examenului ortodontic, medicul specialist va recomanda aparatul dentar corespunzător situației clinice. Un aparat ortodontic ales corect va atinge rezultatul scontat. Totodată, fie că este vorba despre un aparat mobil sau unul fix, eficiența acestuia depinde în mare parte și de responsabilitatea pacientului față de purtarea și îngrijirea acestuia, cât și față de vizitele periodice indicate.

În general, ortodonția modernă rezolvă foarte multe situații, chiar și cele mai dificile. Deseori, tratamentul ortodontic este indispensabil tratamentului chirurgical, protetic sau terapeutic, iar cele mai eficiente și bune rezultate le dau lucrul în echipă.

De ce trebuie să ținem cont când purtăm un aparat dentar?

Fiecare aparat dentar în parte are indicațiile sale de purtare și îngrijire. Medicul ortodont va explica detaliat toate prescripțiile care trebuiesc urmate.

Aparatele dentare impun o igienă mai riguroasă, din cauza faptului că apar mai multe elemente de retenție în cavitatea bucală. Medicul va explica tehnica de periaj dentar, cât și produsele și obiectele speciale de igienă orală necesare.

De asemenea, purtătorii de aparat dentar trebuie să aibă o alimentație echilibrată și să limiteze consumul de alimente dure și lipicioase.

În cazul în care pacientul nu respectă indicațiile medicului ortodont, pot surveni cariile, afecțiuni parodontale sau prelungirea duratei de tratament.

Ce tipuri de aparate dentare există în acest moment pe piața din Republica Moldova?

La acest moment, noi avem acces la cele mai performante tehnologii și sisteme de tratament ortodontic prezente pe piața mondială. Încă de la etapa de diagnostic, cu ajutorul tehnologiilor computerizate, specialiștii au posibilitatea de a evalua în mod foarte precis situația clinică, de a planifica și a modela întregul proces curativ, dar și de a prognoza rezultatul acestuia.

Metodele computerizate 3D sunt utilizate și la proiectarea aparatelor dentare de ultimă generație, care pe lângă eficiența sporită, devin tot mai confortabile și mai estetice. Aici menționez tratamentul cu cape transparente, numite alignere, ideale pentru cei ce optează pentru un tratament invizibil, la fel ca și brackeții linguali, adică care se fixează pe partea interioară a dinților și care nu se observă. Din anumite motive, printre care și costul metodelor menționate, cele mai utilizate totuși sunt brackeții vestibulari, unde la fel avem o gamă largă de sisteme, care răspund celor mai înalte exigențe, atât în ceea ce privește estetica (brackeții de ceramic, de safir), cât și eficiența (sistemele autoligaturante, sistemele cu informație individuală, etc.)

Depinde calitatea acestora de preț?

În mare parte, prețurile aparatelor dentare sunt impuse de sine-costul ridicat stabilit de producător. Desigur, un laborator performant care furnizează un produs de ultimă generație va avea și prețuri mai mari.

Cât timp purtăm un aparat dentar?

Nu există vreun aparat dentar cu prescripții fixe în ceea ce ține de termeni de tratament. Totul este individual și depinde atât de severitatea și particularitățile cazului clinic, cât și de aparatul dentar ales. Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că mișcările dentare și remodelarea osoasă necesită timp, de altfel putem provoca anumite consecințe negative. Iată de ce un tratament ortodontic efectiv, corect și sigur nu poate fi realizat în 1-2 luni. Sunt cazuri în care reușim să atingem rezultatul scontat în decurs de 6 luni, dar sunt și cele care durează doi ani jumătate și trei.

Ce probleme dentare putem rezolva o dată cu purtarea unui aparat dentar?

Pe lângă problema estetică pe care o acuză de cele mai multe ori pacienții, un tratament ortodontic își are ca scop obținerea unei funcționalități maxime și stabile a sistemului dentomaxilar, ceea ce implică posibilitatea masticației eficiente, a fonației, sau acesta face parte din cadrul unui tratament complex de restaurare funcțională a organului masticator.

Prin obținerea unei ocluzii funcționale, scade riscul de fracturi și traume dentare, de abraziuni patologice și de tulburări ale articulației temporo-mandibulare. Mai mult, contactele dentare corecte vor duce la un impact mai slab al alimentelor și se va asigura astfel sănătatea gingivală. Dinții aliniați vor permite și un periaj mai eficient, ceea ce constituie o măsură de profilaxie a cariei dentare și a patologiilor parodontale.

Deseori, din punct de vedere psihologic, pacienții cu malocluzii prezintă o dificultate de integrare socială, iar un zâmbet frumos și un aspect facial îmbunătățit crește considerabil încrederea în propria persoană.

Sfatul Medicului: E bine de reținut faptul că anume un sistem dentomaxilar sănătos, o ocluzie funcțională și alinierea corectă a dinților reprezintă acel zâmbet impecabil hollywoodian mult dorit. Frumusețea este sănătate întâi de toate, de aceea e recomandat să faceți consultații profilactice la medicul specialist ortodont și, eventual, să urmați un tratament ortodontic, ca o investiție pe termen lung în sănătatea orală.

 

La Inceput