Răul matinal, poftele alimentare și sensibilitatea sânilor sunt simptome tipice în sarcină. Totuși acestea nu sunt singurele semne. În plus, simptomele pot varia de la o persoană la alta, după prezența sau neprezența lor, durată și intensitate. Mai mult, aceeași femeie poate avea simptome diferite de la o sarcină la alta.
La fel, deși cel mai frecvent în sarcină apar așa zisele simptome „tipice”, se poate întâmpla ca acestea să nu existe deloc. Este acesta un semn de alertă? Iată ce trebuie să știm.
Debutul, frecvența și intensitatea simptomelor în sarcină
De obicei, femeile însărcinate trec prin simptome generale în primul trimestru de sarcină (n.r. până la 13 săptămâni), cu stări de oboseală, grețuri matinale, sensibilitate la mirosuri și sâni dureroși.
În general, primele simptome în sarcină apar la aproximativ a 5-a, a 6-a săptămână de la ultima perioadă menstruală. Sânii pot deveni sensibili la 1-2 săptămâni din momentul conceperii fătului. De asemenea, pot să apară schimbări de greutate așa cum unele persoane încep să adauge în greutate mai devreme.
De altă parte, cele mai multe dintre simptomele intense ale sarcinii, cum ar fi răul matinal, se diminuează treptat până în al doilea trimestru.
Fiecare gravidă trece prin stări diferite
Așa cum simptomele sarcinii variază de la o persoană la alta, la fel variază frecvența și durata acestora. În timp, ceea prin ce trece gravida se schimbă pe măsură ce modificările se întâmplă și în corpul viitoarei mame. În unele zile, femeia paote avea crampe sau urinări frecvente. În alte zile, poate avea constipații sau schimbări de dispoziție. Mai mult, sunt zile în care simptomele pot să lipsească total.
Prin urmare, nu există o definiție pentru „normalitate” și cum trebuie să fie când vorbim despre prezența, frecvența și intensitatea simptomelor în sarcină.
Lipsa totală a simptomelor de sarcină
În cazul unor gravide se poate întâmpla ca simptomele să se simtă puțin sau deloc. Acest fapt poate stârni îngrijorare așa cum viitoarea mamă se sperie că sarcina n-ar fi în regulă sau că ar exista risc de avort spontan.
Specialiștii însă spun că deși este mai rar și neobișnuit, lipsa simptomelor nu este imposibilă. Spre exemplu, studiile au arătat că aproximativ una dintre 475 de gravide ajung la termenul de cinci luni de sarcină (20 de săptămâni) fără să-și dea seama că sunt însărcinate.
Sarcinile „criptice” sau „ascunse” pot apărea din mai multe motive, cum ar fi sindromul ovarian polichistic. Așa, unele femeii pot să nu-și dea seama că sunt însărcinate până când ajung la jumătate din termen.
Dispariția sau schimbarea simptomelor în sarcină
Atunci când apare îngrijorarea privind anumite simptome în sarcină sau lipsa acestora, cel mai rezonabil rămâne consultul medicului sau a moașei.
În special, există două situații care ar putea fi motiv de îngrijorare: când se schimbă (scade sau crește) frecvența mișcărilor fătului sau când anumite simptome ale sarcinii dispar brusc.
Schimbări în mișcarea fetală. În timp ce unele simptome tind să scadă pe măsură ce sarcina progresează, mișcările bebelușului nu trebuie să se diminueze. Vor fi zile în care fătul este mai liniștit, dar dacă mișcările se opresc brusc sau trece de la intensitate înaltă la mai puțin - acesta ar putea fi semn că există o problemă.
De obicei, gravidele încep să simtă mai multe mișcări ale copilului la aproximativ 16 săptămâni de sarcină.
Mai târziu, în timpul sarcinii (de la aproximativ 28 de săptămâni), e normal să existe zilnic mișcări fetale. E important să știm că, dacă bebelușul nu se mișcă la fel de mult, deși nu este neapărat o problemă, trebuie anunțat medicul.
În unele cazuri, diminuarea mișcării fetale are explicație și nu este un motiv de îngrijorare. S-ar putea ca fătul să se afle într-un „ciclu de somn”. Sau, spre exemplu, placenta poate fi poziționată anterior, pe peretele frontal al uterului, ceea ce poate amortiza senzația de mișcare fetală.
Deși se întâmplă mai rar, activitatea copilului poate scădea și din cauza cordonului ombilical. De exemplu, atunci când se înfășoară în jurul gâtului fătului. Acest lucru poate fi monitorizat și verificat de medicul specialist prin ecografie.
Simptome care dispar de-a lungul termenului
Faptul că unele simptome dispar brusc în timpul sarcinii, mai ales atunci când se întâmplă în primul trimestru, poate fi un motiv de îngrijorare. În acest scenariu, unele femei spun că „pur și simplu nu se mai simt însărcinate”.
Dacă se întâmplă acest lucru, contactați imediat medicul care monitorizează sarcina. Simptomele sarcinii care se opresc brusc ar putea indica avort spontan, chiar dacă lipsesc semnele tipice în pierderea sarcinii, cum ar fi sângerări sau crampe.
Concluzie: Pentru unele gravide simptomele tipice ale sarcinii cum ar fi greața și oboseala de dimineață pot fi o provocare. Pentru alții, îngrijorările apar atunci când au mai puține sau niciuna dintre cele mai frecvente simptome. Sarcina este diferită pentru fiecare persoană și fiecare sarcină poate fi diferită chiar și la aceeași femeie.
Nu ezitați să discutați cu medicul sau moașa dacă sunteți îngrijorat de simptomele pe care le aveți (sau nu) în orice moment al sarcinii. Siguranța pe care o pot oferi va reduce stresul, menținând sarcina sănătoasă și plăcută.